Zmáčkli jsme HTC U11: první dojmy z nové vlajkové lodi

21
Zmáčkli jsme HTC U11: první dojmy z nové vlajkové lodi
  • Nová vlajková loď HTC se chlubí speciální tlakovou funkcí Edge Sense
  • Výbava je na současné poměry nekompromisní, prostředí dobře odladěné
  • Naopak vzhled zařízení už nehodnotíme tolik optimisticky

Nejnovější chytrý telefon od HTC, který se v těchto dnech pomalu začíná prodávat, se již usídlil také v naší redakci na test. Navzdory tomu, že se HTC poměrně stabilně dlouhá léta nedaří, se nám do rukou dostalo zařízení, kterým jakoby výrobce říkal, že se rozhodně nevzdává. HTC se letos naopak nadechlo k dost možná největšímu tlaku na konkurenci a dalo vzniknout model U11. Pod nijak úchvatným názvem se skrývá aktuální vlajková loď, která má špičkový displej, hardware, prostředí, slušný fotoaparát, zvýšenou odolnost a jeden bonus navíc. A nyní se podržte, výrobce na českém trhu nastavil rozumnou cenu.

Dojem první: design neuchvátí

Letošní rok fanoušky zajímavého designu jistě vcelku namlsal. Vytasil se zejména Samsung a také LG. Oproti tomu HTC je věrno svému vzhledu, který nasadilo zkraje letošního roku. Ten není nijak špatný, ale jednoduše nedokáže na první pohled zaujmout. Zejména černá barva je poměrně mdlá, příliš nepřidávají ani tradiční rámečky kolem displeje. Ty současně ale nejsou nijak velké a výrobce je příkladně využívá. Opět se však setkáváme s netradičním umístěním senzorového tlačítka pod displejem, které není uprostřed. Výsledek nebudí pěkný dojem.

Dojem druhý: umatlá se a klouže

Celý telefon je skleněný (samozřejmě kromě hliníkového rámu) a tím pádem počítejte s otisky prstů. Zejména zadní strana je přitahuje extrémně a je neustále upatlaná. Výrobce sice dodává přímo v balení čisticí hadřík, avšak ten vše rozhodně nezachrání. Zaoblení bočních hran má pak za následek kluzkost celého telefonu. Musíte jej vždy chytit opravdu pevně, jinak hrozí nechtěné vyklouznutí. Totéž platí při položení na skleněnou či jinak kluzkou desku. Z ní dokáže telefon po chvilce sám sjet.

O jistou formu ochrany se může postarat průhledný kryt, který výrobce opět přibalil k telefonu. Kryt je plastový a chrání spíše jen zadní stranu. Bohužel jde asi o ten nejobyčejnější kus plastu, který HTC našlo a první škrábance na něm uvidíte prakticky okamžitě. Po pár dnech tak kryt telefon spíše hyzdí.

Dojem třetí: opět super prostředí

Jakmile si telefon důkladně osaháte, pustíte se do prostředí. To má HTC tradičně v malíku a nejinak je tomu u U11. Počítat můžete s vůbec nejnovějším Androidem 7.1.1 Nougat a dubnovou úrovní zabezpečení. Optimalizace se povedla na jedničku a v tomto je HTC prakticky nedostižné. Prozatím se nám nestalo, že by se telefon nějak zadrhl nebo snad zasekl či restartoval.

Co mne malinko iritovalo, bylo rozmístění tlačítek pod displejem. Šipka se totiž nachází vlevo, což pro uživatele praváka není vůbec ideální. Naopak levákům bude toto rozložení vyhovovat. Plusem je podsvětlení i vibrační odezva tlačítek.

Dojem čtvrtý: opravdu jde mačkat

Nové HTC U11 má v rukávu velký a zajímavý trumf. Můžete ho zmáčknout. Samozřejmě ne doslova, že by nabízelo pružnou konstrukci. Stačí však rám telefonu více zmáčknout a ucítíte jemné vibrace. Dokud však funkci zvanou Edge Sense nenastavíte, nic se dít nebude. Telefon patřičné nastavení nabízí hned při prvním zapnutí, kdykoliv se k němu však můžete vrátit skrze Nastavení.

Funkce Edge Sense, nebo-li mačkání telefonu

Standardně je přednastaveno, že po krátkém stisku rámu telefonu dojde ke spuštění fotoaparátu. To si samozřejmě můžete přenastavit na spuštění jakékoliv jiné aplikace. Kromě krátkého stisku je zde ještě možnost stisku a přidržení, které spustí jakoukoliv další funkci. Nastavíte si také přesně vaší intenzitu stisku tak, aby telefon správně reagoval. Zvolit si také můžete, zda toto gesto má provázet vibrace a obrazová odezva na displeji.

Jde rozhodně o zajímavou funkci, kterou pokud se naučíte používat, může vám ulehčit spouštění aplikací nebo dokonce i pořízení snímku. Na druhou stranu mohla být o něco propracovanější. Hodil by se například dvojitý stisk tak, aby bylo možné rychle spouštět více různých funkcí. Snad se dočkáme příště a nejde o slepou vývojovou větev.

Fotoaparát

Na závěr prvních dojmů se tradičně podíváme na fotoaparát a jeho schopnosti. HTC odolalo vábení duálních fotoaparátů a na zadní straně tak najdeme klasiku s 12 megapixely, optickou stabilizací obrazu či velmi dobrou světelností f/1.7. Výsledné snímky jsou barevně věrné i dostatečně ostré. Na druhou stranu si můžeme povšimnout, že ostrost v samotných rozích snímků minimálně lehce klesá. Na úplnou špičku tak bude i letos HTC mírně zaostává.

Ukázkové fotografie

Technické parametry HTC U11 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce153,9 × 75,9 × 7,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper LCD 5, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:19 hodin
Dostupnostčerven 2017, 20 000 Kč
Diskuze ke článku
Martin McČerný
Martin McČerný
Hrozný trapas :D HTC by to mělo zabalit, jejich telefony jsou poslední dobou vyloženě k smíchu. Nedivím se, že to nikdo nekupuje. Mačkací telefon, lol. U Sony je to podobné, ale tam ty telefony nejsou aspoň vyloženě škaredé. Přitom Sony a HTC bývaly v dobách HTC One M7 a Xperie Z nejhezčí telefony.
Dave
Taky propadl v bend testu takže konstrukce nic moc.
Dragereker
A čo je podľa vás špička fotomobilov? S8 má presaturované farby, takže tiež môžem povedať že na úplnu špičku nestačí. Tu je trochu neostrosť v kraji a hneď poviete že zaostáva.
Radko 04
Je to super!!! Bude aj video-recenze?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze