Vodafone spouští ostrý provoz LTE v Karlových Varech

1

Prvním městem, v němž Vodafone v ostrém provozu spustil nejrychlejší dostupnou technologii pro mobilní data LTE, jsou Karlovy Vary.

Technologie je nainstalována na dvaceti základnových stanicích v centru a blízkém okolí tohoto lázeňského města, takže pokrývá zhruba 44 tisíc obyvatel. Od začátku června již LTE síť fungovala v testovacím (uzavřeném) provozu.

Vodafone logo

„Již sedmým rokem sponzorujeme Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a každoročně pokrýváme toto město nejmodernějšími technologiemi. Jsme rádi, že i letos si mohou zákazníci v Karlových Varech jako první vyzkoušet data a hlas na síti LTE,“ říká Tanja Richter, viceprezidentka pro technologie Vodafonu a dodává: „Kdy budeme schopni nabídnout tuto technologii dalším obyvatelům České republiky, závisí hlavně na výsledku aukce frekvencí, kterou v současné době připravuje Český telekomunikační úřad.“

Síť LTE umožní kromě přenosu dat i hlasové hovory pomocí nové funkce sítě CS FallBack. Díky tomu síť LTE mohou využívat zákazníci nejen s datovými kartami, ale i s běžnými mobilními telefony s podporou LTE, a to i k hlasovým hovorům. Vodafone je prvním mobilním operátorem, který tuto

Pro výstavbu sítě byly v Karlových Varech použity již přidělené frekvence v pásmu 1800 MHz. Teoretická rychlost datových přenosů v této síti je až 100 Mbit/s. Průměrná rychlost LTE sítě Vodafonu se pohybuje okolo 30 Mbit/s. Technici Vodafonu rychlost měřili v Karlových Varech na více než 4 tisících místech a zaznamenali tyto výsledky:

Test Download [Mbit/s] Upload [Mbit/s]
Nejvyšší rychlost 93 30
Průměrná rychlost 32 17
Nejčastěji naměřená rychlost 35 17

LTE sít je dostupná všem zákazníkům s tarifem Red Premium, nebo datovým tarifem Mobilní připojení 10 GB. Tarif Mobilní připojení lze pořídit k hlasovému tarifu jako datovou SIM kartu s 50% slevou.

LTE můžete u Vodafonu aktuálně využívat s telefony Sony Xperia Z, HTC One a HTC One SV

SIM kartu pro LTE si mohou zákazníci zdarma vyměnit ve všech prodejnách Vodafonu. Pro využívání LTE v notebooku si budou moci zákazníci již v průběhu tohoto týdne pořídit v prodejnách Vodafonu v Karlových Varech speciální USB modem. Ze současné nabídky Vodafonu podporují LTE tři telefony – HTC One, HTC One SV a Sony Xperia Z.

Zdroj: TZ Vodafone