Xperia Play jako herní konzole: vyzkoušeli jsme emulace GBA a PS1

2

Sony Ericsson Xperia Play se rozhodně nemusí spoléhat jen na hry pro operační systém Android. Má totiž skvělé předpoklady pro hraní různých konzolových her - dostatečný výkon pro emulaci a pohodlné ovládaní zajištěné herními tlačítky. Jak v této další herní zkoušce Xperia Play obstála?

Sony Ericsson Xperia Play - oficiální fotografie

Na začátku dnešního herního článku znovu připomenu, co jediný herní telefon na trhu dokáže emulovat. Jednoduše řečeno takřka cokoliv, co má starší datum výroby. Pro emulaci je vždy podstatný dostatečný výkon. Naprosto bez problémů si na telefonu spustíte a nostalgicky zavzpomínáte na GameBoy Color či GameBoy Advanced. Dále existuje emulátor na hry pro Nintendo 64, ale jelikož se tato konzole přílišné popularitě netěšila, neočekávám o tento druh her velký zájem ani na Xperii Play. Zajímavěji vypadá emulace her z Nintenda DS. Jednak jde o mnohem kvalitnější hry, které by se svou kvalitou mohly zařadit nad PlayStation 1 a navíc na tuto konzoli stále vycházejí nové tituly. Naprostou samozřejmostí je možnost hrát hry z PlayStation 1. Pro ty je Xperia Play nejideálněji vybavená. Nabízí dostatečný výkon a ovládací prvky pro pohodlné hraní. My se zaměříme na emulaci her z konzolí Game Boy Advanced a Playstation 1.

TIP! Recenze Sony Ericsson Xperia PLAY: recenze herního krále

Nostalgické vzpomínání

Hry z konzole Game Boy Advanced (GBA) nás přenesou o 10 – 15 let nazpět. Právě díky stáří titulů a malé náročnosti této konzole nemá Xperia Play problém s emulací. Programů najdete opravdu mnoho a záleží jen na vás, jaký vám lépe sedne. Většina umožňuje obsáhlé nastavení a před prvním hraním je nutné si naprogramovat klávesy. Respektive jde spíše o kontrolu, zda automatika pochopila přítomnost kláves. K dispozici jsou totiž samozřejmě i dotyková tlačítka. Ta však v případě Xperie Play pozbývají využitelnosti.

Emulátorů pro konzoli GBA existuje spousta

Pokud se úspěšně prokoušete přes základní nastavení (minimální znalost angličtiny je podmínkou), můžete už začít do paměti telefonu nahrávát příslušné soubory s hrami. Na výběr jsou tituly napříč všemi žánry. Akční, závodní, logické či strategie. Výjimkou nejsou ani 3D tituly. Po grafické stránce ale nečekejte zázraky. Jde o staré a hlavně jednoduší hry. Na velkém displeji Xperie Play tento fakt navíc ještě více vynikne. I přesto zůstává hratelnost mnohdy velmi vysoko.

Sony Ericsson Xperia play – Emulace GBA her

Na přiloženém videu můžete vidět například akční hru s Jamesem Bondem. Jde vesměs o střílečku z pohledu první osoby. Grafika není příliš kvalitní, ale vyvažuje to opravdu pěkná plynulost. Dále na videu prezentujeme hopsačku Asterix a Obelix. Na poměry GBA vyniká opravdu pěknou grafikou. Sázkou na jistotu jsou závodní hry. Oblíbená série Need For Speed se tehdy zabydlela právě i na GBA. Vizuální zpracování není nejhorší. Smířit se občas musíte s faktem, že prostředí sice 3D je, avšak modely aut jsou opravdu jednoduché. Tento menší nedostatek lze vyřešit změnou pohledu. Pokud nastavíte pohled z kokpitu vozu, rázem je hezky 3D vše a navíc před sebou máte pěkně zpracovaný interiér závodního speciálu.

Celkově pracuje emulace GBA her opravdu spolehlivě a všechny zkoušené tituly běžely s velkou plynulostí. Pokud jste tedy již do Xperie Play investovali nebo hodláte investovat, mohu instalaci nějakého programu, který emuluje GBA hry, vřele doporučit.

Čtěte: Recenze Otestovali jsme krvavou řežbu BackStab na Xperii Play

Play Station 1 po svém

Mnohem zajímavější než GBA jsou hry pro Play Station 1 (PS1). Důvod je nasnadě. Všechny tituly jsou mnohem kvalitnější, ale tím pádem i mnohem náročnější. V recenzi jsme se zmínili o přítomnosti emulátoru v telefonu od výrobce. Bohužel do tohoto emulátoru lze hry pouze stahovat. To by samo o sobě příliš nevadilo, pokud by aktuální nabídka her nešla spočítat na prstech dvou rukou. Uživatelé tak jsou spíše nuceni poohlédnout se po alternativách. Hledání není nijak zdlouhavé. Příslušný program se opět nachází na Marketu. Do vyhledávače zadejte název FPse. Je nutné dodat, že je program zpoplatněn částkou zhruba 86 Kč. Pokud však hodláte opravdu hrát na Xperii Play hry, jde o zanedbatelnou sumu, která se vám bohatě vrátí.

Také program pro emulaci PS 1 zakoupíte na Marketu

Po instalaci přijde na čas na vyladění k obrazu svému. Je potřeba stáhnout spouštěcí soubor a opět jako v případě GBA nastavit herní klávesy. Poté již můžete do paměti telefonu nahrávat soubory s oblíbenými hrami. Není výjimkou, že jedna hra zabere i více než 500 MB místa. Přibalená 8 GB karta je proto za chvíli zcela zaplněna. Vášnivým hráčům doporučuji investici do minimálně dvojnásobné kapacity.

Hry z PS 1 bych po emulaci rozdělil do tří kategorií. Na hry běžící v pořádku, na hry neběžící a na hry, které nelze hrát kvůli nedostatku kláves. Ano, čtete dobře. Ačkoliv má Xperia Play velké množství herních tlačítek, přeci jen měl ovladač k PS 1 tlačítek více. Asi nejčastěji budete narážet na absenci druhé dvojice triggerů (kláves L2 a R2). Například ve hře Duke Nukem se pomocí klávesy L podíváte nahoru. Klávesou L2 byste se podívali zase dolů. Ta ale chybí, takže hra sice běží krásně, nicméně hrát ji příliš nelze.

Mnohem lepší situace panuje okolo závodních her, kde vám tlačítka z Xperie Play budou rozhodně dostačovat. Většina závodních titulů běží plynule a ovládání je pohodlné. Pro účel testu jsme se více věnovali hře Need For Speed: V-Rally. Udělali jsme si takový malý duel. Porovnali jsme plynulost na Xperii Play a na novém HTC Sensation. Na obou zařízeních se hra bez problémů rozjela a díky indikaci aktuálního FPS, jsme zjistili, že na obou modelech se plynulost pohybuje většinu času v rozmezí 50 – 60 snímků za vteřinu. I přesto se však hra na Sensation nepatrně zadrhávala, což může být důsledek většího rozlišení displeje.

Na poměrně dlouhou dobu vás může zabavit hra Medal of Honor. Akční střílečka z pohledu první osoby, jejíž ovládání je na Xperii Play opravdu velmi pohodlné. Často využijete tzv. chození do boku, řešené pomocí kláves L a R (triggery). Hraní na čistě dotykovém mobilu je totiž velmi obtížné a prstem musíte „lítat“ po celém displeji. Hra vyniká kvalitní grafikou a opět i plynulostí. Korektně si zahrajete i sportovní tituly, jako například FIFA či NHL. Jen je třeba počítat s komplikovanějším ovládáním a staršími ročníky. Sportovní hry na PS 1 vycházely jen na přelomu tisíciletí.

Opět obstála

I po tomto herním testu odchází Xperia Play s hlavou vztyčenou. Jako herní telefon se od ní očekávají velmi dobré, ne-li zcela nejlepší herní schopnosti. Je pravdou, že některé super moderní hry ji tu a tam dají zabrat, ale jinak zvládá naprosto vše a bravurně. Emulací dvou, dle mého nejoblíbenějších starých konzolí, získává další velkou várku her, kterými můžete krátit i ty nejdelší chvíle.

Za poslední půl rok jsem podobné emulace vyzkoušel na více telefonech. Namátkou jmenuji třeba HTC Desire HD, Desire Z či nyní model Sensation. Na všech se hry hrály dobře. Buďto díky obřímu displeji nebo z důvodu přítomnosti alespoň QWERTY klávesnice, která byla programovatelná. S příchodem Xperie Play ovšem přichází i zcela nová doba. Vím, že se budu poněkolikáté opakovat, ale pokud to myslíte s hraním na mobilu opravdu vážně, není nad čím váhat. Sony Ericsson Xperia Play nemá konkurenci.

TIP! Recenze Sony Ericsson Xperia PLAY: recenze herního krále

Diskuze ke článku
HUdasp
Supr článek. Konečně někoho napadlo vyzkoušet Xperii Play v nejčastějších situacích u uživatelů.
finger
Tady se krásně ukazuje jak moc nafouknutá bublina je absence dual-core u Xperie Play, vždyť Sensation je na tom vlastně ještě hůř :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze