Značka Yahoo! končí. Uzavírá se tak jedna kapitola historie webu

9

Po odkupu služeb Yahoo! Verizonem to vypadá, že s tzv. „Googlem 90. let“ je definitivně konec. Není sice vyloučené, že se s značkou setkáme v jiném kontextu, ale to nejvýraznější se změní na Altaba Inc. Svým způsobem tak končí jedno období, které samotná firma pomáhala definovat. A jak zářné byly její začátky, tak je neslavný i konec.

Zastavení první: portály, kam se podíváš

Yahoo bylo založeno jako projekt dvou studentů ze Stanfordu na přelomu let 1994 a 1995. Vedle samotného vyhledávače to byl především portál – stránka pro vstup do internetu, kde byste na jednom místě měli najít vše potřebné. Jako například seznam.cz. Jak se vzhled vyvíjel od počátku až do dnešních dnů se můžete podívat zde.

Yahoo v letech 1996, 2000 a 2004. Někdy méně znamená více.

Už na první pohled je ale patrný jeden zásadní nedostatek: čím je nabídka bohatší, tím méně přehlednou se stává a nepomůžou ani možnosti konfigurace vzhledu. I to byl možná jeden z důvodů, proč Yahoo na pozici internetové jedničky nahradil Google se svou přísně strohou úvodní stránkou.

Zastavení druhé: internetová bublina

Devadesátá léta byla ve znamení bezmezné víry v trh týkající se výpočetní techniky anebo internetu. Věřilo se, že dále už jenom poroste, což vyhnalo ceny akcií na maximum někdy kolem roku 2000. Tento jev se nazývá .com bublina, už jen proto, že každá bublina musí nakonec splasknout. To se projevilo u více firem, ale ty čistě internetové dopadly na dno nejtvrději. Konkrétně Yahoo spadlo z necelých 120 dolarů za akcii na 8 dolarů, a to během jediného roku. Celková hodnota firmy už se pak nikdy tak vysoko nedostala.

Zastavení třetí: usnout na vavřínech se nevyplácí

Co však mělo pro Yahoo daleko horší dopad, byl růst jeho konkurenta – Googlu. Zásadní zlom přišel v roce 2004, kdy Google přišel s Gmailem. V reakci na to například Yahoo navyšovalo prostor ve svých schránkách ze 4 MB na 1 GB, ale od té doby je Yahoo jakoby ve vleku – na nově uvedené služby už jen odpovídá, nemá všechno tak dobře propojené a zaostává v bezpečnosti.

Verizon kupuje YAHOO!

Zastavení třetí: námluvy s Microsoftem

Při zpětném ohlédnutí je zajímavý i vývoj vztahů Yahoo – Microsoft. Redmondská firma totiž zaspala nástup internetu a internetových technologií, na druhou stranu jí nechyběly peníze na zakoupení nějakého významného partnera. Námluvy s Yahoo se však poněkud vymkly z rukou. Několikaleté dohadování o odkupu nikam nevedlo a vše vyvrcholilo v roce 2008 pokusy o nepřátelské převzetí. Nastupující finanční krize však přinutila Microsoft se stáhnout a z ambiciózních plánů nakonec zbyla nevýrazná spolupráce na technologické úrovni.

Zastavení čtvrté: bezpečnostní problémy

Další vývoj firmy už tak pozitivní nebyl a pokud jsme o něm někdy slyšeli, tak ve spojitosti se skandály spojenými s únikem dat. A protože mluvíme o velké firmě, ani úniky nejsou nikterak malé. Měla uniknout data z miliardy a posléze z půl miliardy uživatelských účtů. Pikantní na tom je, že k většímu útoku došlo už v létě 2013, ale Yahoo na něj přišlo až nyní. A to jen díky soudu, který se zabývá jiným případem s odcizenými daty.

Pro všechny technologické firmy to může být důrazným mementem. Jakmile začnete zaostávat, je velice těžké dostat se zpátky do čela. Pokud jde jenom o zaostávání v rovině služeb, pak se nic moc neděje, ale jakmile se přidají i bezpečnostní problémy (jakože se vždycky přidají), konec se nevyhnutelně blíží. Pak už nezbude než doufat, že se najde nějaký movitý zájemce.

Diskuze ke článku
Demeter
No shit, Sherlock!
Hexagon
Bude mail normalne fungovat aj po prevzati Verizonom? To by som rad vedel.
Pítrsan
Klasika, být první s mořem peněz můžeš všechno. Hlavně nenechat vyrůst konkurenci. Místo toho si vybrali nedělat nic...
S Googlem těžko mohli něco dělat (technologie), ale držet slušně krok a být dobrou alternativou, když se zákazníci na toho prvního naštvou, to mohli.
lojza
vim ze nejake Yahoo existuje,ale asi jsem jediný člověk na světě který Yahoo nikdy nepoužil a ani nepotřeboval použít.stejne tak ani slza by mi neukapla kdyby toto potkalo I seznam (ale jen vyhledávač)ostatni sluzby seznamu jsem jíž nějak využil nebo využívám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze