Alcatel OT-991 v redakci: první dojmy a fotografie

31

Na trhu se objevila zajímavá novinka v podobě Alcatelu OT-991, která se prozatím prodává výhradně u operátora T-Mobile. Nabídne skvělou cenovku a co je neobvyklé v této cenové hladině, obří 4 palcový dotykový displej a 5 megapixelový fotoaparát. Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. Jaké na nás nový Alcatel zanechal první dojmy?

Alcatel One Touch 991 jsme vám představili začátkem srpna, v článku ve kterém jsme se zmiňovali o příchodu levného Alcatelu pod křídla operátora. Jaké telefony si dokážete vybavit pod tímto operátorem? Za mne samotného jsou to levné telefony s vydařeným designem a výbavou spíše pro nenáročné uživatele. Ano, tento výrobce a jeho 99% produkce se zaměřuje především na zařízení pro méně náročné uživatele s cenovkou do pěti tisíc korun.

Alcatel OT-991 - oficiální fotografie

Novinka se zatím prodává exkluzivně pouze u operátora T-Mobile. V české distribuci ji prozatím neseženete. Mezi klíčovými funkcemi je zejména překvapující 4 palcový dotykový displej s horším rozlišením 320 x 480 bodů, jednojádrový 800 MHz procesor či 256 MB paměť RAM. Na zadní straně je i pro tuto kategorii svým rozlišením nadprůměrný 5 megapixelový fotoaparát bez automatického zaostřování, s přisvětlovací LED diodou. V základu je nahrán Android Gingerbread (2.3.6).

Začneme u samotného vzhledu, ten je velmi jednoduchý až nezajímavý. S dobrým nápadem přišel výrobce v podobě provedení zadního pogumovaného krytu. Ten je po 3/4 své plochy vroubkovaný a usnadňuje tak držení telefonu v ruce. Co se jeho zpracování týče, vykazuje drobnou vůli po celé své ploše a sem tam se ozývají náznaky povrzávání. Na přední straně je pak prvkem, který vytrhává telefon z šedi, chromovaný plastový lem. Mé první dojmy byly takové, že jsem dlouho tápal nad tím, zda není spíše kovový. Je totiž mimořádně pevný, nevrže, ani se neprohýbá.

,

K ovládání kromě dotykového displeje slouží i čtveřice slabě podsvícených senzorových kláves s vibrační odezvou a příjemnou citlivostí. I přes nižší cenovou kategorii nechybí ani přední kamera o rozlišení VGA 640 x 480 bodů. Samotnou ergonomii přístroje ztěžuje fakt, že působí neohrabaným dojmem. Ostatně rozměry 122 × 68 × 10,8 milimetrů a 131,3 gramů řadí přístroj spíše mezi větší a těžší zařízení. Na zadní straně pak překvapí fotoaparát s poměrně vysokým rozlišením 5 megapixelů, škoda že mu chybí automatické zaostřování. Vedle něj se našlo místo i na zvukový reproduktor. Ten svoji reprodukcí opravdu umí překvapit. Je hlasitý a v porovnání například s takovou Xperií P podává dvakrát tak vyšší výkon, pokud se zaměřím na hlasitost. Po stránce kvality zvukového projevu však situace už tak skvělá není.

U levných chytrých zařízení bývá často největší slabinou nepříliš výkonný hardware, pokud k tomu přičteme přítomnost Androidu, může se jednat o katastrofu. Bohužel, Alcatel přichází s procesorem o frekvenci 800 MHz a 256 MB pamětí RAM. V praxi je celková kapacita dokonce něco málo přes 190 MB. Během práce s telefonem se tak volná kapacita pohybuje kolem 40 - 60 MB. Každý si teď musí říci, že tahle kombinace nemůže zdaleka stačit pro plynulé a bezproblémové ovládání telefonu. Částečně je to pravda, pokud s telefonem provádíme pouze nutné operace - psaní zpráv, volání a jiná agenda, výkon je dostatečný a odezva je rychlá. Jakmile ovšem sejdeme z cesty a spustíme třeba internetový prohlížeč nebo YouTube videa, jako houby po dešti se začne objevovat sekání, telefon se začne zpomalovat a často na pár sekund rovnou zamrzne.

Pokud si dáme do rovnice rozměrný displej, nevýkonný a zastaralý procesor, a k tomu celkem slušnou kapacitu baterie 1500 mAh, pravděpodobně dosáhneme nijak špatného, ale ani nijak výborného výsledku. Přikláním se spíše ke špatnému výsledku. Výdrž telefonu zatím při běžném používání atakuje jeden celý den. Uvidíme, jak se telefon projeví do budoucnosti. Samozřejmě během testování provádíme i standardizované testy výdrže.

Nahraný operační systém se nese ve starší verzi Gingerbread (2.3.6). S nadšením vítáme, že výrobce upustil od jakýchkoliv grafických zásahů, tudíž máme tu čest s čistou podobou Androidu. Jedinými jeho kroky je velké množství předinstalovaných aplikací, například aplikace Layar pro rozšířenou realitu, či Picsay pro úpravu fotek. Pak jsou tu další drobnosti, které zpříjemní život. V notifikační liště je řádek se zkratkami, který je posunovatelný do stran a obsahuje napevno umístěné funkce. Další novinkou, kterou jsem u žádného jiného Androidu neviděl, je možnost nastavení času pro vypnutí/zapnutí telefonu.

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Co se týče fotografické oblasti, je potěšující, že nám výrobce nadělil rovnou 5 megapixelový fotoaparát, nač takové řešení, když výsledné fotografie jsou špatné? I za dobrých světelných podmínek jsou fotografie neostré, vykazující vysokou úroveň šumu.

Mobilní telefon Alcatel OT-991 právě intenzivně testujeme v redakci. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte se na nás obrátit v diskuzi pod tímto článkem. Odpovíme vám přímo pod váš dotaz, nebo odpověď zahrneme do plánované recenze.

Technické parametry Alcatel OneTouch 991

Kompletní specifikace
Konstrukce122 × 68 × 10,8 mm, 131,3 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, video: 720 × 480 px, 25 FPS
ChipsetMediatek MT6573, CPU: 1×800 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 2 999 Kč
Diskuze ke článku
marek
Škoda, že si T-Mobile od Alcatelu vybral zrovna tento mobil. Protože jen o pár korun více stojí OT 993, který je sice velmi podobný jako OT 991, ale jeho displej má rozlišení 800x480, 1GHz procesor ARM7, 512MB RAM, Android 4.0 ICS, autofocus atd. Jinak Alcatel má i další solidní telefony: OT 979, OT 995, OT 997 a hlavně OT 986 (takový Galaxy Nexus od Alcatelu).
mental.disease
256MB ram a 150MB vnútorná pamat na Androide. To by mal byt trestný čin :D
Crozz
RAM a rozlišení jsou průser, hodně ho to degraduje dolů
b@rsuk
Nechapu proc se nekdo podivuje nad hw parametry tohoto Alcatelu, proste lowend se vsim vsudy i kdyz pochopitelne souhlasim ze tohle je cesta do minulosti. Ale co treba stale dobre prodavany SG Ace, kolik ten ma RAM? 278MB, vnitrni pamet 158MB, procesor stejneho taktu, nadstavba Touchwiz se vzdy postara o to ze RAM je zasekana temer k nepouziti, nastesti integrovany spravce procesu si s tim poradi. Ano namitnete ze je to vyssi hodnota, nepatrne, ale tento "uspesny" model se prodava stale k peti tisicum(bavim se o cz distribuci). Muj nazor je ten ze nenarocny uzivatel muze byt s timto modelem od Alcatelu spokojen a na tuto skupinu uzivatelu t-mobile tento model cili.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze