Android v červnu: Marshmallow zrychluje svůj růst

Stejně jako se začátkem každého měsíce v roce je tu pravidelná statistika podílů jednotlivých verzí operačního systému Android. Na vyšší rychlostní stupeň patrně přeřadila nejnovější veřejně dostupná verze Marhsmallow. Chvíle slávy si však užívá i verze 5.1 Lollipop.

Android Marshmallow

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Se zanedbatelným podílem se v žebříčku drží prastará verze 2.2 Froyo, konkrétně s podílem 0,1 % a pokud dojde ještě k dalšímu poklesu, z přehledu definitivně zmizí. V podstatě totéž lze říci i o verzi 2.3 Gingerbread, jejíž podíl pomalými krůčky klesá, aktuálně již spadl pod 2 %. Zásadně jinak na tom není ani verze 4.0 Ice Cream Sandwicha má jen lehce nad 1,5 %.

TIP! Android Nougat je oficiálně označen jako Android 7.0

Pod hranici 6,5 % klesl také kdysi nejpopulárnější Android 4.1 Jelly Bean. Na necelých 9 % zařízení se ještě vyskytuje Android 4.2. Nejmladší Jelly Bean s označením 4.3 se pak již pomalu vytrácí a drží zhruba 2,5% podíl. Naopak ještě velmi dlouho se budeme setkávat s Androidem 4.4 KitKat, jehož podíl sice každým měsícem klesá, avšak stále jej najdeme na více než 30 % zařízení.

Svůj vrchol má již za sebou pětkový Android, jehož podíl pomalu klesá ke 14 %. I tato hodnota však stačí, nicméně zřejmě naposledy, na třetí příčku mezi všemi verzemi. Druhý dech chytila verze 5.1 Lollipop, která posílila o téměř jeden procentní bod a aktuálně drží téměř 21% podíl. Nejnovější verze 6.0 Marshmallow každý měsíc stabilně posiluje a během června navíc došlo ke zrychlení. Důkazem je podíl přesahující 13% podíl. Sluší se zmínit, že zatímco drtivá většina výrobců k aktualizacím přistupuje velmi pomalu, Google se o své telefony a tablety Nexus stará příkladně. Android 6 si jejich majitelé mohou užívat již od října loňského roku. Důkazem budiž i fakt, že již byl finálně představen Android 7.0 Nougat. Prozatím však nevíme, kdy se dostane na první zařízení.

Verze Označení Podíl v březnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,1 % beze změny
Android 2.3 Gingerbread 1,9 % -0,1 p.b.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 1,7 % -0,2 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 6,4 % -0,4 p.b.
Android 4.2 8,8 % -0,6 p.b.
Android 4.3 2,6 % -0,1 p.b.
Android 4.4 KitKat 30,1 % -1,5 p.b.
Android 5.0 Lollipop 14,3 % -1,1 p.b.
Android 5.1 20,8 % 0,8 p.b.
Android 6.0 Marshmallow 13,3 % 3,2 p.b.

Zdroje: fonearena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze