Vodafone slibuje pokrýt 3G sítí 45 % populace do konce zimy

Souboj v pokrývání území České republiky sítí třetí generace pokračuje i o vánocích. Naposledy se nechal slyšet Vodafone - do konce zimy chce pokrýt 45 % populace.

"Rozšiřování vysokorychlostní 3G sítě do dalších měst a obcí bude naší prioritou také v příštím roce. Při výstavbě klademe důraz na pokrývání souvislého území a vyladění sítě tak, abychom pro zákazníky zajistili maximální kvalitu nabízených hlasových a datových služeb," říká Pavel Kos, viceprezident pro technologie ve Vodafonu.

V současné době Vodafone pokrývá 150 měst a obcí České republiky, což představuje 38 % populace. Do konce zimy chce Vodafone pokrýt dalších 50 měst a obcí. V těchto padesáti oblastech žije dalších 7 % obyvatelstva, což ve výsledku znamená, že ke konci zimy by měla být technologie 3G od Vodafonu dostupná pro 45 % populace ČR.


Mapa pokrytí 3G a CDMA internetem ve spolupráci s U:fonem k 29. září 2010

Vodafone využívá pro provoz 3G sítě nejnovější technologii HSPA (High Speed Packet Access) od společnosti Huawei. Podle nezávislých měření serveru DSL.cz vzrostla v listopadu 2010 průměrná rychlost downloadu přes rychlý mobilní internet 3G od Vodafonu o 21% na 1796 kb/s.

Pro obyvatele, ke kterým se zatím 3G síť nedostala, je k dispozici možnost využívat datové připojení operátora U:Fon. Ten svou CDMA sítí pokrývá 75 % populace. O spolupráci Vodafone a U:Fona (MobilKom) jsme Vás informovali nedávno - Vodafone sdílí síť s U:fonem a nabízí CDMA internet.

Bohužel je smutné, že se operátoři předhání v pokrytí 3G sítí až nyní, kdy už ve většině vyspělých zemích budují sítě čtvrté generace. Pokrytí 3G se u nás dá srovnat s pokrytím na Ukrajině nebo s pokrytím technologií LTE v Německu. Rád bych řekl lepší pozdě nežli později, ale nemění to nic na tom, že na tyto praktiky doplatí opět pouze zákazník, protože operátoři budou mít další argument do věčné debaty, že jsme specifický trh.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze