Vyzkoušeli jsme kamerku Huawei EnVizion 360

Vyzkoušeli jsme kamerku Huawei EnVizion 360
  • S telefony vybavenými USB-C můžete využívat například 360° kamerku od Huawei
  • EnVizion 360 má 13megapixelové rozlišení a zaznamená 2K videa
  • Výrobce k ní dodává praktický vak pro bezpečné přenášení

Pod značkou Huawei vznikají nejen mobilní telefony či tablety, ale rovněž celá řada příslušenství. Mezi nejnovější přírůstky patří kamerka EnVizion 360, kterou jsme měli možnost vyzkoušet společně s modelem Mate 10 Pro, se kterým samozřejmě spolupracuje.

Huawei EnVizion 360 Camera

Kamerka do dlaně

Huawei EnVizion 360 je malinká kamerka, která se nabízí ve čtvercové krabičce. Kromě kamerky samotné v ní najdete ještě nezbytné manuály a pak malý vak, do kterého lze kamerku uložit například v případě přenášení. EnVizion 360 je skutečně malá, její rozměry jsou 36,8 × 37 × 26 milimetrů, a také lehká, kdy váží pouze 30 gramů. Na jejím těle najdete dva objektivy schopné pořídit 13megapixelový snímek či zachytit 2K video. Jejich světelnost je f/1,8, což je velmi slušné. Aby byl výčet kompletní, musíme zmínit, že konektivitu obstarává výhradně USB-C konektor.

Jak ji spojit s telefonem?

Již jsme si řekli, že konektivita probíhá skrze USB-C. To však samo o sobě ještě nestačí. Pro použití ještě potřebujete aplikaci HUAWEI 360 Camera, kterou zdarma stáhnete z obchodu Google Play. Přímo výrobce pak uvádí kompatibilitu s chytrými telefony disponujícími USB-C a Androidem 6.0 či novějším. My jsme kamerku zkoušeli s Huawei Mate 10 Pro a Sony Xperia XZ1. S oběma zařízeními pracovala korektně.

Stáhnout HUAWEI Camera 360

Google Play (zdarma)

Pořizujeme snímky a videa

Jakmile máte připojenou kamerku a spuštěnou aplikaci, dojde k přetočení prostředí o 180°. Telefon tedy posléze držíte „vzhůru nohama“. Aplikace pro pořízení snímků či videí je velmi jednoduchá. Kromě spouště je zde nastavení vyvážení bílé, expozice a filtrů. V hlubším nastavení máte možnost vybírat rozlišení, časovač a dalších pár možností. U fotografií máte na výběr rozlišení 5 376 × 2 688 pixelů a 3 840 × 1 920 pixelů. U záznamu videa je možností rozlišení 1 920 × 960 pixelů a 1 280 × 640 pixelů. V obou případech počítejte s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Maximální délka záznamu je 5 minut.

Huawei EnVizion 360 Camera – prostředí HUAWEI Camera 360

Pořízení fotografie nebo videa je velmi snadné, jen stisknete spoušť a vše je hotové. Následné prohlížení je nutné provádět výhradně skrze výše zmíněnou aplikaci. Pokud byste kamerkou pořízené snímky chtěli prohlížet skrze běžnou galerii nebo například na počítači, nepochodíte. Dostane se vám jen dlouhé 360° fotky. Prohlížení skrze aplikaci je nicméně pohodlné, snímek můžete přibližovat či oddalovat a vytvořit tak tzv. rybí oko. Totéž platí pro videa.

Kvalita snímků je vcelku slušná. Nemůžete je samozřejmě srovnávat s běžnými fotografiemi z lepších telefonů, ale EnVizion 360 zachytí dostatečně veškeré vaše okolí, a to ať už jste na denním světle, v interiéru nebo například metru, kde jste závislí pouze na umělém světle. Čeho si jistě všimnete, je slabá úroveň detailů a s ní ruku v ruce ostrost. Naopak barevné podání je poměrně věrné. Videa se nesou v podobném duchu.

Ukázkové snímky

PIC_20171128_081042 PIC_20171128_114003 PIC_20171128_112837 PIC_20171121_175952

Huawei EnVizion 360 (testovací video)

Kam s tím?

Pakliže si již pořídíte nijak levnou 360° kamerku, jistě se budete chtít se svým umem pochlubit. Své výtvory můžete samozřejmě sdílet, avšak možnosti jsou značně omezené. Fotografie mohou zamířit na Facebook, Twitter nebo Google Fotky. 360° fotografie lze také nahrát například na Flickr, který jsme využili pro demonstraci ukázkových snímků, avšak aplikace HUAWEI 360 Camera Flicr nevidí, i když jej máte nainstalovaný v telefonu. Řešením tedy je snímky ručně přesunout do počítače a následně nahrát na Flicr. Netřeba dodávat, že to nijak lákavě nezní. V případě videozáznamů přibude k výše zmíněné trojici aplikací ještě YouTube.

Slovo závěrem

Cena 360° kamerky Huawei EnVizion 360 (případně ji najdete také pod označením Huawei 360 Panoramic VR Camera) se aktuálně na českém trhu pohybuje kolem 4 tisíc korun. Jedná se v podstatě o nejnižší částku, za kterou lze pořídit 360° kamerky. Výhodou tohoto modelu je, že jej nemusíte nabíjet. Energii čerpá z daného zařízení, ke kterému je připojena. Mezi klady lze připočíst i dobře fungující aplikaci. Výhodou je také široká kompatibilita napříč výrobci chytrých telefonů s Androidem. Snímky jsou pak vcelku průměrné a spíše než jejich kvalita vás bude obtěžovat obtížnější sdílení vašich výtvorů.

Huawei EnVizion 360 Camera
Huawei EnVizion 360 Camera
Klady
  • malé rozměry
  • vak pro bezpečné přenášení
  • velká kompatibilita díky USB-C
Zápory
  • jen průměrné výsledky
  • horší možnosti sdílení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze