Vyzkoušeli jsme Android 4.2 pro Sony Xperia Z: co přináší?

38

Sony Xperia Z dostává v těchto dnech velmi důležitý update. Aktualizace na Android 4.2 přinesla víc, než jsme očekávali. Vylepšena byla notifikační lišta i uzamykací obrazovka, zvýšila se citlivost Wi-Fi vysílače, zlepšila se obrazová kvalita snímků a zvýšil se i výkon systému. Podívejte se, co vše je nového?

Sony pomalu uvolňuje aktualizaci Android 4.2.2 a naše redakční Xperia Z tomu tomuto procesu neunikla. Samotný výrobce si oficiální přehled změn a novinek nechal pro sebe. Novou aktualizaci jsme vyzkoušeli skrz na skrz a snažili jsme se přijít i na ty nejmenší změny. Co vše je nového?

Nejdříve uvedu ty největší změny, patrné na první pohled. Jejich výčet je poměrně obsáhlý a popisování změn nebude znamenat krátké čtení na pár minut. To je pozitivní zpráva, která značí, že se Sony o své přístroje stará a snaží se s aktualizacemi přinést vždy i něco navíc. Řada změna ale samozřejmě souvisí s vyšší verzí Androidu a Sony je pouze implementovalo do své uživatelské nadstavby.

Notifikační lišta nově nabízí úpravu zástupců aplikací

Systémová a notifikační lišta

V novém Androidu přibyla například uživateli dlouho požadovaná možnost upravit si zástupce aplikací v notifikační liště podle vlastních představ. Za sebe jsem přestával doufat, že této možnosti se někdy dožiji. Další inovací je zprůhledněná stavová lišta se softwarovými klávesami. Jedinou její výhodou je pouze estetický efekt. Dále se změnám neubránila ani uzamykací obrazovka. Protože se jedná o Android 4.2, umožňuje přidávat na zamykací obrazovky různé widgety.

Uzamykací obrazovka podporuje přidání dalších zkratek zástupců na rychlé spuštění

Zcela novou funkcí je volba stylu pozadí uzamykací obrazovky. Při odemykání na nás může koukat vlastní tapeta či režim „snít, kdy se jedná se o tapetu, která může evokovat duhu či abstraktní plochu mnoha barev.

Zaměřeno na výkon

Při multitaskingu jsou náhledy spuštěných aplikací větší a je tak mnohem snazší identifikovat aplikaci, do které se chcete přepnout. Jednou z věcí, co mi u Xperie Z dříve vadily, byl slabší signál Wi-Fi. Jiná zařízení měla na stejném místě jako Zetko i o dvě čárky lepší signál. S novou aktualizací se citlivost výrazně zlepšila a nyní se i na místech, kde mi Wi-Fi ukazovalo slabý signál a často jsem se nepřipojil, bez problému k síti připojím.

A opominout nemohu ani zvýšení výkonu a celkové zlepšení stability přístroje. Již dříve jsem neměl k reakcím telefonu žádné námitky ani stížnosti. Xperia Z je jedno z nejlépe vyladěných zařízení obecně a reakce jsou nyní po aktualizaci naprosto bleskové.

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, SmartBench 2012 a AnTuTu
Quadrant SmartBench 2012 p/g AnTuTU
Android 4.2 7 522 5 153 / 3 167 20 284
Android 4.1 7 974 4 844 / 2 480 20 495

Troufnu si na kompakt?

S poslední aktualizací se výrazně zlepšila i dosud oprávněně kritizovaná obrazová kvalita snímků z fotoaparátu. Ostrost snímků je opět lepší, úroveň detailů je vyšší a za zhoršených světelných podmínek se snížilo množství šumu. Jenže pravděpodobně byla upravena sytost barev, barevné podání je nyní o něco horší.

Snímky z přední kamery

Co jsem od výrobce nečekal je, že zapracuje i na obrazovém výstupu z přední kamery. Na první pohled je patrné, že snímky jsou ostřejší a nejsou již tak mdlé. Mnoho uživatelů se rovněž upínalo k aktualizaci s nadějí, že se zlepší nyní poměrně špatná výdrž na jedno nabití. Výdrž se skutečně o něco prodloužila, ale pohotovostní výdrž je stále pouze průměrná.

S výčtem změn a novinek jsme došli do konce. Jak jste spokojení s chováním nového systému? Vnímáte novou aktualizaci kladně či negativně? Podělte se s námi o své dojmy v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
moh
Veškeré snímky, které máte v článku jsou z přední kamery?? a nebo jen poslední řádek fotek?
Mary
Aktualizace mi nebyla stale nabidnuta, tak nevim no...
(ani pres PC companion)
jaroslav
nevíte, jestli ji dostane xperia J?
J85k2
Ty výsledky benchmarků v tabulce, nejsou prohozené?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze