Otestovali jsme novou aktualizaci pro Sony Xperia Z: co přínáší?

19

Přestože nová aktualizace nepřináší novou verzi systému Android, neznamená to, že se nedočkáme množství změn a novinek. Výrobce chválíme za to, že v pravidelných a navíc relativně krátkých intervalech vydává nové aktualizace a záplaty pro svoji vlajkovou loď. Co je nového? Třeba lepší pohotovostní výdrž, byla upravena citlivost Wi-Fi a mnohé další. Update jsme vyzkoušeli a přinášíme vám souhrnné informace.

Sony Xperia Z - oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia Z – Skleněná královna

Aktualizace s označením 244 zachová verzi Androidu 4.2.2, výrobce ale přinesl celou řadu důležitých vylepšení a změn, řada z nich ovšem měla přijít podstatně dříve. V bodech nyní uvedu ty nejdůležitější a nejvíce patrné změny na první pohled.

Přehled největších změn a novinek

  • optimalizace a zvýšení výkonu zařízení
  • prodloužení pohotovostní výdrže
  • zlepšení citlivosti Wi-Fi
  • subjektivně kvalitnější snímky pořízené za zhoršených světelných podmínek
  • optimalizace galerie multimédií (album)
  • odstranění bugu při přechodu mezi pohotovostními obrazovkami
  • nový vzhled centra aktualizací
  • zlepšení co se týče podání barev displeje

TIP: první dojmy z aktualizace s Androidem 4.2 můžete číst zde

Výrobce velmi chválím, že v otázce zlepšení výkonu odvedl pořádný kus práce. Dlouhodobě jsem Xperii Z testoval a s jejím výkonem jsem neměl žádné problémy. Reakce byly rychlé a přístroj reagoval svižněji, než například Galaxy S4, kterou taktéž testuji. Nová aktualizace zrychlila především reakce při uzamykaní a odemykání přístroje. Zejména probuzení přístroje na uzamykací obrazovku je výrazně rychlejší.

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, SmartBench 2012 a AnTuTu
Quadrant SmartBench 2012 p/g AnTuTU
Android 4.2 - verze 244 6 907 5 213 / 3 072 16 730
Android 4.2 - verze 253 7 522 5 153 / 3 167 20 284
Android 4.1 7 974 4 844 / 2 480 20 495

Dále zamířím na mnohými kritizovanou výdrž, která i po mnoha aktualizacích nebyla to "pravé ořechové". S nainstalováním nové verze se alespoň v mém případě prodloužila výdrž odhadem o 15 %. Zařízení nyní skutečně vydrží i celý den, dříve jsem při stejném provozu vyhledával zásuvku v pozdních odpoledních hodinách.

Test Přehrávání videa 1080p
Android 4.1 198 minut
Android 4.2 - 244 238

Mé naděje vyhasínaly ohledně citlivosti Wi-Fi. Dosavadní aktualizace totiž nepřinesly žádná velká zlepšení. Až nyní se konečně zlepšila citlivost Wi-Fi, a to podstatně. Kde jsem dříve neměl ani jednu čárku, mám nyní dvě čárky. Jeden z největších mínusu byl nyní z velké části "zlikvidován".

Další změnu si možná namlouvám, možná si ji přeji a možná tomu tak skutečně je. Je to kvalita snímků za nočních podmínek. Osobně mi přijde, že snímky jsou o něco ostřejší, a zmenšila se hladina šumu. Posuďte však sami. Pro ilustraci přidám i několik snímků zhotovených za denních podmínek.

Bugy a chyby, to je asi nekonečný boj s větrnými mlýny. Žádný výrobce nikdy nevydá software, který by byl bez chyb, případně by nepřinesl další nové chyby. Tady je však důležité, že pohyb v aplikaci album je plynulý a patrná svižnost a optimalizace je znát. Při větším obsahu u mne dříve docházelo k sekání či zdlouhavému načítání. Nyní nic takového zatím nepozoruji. Pohyb mezi pohotovostními obrazovkami je plynulejší a už jsem nenarazil na sekání.

Nakonec si myslím, že se zvedla i úroveň podání barev displeje. Barvy jsou o něco sytější a kontrastnější, možná byl upraven i jas displeje? I při nižších hodnotách je totiž jas na poměrně vysoké úrovni.

Nový vzhled centra aktualizací

Zbylé "drobky" nevynecháme a jsou jimi třeba graficky inovované centrum aktualizací, popisky u ikon v notifikačním centru či zmizení ikony aktivované NFC antény ve stavovém řádku. Určitě jsou tady i další změny, týkající se třeba odstranění bezpečnostních chyb a děr. Aktualizaci tak nemohu jinak než doporučit. Výrobce si dal záležet a s novou aktualizací Zetko výrazně omládne. Co vy uživatelé? Jak jste s novou aktualizací spokojeni a čeho všeho jste si všimli? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
vanilkovej krumpáč
No rád bych se dočkal opravné aktualizace na xperii S... Zalagované fHD video bych ještě snesl... to stejné s tím zesilovacím tlačítkem... ale to že vypadává wifi, na to už nemám nervy.
Lubomír Sopůšek
Lubomír Sopůšek
A já bych se rád dočkal aktualizace elka... Centrální Evropu 1 nějak zanedbávají
Madmaxkimi Madmaxkimi
Madmaxkimi Madmaxkimi
Moc pěkné první dojmy, a všem fanouškům Sony to ze srdce přeju, ale nenašel by se v redakci taky nějaký S4 fanoušek který by nám dopřál taky pár těch dojmů z aktualizací... asi mi to uniklo???
Vyko Just
Vyko Just
Já mám tu aktualizaci buglou. V galerii se mi totiž mezi fotkami zobrazují systémové obrázky - různé ikony, šipky a jiné symboly. A je jich opravdu hodně! Když si chci najet dolů na starší fotky, trvá to pěkných pár vteřin, než ty ikony přejedu. Vám se to nestalo?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze