Android v květnu: nejnovější verze překonala hranici 10 %

15

Stejně jako se začátkem každého měsíce v roce je tu pravidelná statistika podílů jednotlivých verzí operačního systému Android. Vůbec poprvé se nejnovější verze 6.0 Marshmallow dostává k dvojcifernému podílu a menšího posílení se ještě dočkala i druhá nejmladší verze 5.1.

Android Marshmallow

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Se zanedbatelným podílem se v žebříčku drží prastará verze 2.2 Froyo, konkrétně s podílem 0,1 % a pokud dojde ještě k dalšímu poklesu, z přehledu definitivně zmizí. V podstatě totéž lze říci i o verzi 2.3 Gingerbread, jejíž podíl pomalými krůčky klesá, aktuálně již spadl ke 2 %. Zásadně jinak na tom není ani verze 4.0 Ice Cream Sandwich.

Pod hranici 7 % klesl také kdysi nejpopulárnější Android 4.1 Jelly Bean. Na více než 9 % zařízení se ještě vyskytuje Android 4.2. Nejmladší Jelly Bean s označením 4.3 se pak již pomalu vytrácí a drží takřka 3% podíl. Naopak ještě velmi dlouho se budeme setkávat s Androidem 4.4 KitKat, který funguje na bezmála třetině všech zařízení, avšak každým měsícem jeho podíl pomalu klesá.

Svůj vrchol má již za sebou pětkový Android, jehož podíl pomalu klesá k 15 %. I tato hodnota však stačí na třetí příčku mezi všemi verzemi. Překvapivě v uplynulém měsíci posílil mladší Android 5.1 Lollipop, který vůbec poprvé ve své historii dosáhl na 20% podíl. Nejnovější verze 6.0 Marshmallow každý měsíc stabilně posiluje a během května konečně překonala hranici 10% podílu. Sluší se zmínit, že zatímco drtivá většina výrobců k aktualizacím přistupuje velmi pomalu, Google se o své telefony a tablety Nexus stará příkladně. Android 6 si jejich majitelé mohou užívat již od října loňského roku.

Verze Označení Podíl v březnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,1 % beze změny
Android 2.3 Gingerbread 2,0 % -0,2 p.b.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 1,9 % -0,1 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 6,8 % -0,4 p.b.
Android 4.2 9,4 % -0,4 p.b.
Android 4.3 2,7 % -0,1 p.b.
Android 4.4 KitKat 31,6 % -0,9 p.b.
Android 5.0 Lollipop 15,4 % -0,8 p.b.
Android 5.1 20,0 % 0,6 p.b.
Android 6.0 Marshmallow 10,1 % 2,6 p.b.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
Myranux
Neví nikdo kdy má přijít aktualizace na LG G Flex 2 na android 6.0 ????
Roman
Nikdy
ANO
Muze mi nekdo vysvetlit, jak je to mozne? Nejnovejsi ma par, vetsinou hodne drahych, modelu a stare se typicky neupgradujou ..... tak jak ziskali 10%. Lidi ty androidi bazmeky fakt kupujou asi jak rohliky ... ze je to bavi ...
Vojtěch Hejsek
Vojtěch Hejsek
Nejlepší je ale custom ROM, pokud chcete nejnovější android na zařízení, které ho zaručeně nedostane. Na Acer Liquid Z500 jsem včera portnul CyanogenMod 13 a je to fakt luxus

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze