Adblock v autě pro vymazání billboardů? Plánuje to Mercedes

9

Představte si, jaké by to bylo, kdyby všechny billboardy u silnic zmizely. Přesně takový nápad má Mercedes-Benz, který představil své plány pro virtualitu v autě. A přidává desítky dalších. Nastoupíte do autonomního auta a displeje ve sklech budou zobrazovat informace o okolí. Nebo ho vymažou. Jaké novinky se chystají, jsme vyzkoušeli v Berlíně.

Mercedes

V autech trávíme mnoho času a zejména pro člověka za volantem to není příliš produktivně nebo zábavně strávený čas. S blížícím se příjezdem autonomních aut se ale otevírají velmi široké možnosti toho, jak čas strávený nyní řízením, využít v autě jinak. Mercedes se tak zabývá i touto oblastí, aby lidé v autech podobných konceptu F105, který jsme viděli v Las Vegas, měli zjednodušeně v automaticky řídícím autě co dělat.

A jaké budou možnosti, pokud vám nevystačí konverzace s dalšími spolucestujícími? Okna, které budou zároveň displeji, budou zobrazovat zejména informace o vašem okolí. Projděte se galerií, kolem které právě projíždíte. Poznejte architekta mostu, po kterém právě jedete a prohlédněte si veškeré informace o místě, kam právě míříte. Vše kolem vás. Vše bude možné ovládat gesty, hlasem nebo dotykem a Mercedes už má fungující koncept, který fungoval velmi zajímavě.

Co si na přední sklo promítnout informace o památkách, kolem kterých jedete, nebo rovnou relaxační grafiku?

Chcete se ale od okolí odříznout úplně? Není problém, v relaxačním režimu se na oknech zobrazí vybraná barva, obrazce a cestou z práce se tak můžete zrelaxovat a domů dorazit bez stresu a v příjemné náladě. To vše prezentoval mimo jiné Alexander Mankowsky z Daimler AG, který má ve společnosti zajímavou funkci. Je futurologista a vymýšlí tak cesty, kterým se automobilové odvětví bude ubírat další desítky let.

Velmi zajímavým konceptem je i zobrazování informací o ostatních řidičích. Můžete si tak virtuálně popovídat s ostatními lidmi kolem vás v zácpě. V okně se vám například zobrazí, že se blíží sanitka, i když ji ještě nevidíte a neslyšíte, a pokud auto není v autonomním režimu, můžete na situaci lépe a dříve reagovat a zastavit. Auta budou také komunikovat mezi sebou a pokud se jedno z automatických aut něco o svém okolí naučí, okamžitě informaci uploaduje do cloudu a další auta si ji obratem mohou stáhnout a být opět o něco chytřejší.

Virtualita v Mercedesu budoucnosti

Adblock v autě

To všechno jsou bonusy navíc k prostředí kolem vás. Co ho ale změnit? Co si místo domů kolem vás zobrazit moře? Nebo pohádkové postavičky skákající po billboardech. Ano, je to hloupost, to vše ale bude možné. Co ale něco užitečnějšího? Co třeba nechat billboardy zmizet úplně. I takovou užitečnou funkci Mercedes plánuje. Displeje v oknech jednoduše nahradí billboardy stromy nebo jen bílou plochou a nebude vás tak nic rozptylovat. Takový adblock v autě se nám opravdu líbil.

Google Now s masáží

Líbí se vám, jak funguje Google Now, který předvídá činnosti, které budete dělat a informace, které budete hledat? Ano, častokrát se splete, ale mnohdy se údaje, které vám nabízí, mohou opravdu hodit. Mercedes už pracuje na něčem podobném pro auta. A údajně se jedná o blízkou budoucnost. Jak to má fungovat? Pokud každý večer nasednete v osm večer u práce do auta a na cestě domů si pustíte vážnou hudbu, masáž v sedadle a zablokujete příchozí hovory, auto po pár týdnech pozná vzorec vašeho chování a všechny tyto funkce může udělat automaticky hned poté, co nastoupíte.

Mercedes

Virtuální realita, autonomní auta a strojové učení se tak již brzy stanou realitou a jízda autem za deset let bude moci vypadat zcela jinak, než dnes. Mercedes tuto roli nepodceňuje a ukázal nám zajímavé nápady. Teď jen zbývá přetavit je do praxe.

Diskuze ke článku
Var-G
Já nevím, ale jsem tady jedinej, kdo se na auta budoucnosti netěší a vyhovujou mu a líbí se mu tyto dnešní ? Autonomní vozidlo třeba nechci, vnitřek mi dnes vyhovuje a nepotřebuju nějaké displeje v oknech či co to je atd...
Marek Marcus Mázdra
Marek Marcus Mázdra
V Anglii na silnicích není jediný billboard. To je super.
Jinak má taky rád dnešní auto, ale zase by to byla výhoda kdyby ty auta řídili sami. Mohl bych si dát pivko kdykoliv a nemyslet na to že budu muset ještě řídit ;)
Jirka.S
Ano, dnešní auta jsou super, ale budeme-li to pokračovat tak jak to pokračuje, že má každá rodina tři taková auta, tak se tu za chvilku dudusime na planetě. Jinak také nemusím mít display na každém okně, ale přál bych si kdyby už konečně byla cena hybridů dostupná i pro normální vrstvu lidí.
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 12. 11. 2015 09:15
"Takový adblock v autě se nám opravdu líbil." a na Vašich stránkach sa Vám nepáči to je zaujímavé...
Bilboardy zmiznú miesto toho bude reklama priamo na skle pred Vami celou cestou :D

ďalšia vec tieto autonomne autá kým úplne nahradia klasické prejde ešte minimálne 200 rokov...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze