Nejnovější Windows 10 Mobile přinášejí zbrusu nový Store a Office

20

Microsoft vydal ve čtvrtek už čtvrtou testovací verzi Windows 10 Mobile v rámci Insider Programu. Přestože mobilní Windows 10 ještě nejsou tak daleko jako ty pro desktopy, přináší Build 1048 kromě řady oprav, zlepšení stability a výkonu i celou řadu nových funkcí. Řada chyb však stále zůstává a systém ještě není dostatečně zralý pro každodenní používání.

Nové sestavení kromě novinek rozšiřuje i počet zařízení, na které je možné ho nainstalovat. Windows 10 si tak mohou konečně vyzkoušet majitelé telefonů Lumia 930, Lumia Icon, Lumia 640, Lumia 640 XL. Microsoft navíc přidal podporu i pro první neLumii, a to pro HTC One (M8) for Windows.

Vizuální změny: menší mezery, více barev a další sloupec na HD displejích

Mezi největší změny, kterých tato verze doznala je domácí obrazovka. U té si nyní na velkých displejích můžete nastavit až čtyři střední dlaždice v jedné řadě, tedy o jednu víc než bylo dosavadní maximum a dvojnásobek toho, co je základ. Na Nokii Lumii 1520 vypadá nové rozložení povedeně, byť nejmenší dlaždice jsou už skutečně malé, a na obrazovku se vejde skutečně velké množství informací.

Další novinka se týká personalizace. Pokud si nastavíte tapetu, tak jí nemusíte mít pod celou plochou domácí obrazovky, což je novinka, se kterou přišly Windows 10, ale můžete zůstat u konceptu z Windows Phone 8.1. Tapeta tedy prosvítá pouze dlaždicemi, jinak je plocha mezi dlaždicemi pouze černá nebo bílá.

Podstatně se rozšířila i nabídka barev, které je možné použít na prostředí. U dlaždic je pak možné posuvníkem plynule nastavit míru jejich transparentnosti. Další novinkou je zmenšení mezer mezi dlaždicemi, které tak zabírají na domácí obrazovce větší plochu. Některé položky, jako je nastavení mají také změněnou ikonu.

U HD displejů byla roztažena na celou šířku displeje a využívá tak bezezbytku prostor. U všech rozlišení a vylepšení přibylo nové rychlé přepínání jazyka klávesnice na mezerníku. Stačí ho stisknout a přejet prstem do strany.

Windows Store Beta pro telefony

Toto sestavení jako první přináší první pohled na nový univerzální Windows Store ve Windows 10 pro telefony. Vypadá stejně jako Store Beta, se kterým se můžete setkat ve Windows 10 pro desktopy, protože je vytvořený pomocí nového kódu Universal Windows Platform. V obchodě můžete procházet, vyhledávat a stahovat aplikace, které můžete platit kartou, dárkovou kartou nebo pomocí PayPalu. Navíc byl do obchodu přidán další obsah. V tomto sestavení se jedná o filmy a seriály. V blízké budoucnosti by se měla objevit i hudba. Protože se zatím jedná o beta verzi mohou se však vyskytovat některé problémy.

Náhled na Office v novém kabátku

V předchozím sestavení byla odstraněna současná verze Office a uživatelé tak ztratili možnost prohlížet a vytvářet kancelářské dokumenty. Nyní je možné stahovat instalovat nové Word, Excel, PowerPoint a OneNote Preview aplikace, které nabízí kompletně přepracovaný vzhled. Stejně přepracovaný vzhled nabízí i nová aplikace OneDrive.

Nová aplikace Lumia Camera

K dispozici je nová Camera aplikace, která přináší například HDR, stabilizaci videa nebo automatické ostření na obličej. U některých telefonů zařízení, jako jsou Lumia 1520, Lumia 1020, Lumia 930, Lumia 830, Lumia 640 a Lumia 640 XL však nejsou podporovány všechny funkce. Microsoft však slibuje, že by měly být k dispozici v nadcházejících týdnech.

Video Preview aplikace

Přehrávač videa nyní zvládá přehrávat videa i ve formátu MKV. Videa můžete filtrovat a třídit svou sbírku. Celou řadu novinek nabízí pro službu Xbox Video, která však bohužel není v našich končinách dostupná.

Music Preview aplikace

V nové verzi hudebního přehrávače přibyla možnost přehrávání i hudby uložené na OneDrive. Vylepšení se dočkalo i samotné přehrávání, kde můžete přeskakovat tahem.

Nová Xbox aplikace

V obchodě Beta je k dispozici i nová Xbox aplikace pro Windows 10. Díky ní můžete přistupovat ke všem svým aktivitám, seznamům přátel, výstrahám aktivity nebo se připojit k Xbox One.

Několik oprav i další chyby

V tomto sestavení bylo opraveno několik chyb. Po kliknutí na notifikaci emailů se nyní spustí emailová zpráva namísto kalendáře. Příchozí hovory by také měly nyní přehrávat vyzváněcí zvuky. Další chyby však zůstávají a objevily se některé nové. Na běžné používání tak Windows 10 na rozdíl od desktopové verze ještě příliš vhodné nejsou.

  • Po upgradu se mohou zobrazit duplicitní dlaždice pro aplikace, jako je vyhledávání a telefon, pod všemi dlaždicemi. Stačí je odepnout.
  • U některých aplikací se po upgradu může za určitých situací objevit „Pending“ a tyto aplikace nefungují. Nápravou je restartování telefonu.
  • Všechna data a nastavení pro aplikace instalované na SD kartu nebudou migrované a tyto aplikace není možné spustit. Řešením je odinstalovat a přeinstalovat tyto aplikace.
  • U aplikací nainstalovaných přes Store Beta nefunguje automatická aktualizace. Musíte je aktualizovat ručně.
  • Přehrávání filmů a TV se pravděpodobně v App Video Preview nezdaří s chybou 0x8004c029.
  • Pravděpodobně nebude fungovat aplikace pro Twitter. Pomůže její přeinstalování.
  • Odinstalované aplikace nemusí zmizet ze seznamu všech aplikací. Pomůže restartování telefonu.
  • Po upgradu z Buildu 10052 se Insider Hub stále nespustí. V případě aktualizace z Windows Phone 8.1 by však měl fungovat.
  • Při upgradu z Windows Phone se vypne mobilní připojení, i když jste ho měli zapnuté.

Zdroje: nokiapoweruser.com, nokiapoweruser.com, nokiapoweruser.com, pocket-lint.com, wmpoweruser.com, arstechnica.com

Diskuze ke článku
Matty
Co za dementa napsalo že to je build 1048, když ja mam v insideru app 10080 ??
Hynek Chromovský
Hynek Chromovský
Nevím jak ostatní, ale mě po poslední aktualizaci Microsoft vyrobil z telefonu v podstatě cihlu.
Hanz
Co třeba takový videopohled, jako v případě předchozích verzí? :) Stále na něj čekám, že na Vašem webu snad vyjde, ale stále nic :/
Rudolf
Dobrý deň, vedel by mi niekto prosím vás vysvetliť v skratke čo je to Office 365? Obsahuje to tie programy Word, Powerpoint, Excel a pod. ? Alebo to je len nejaký "doplnok" ku klasickému MS Office?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze