Vyplatilo se čekání na Sony Xperii 1 III? Tady jsou naše první dojmy

Včetně fotoochutnávky
22
Vyplatilo se čekání na Sony Xperii 1 III? Tady jsou naše první dojmy
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Fialová barva může na první pohled připomínat spíše šedou
  • Na pravém boku najdeme celkem čtyři hardwarová tlačítka
  • Podívejte se na malou ukázku schopností fotoaparátů

Sony Xperia 1 III po dlouhých měsících čekání konečně zavítala do redakcí. Jestli se dlouhá prodleva mezi oficiálním dubnovým představením a momentem, kdy se vlajková loď od Sony podívá k prvním zákazníkům, projeví na výsledné uživatelské zkušenosti, prozradíme v podrobné recenzi. Ještě předtím si však přečtěte, jaké jsou naše první dojmy.

Tajemně fialová

Sony Xperia 1 III u nás bude dostupná v černé a fialové variantě, kterou jsme obdrželi na test. Fialová barva, která byla u původní Xperie 1 relativně výrazná (a hlavně lesklá), je však tentokrát vcelku nenápadná a relativně snadno si ji lze splést s šedou. Matná záda telefonu každopádně sluší a relativně obstojně zvládnou odolat nešvaru v podobě otisků prstů.

Po stránce designu nás Xperia 1 III vyloženě ničím nepřekvapila. Stále si zachovává podélný vzhled díky displeji s poměrem stran 21:9 a rámečky a také hranaté boky. Výhodou je snadná rozpoznatelnost, na rozdíl od záplavy velkého množství ostatních telefonů.

Že se jedná o Xperii vcelku snadno odhadnete i z větší vzdálenosti. Stejně tak se s Xperií 1 III pojí prémiové zpracování, koneckonců se jedná o nejlépe vybavený telefon Sony, takže nepřekvapí hliníkový rámeček či skleněná záda s ochranou Gorilla Glass 6. Oproti jiným výrobcům najdeme na těle telefonu rovněž 3,5mm jack, který se stává (zejména u dražších smartphonů) raritou, nebo slot pro paměťovou kartu. I tentokrát se jedná o šuplíček, který je možné snadno vytáhnout nehtem, takže není vyžadován žádný speciální nástroj, který ve chvíli potřeby zpravidla nikdy není po ruce.

Čím víc tlačítek, tím lépe

Pokud byste náhodou Xperii 1 III nerozpoznali dle designu, stačí se zaměřit na pravý bok, kde jsou hned čtyři fyzická tlačítka. Zcela nahoře najdeme kolébku ovládání hlasitosti, pod ní vypínací tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů, níže pak tlačítko pro spuštění Google Asistenta a úplně dole spoušť fotoaparátu. Jedná se o dvoustupňovou spoušť se zdrsněným povrchem a ideální vzdáleností od hrany, takže na ni pohodlně dopadne pravý ukazováček, případně palec levé ruky.

Sony Xperia 1 III

Čtečka otisků prstů funguje na základě dojmů z krátkodobého používání spolehlivě a telefon odemkne relativně svižně. Jediné, co nás mrzí, je absence možnosti přeprogramovat tlačítko pro Google Asistenta.

Slíbená fotoochutnávka

Jak naznačuje dedikovaná spoušť fotoaparátu, Xperia 1 III klade velký důraz na focení a natáčení videí, čemuž nasvědčuje přítomnost vyhlášené technologie Eye AF nebo teleobjektivu s proměnným ohniskem. Níže se můžete podívat na několik málo ukázek, brzy na mobilenet.cz najdete i klasický fotočlánek s více fotografiemi a videi.

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, 2,9× a 4,4× zoomu

Technické parametry Sony Xperia 1 III

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 71 × 8,2 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ3 2021,
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
cena je udesna. 30W nabijeni umi foun za desitku i min, ok i samsung za dvacku :o))) Bezdr. nabijeni je na palube ? Omylem ci umyslne ? U Sony jeden nikdy nevi. No a eSIM to nema, proc ? Protoze proste napis SONY je taky drahej, nemuze to asi mejt vse :o)))
Jaros 00071
Jaros 00071
Pěkný mobil... Ja chci ale compact.. Bude nový od SONY v Eu?
Tony Tonny
Tony Tonny
Sony je špička co se týká spolehlivosti. Mám již 4 a 1/4 roku Sony Xperia premium a stále je to bomba, 4k displej, focení, výdrž na nabití. Nabíjení je sice pomalé, ale baterie drží jako po koupi. Takhle dlouho mi nevydržel žádný telefon. Mám pocit, že může stále konkurovat novým prémiovým telefonům.
Mara Studna
Mara Studna
Naposledy upraveno: 28. 7. 2021 21:24
Už jsem předobjednal a stojí to za to!!!Je to špičkovej stroj bez kompromisů a se současnou Xperia 1 II jsem velmi spokojen.Samozřejmě už očekávám reakci věčných kritiků'co Sony nikoliv a at to SONY zabalí-nikoliv!!!To je parádní mašina ne pro masy,ale pro Ty,jako Já co nefotím,ale fotky si vytvářím a Alpha tady jde na špičku!!!Takovej stroj prostě není a to říkám proto,že fotím od svých studentských let,začal jsem s s mojí první zrcadlovkou Zenit a pod a další,znám fotáky od Alphy-tohle je libová parádní mašina-tečka Xperia 1 II paráda,a tady se to posouvá zase někam jinam-za Mne stroj na svém místě!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze