Vývojáři jásají: App Store jim vydělalo přes 10 miliard

Apple se každý rok chlubí nejrůznějšími statistikami, kde odhaluje počty prodaných iPhonů či sumu odevzdanou na charitu. Dnes se však rozhodl vytasit se zisky svého obchodu s aplikacemi, který za uplynulý rok vydělal vývojářům rekordních deset miliard. Pochlubil se však například i nejvytíženějším dnem v historii App Store.

App Store

Dnem, během kterého se uskutečnilo nejvíce plateb v App Storu, byl Nový rok 2015. Zákazníci z celého světa však nezaháleli i poté a v prvním týdnu měsíce ledna utratili za aplikace či nákupy v nich téměř půl miliardy dolarů. Vše se však netočí jen okolo nově nastalého roku a odhalená čísla nám prozrazují také úspěšnost roku předešlého. Ten totiž zaznamenal 50% nárůst tržeb a vývojářům aplikací přinesl přes 10 miliard dolarů. Od roku 2008, kdy bylo App Store spuštěno, tak vývojáři utržili celkem 25 miliard dolarů.

Dostalo se i na solidaritu, jelikož Apple i v minulém roce pořádal charitativní akci RED, kdy byly vydělané dolary darovány fondu pro boj s AIDS. Součástí bylo velké množství aplikací, mohli jste však zakoupit například také iPod v červeném provedení. Tentokrát se podařilo vybrat rekordních 20 milionů dolarů a celková darovaná suma za dobu pořádání čítá přes 100 milionů dolarů.

Červený iPod nebo kryt pro podporu boje s AIDS

Těmto sumám vděčí především samotná „velikost“ obchodu, jelikož si zde můžete vybrat z 24 kategorií všemožných aplikací, jejichž celkový počet převyšuje 1,4 milionů. Z toho je navíc přes 725 tisíc optimalizováno pro velkou obrazovku iPadu.

Zdroje: phonearena.com, appleinsider.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze