Vyzkoušeli jsme špičkové HTC One M9+. Dáte za něj 23 tisíc

54

V Praze si včera svou českou premiéru odbyl špičkový telefon HTC One M9+. Ten je nejen rozměrově, ale i výbavou výše, než dosavadní vlajková loď HTC One M9. Oproti původním předpokladům se začne prodávat také v Česku a my jsme si jej mohli vyzkoušet. Zaujme krásným QHD displejem, hodnotným tělem nebo čtečkou otisků prstů. Vysoká je však i cenovka.

HTC One M9+ bylo představeno už v dubnu, paradoxně v době, kdy HTC uvádělo na světové trhy svůj (do té doby) vlajkový model. Nejdříve bylo ale téměř jasné, že se tento špičkově vybavený model s 5,2palcovým QHD displejem a čtečkou otisků prstů do Evropy nedostane. To se ale změnilo a oproti předpokladům si jej budou moci koupit dokonce také zájemci v Česku. Za telefon si ale HTC řekne v polovině září, až dorazí na trh, horentní sumu 23 490 Kč. Co za nic dostanete?

HTC One M9+ – první pohled

Kovový elegán s jemným displejem

Předně skvěle vypadající, výborně zpracovaný elegantní kovový přístroj, který je takřka k nerozeznání od původního modelu HTC One M9. Nebýt čtečky otisků prstů pod displejem, prakticky je od sebe nerozeznáte, samozřejmě mimo větších rozměrů.

M9+ má totiž větší, 5,2palcový displej, který má navíc špičkové QHD rozlišení. Na této ploše to znamená úžasnou jemnost 565 pixelů na palec, ale vzhledem k Super LCD 3 technologii rozdíl oproti FullHD prakticky nepoznáte a vyšší rozlišení je spíše marketingovým lákadlem, za které zaplatíte horší výdrží baterie. Potěší však věrné barvy, výborný jas i veškeré další parametry displeje.

HTC One M9+ HTC One M9
rozměry 151 × 72 × 9,6 mm 144,6 × 69,7 × 9,6 mm
hmotnost 168 gramů 157 gramů
úhlopříčka displeje 5,2 palců 5 palců
rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px
jemnost 565 ppi 441 ppi
procesor Mediatek 6795T; 8×2,2 GHz, 28 nm Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994; 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, 20 nm
hlavní fotoparát 20 Mpx, duální 20 Mpx
čtečka otisků prstů ano ne
HTC One M9+

Vivat čtečka

Stejně tak HTC opět nezaváhalo v oblasti zvuku – Boom sound stereo reproduktory zní zkrátka skvěle. Novinkou je čtečka otisků prstů, která funguje stejně, jako na iPhonu, Samsungu Galaxy S6 nebo Huawei Ascendu Mate 7. Stačí tedy jen přiložit a i přes její úzký profil je rozpoznávání velmi přesné, spolehlivé a rychlé. Stačí na ní podržet prst a displej se aktivuje a rovnou i odemkne. Čtečka funguje i jako domovské tlačítko – stačí na ni položit prst a jste na domovské obrazovce, což je doprovozeno jemným zavibrováním.

Proč má MediaTek?

Také na zadní stranu se vloudila novinka. Kromě hlavního 20Mpx fotoaparátu zde přibyl i druhý. S M9+ si tak můžete hrát s hloubkou ostrosti a různými 3D efekty stejně, jako v případě loňského HTC One M8, zatímco model M9 druhý fotoaparát ztratil. Potěší přední ultrapixelová kamera, která se bude hodit nejen pro selfies za špatných světelných podmínek. Pro mnohé může být překvapením použití osmijádrového čipsetu Mediatek místo čipů od Qualcommu, model M9+ byl nicméně původně určen pouze pro asijský trh, kde je MediaTek vnímán mnohem pozitivněji, než v našich končinách. Telefonu každopádně výkon neschází, je krásně svižný, rychlý a prodlevy v prostředí pozorovat nelze. V hrubém výkonu samozřejmě za špičkou zaostává a dle benchmarků je výkon srovnatelný s loňským HTC One M8 se Snapdragonem 801. To znamená, že spustíte všechny hry a nejnáročnější aplikace, jen se nebudete moci vychloubat kamarádům se svým skórem v AnTuTu.

V kombinaci s větším a mnohem jemnějším displejem zamrzí použití akumulátoru se stejnou kapacitou, jako u klasického modelu One M9, tedy 2 840 mAh. V praxi je výdrž zhruba o třetinu horší a z M9+ je i při průměrném používání jednodenní telefon. Při shodném používání přitom M9 vydrží zhruba den a půl. Telefon má k dispozici 3 GB RAM a 32 GB vnitřní paměti, dále rozšiřitelné pomocí karet. Nechybí kompletní podpora LTE frekvencí, NFC ani infračervený port.

Porovnání s HTC One M9

Za 23 tisíc...

Až na slabší baterii a nikoliv zcela špičkový procesor je HTC One M9+ telefonem bez kompromisů a svého majitele bude hýčkat. Cena přes 23 tisíc korun však nepotěší v kontextu s o mnoho tisíc levnější konkurencí. Na druhou stranu HTC si takovou cenu v Česku může dovolit. Původně měl být telefon v prodeji pouze v Číně a pro Evropu, potažmo Česko, je k dispozici jen omezený počet kusů. A HTC má spočítáno, že se prodají i za vyšší cenu a stvořilo cenově značně exkluzivní kousek.

HTC One M9+ budeme testovat v průběhu září předtím, než vstoupí na český trh.

Technické parametry HTC One M9+

Kompletní specifikace
Konstrukce151 × 72 × 9,6 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5,2" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px
ChipsetMediatek 6795, CPU: 8×2,2 GHz, GPU: PowerVR G6200
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:51 hodin
Dostupnostzáří 2015,
Diskuze ke článku
Michal
Ať si trhnou s tou cenou. QHD už nikoho nevytrhne, spíše naopak. O výkonu MTK nemluvě a čtečka za 23,5t nestojí.
Proto7
Velke ako " krava " cenovo uplne mimo :D za to si clovek kupi tak 2x Meizu MX5, alebo 2x LG G3 a zostane este aj na kavu :D
Petr
"Na druhou stranu HTC si takovou cenu v Česku může dovolit."

No nemyslím si. Pokud někdo není nějaký úplně ujetý HTC ultra fanoušek, tak za tyhle peníze ani náhodou. Všechno co jsem viděl s Mediatekem mělo vždy horší GPS, nejde jen o výkon. Výdrž je žalostná, QHD display tomu ještě škodí, místo aby pomáhal. 2 kamerky a hloubka ostrosti - to někoho baví víc než 2 pokusy? Zbytečný hw co to zdražil a zabral místo třeba větší baterce. HTC dělá vše proto, abych si ho nikdy nekoupil.
ASSONIX
Hrozně ošklivej telefon s absurdní cenou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze