Vodafone sdílí síť s U:fonem a nabízí CDMA internet

Vodafone díky dohodě se společností MobilKom výrazně rozšiřuje nabídku rychlého mobilního internetu. Jeho zákazníci tak budou moci ode dneška využívat kromě rozšiřujícího se pokrytí 3G také mobilní datovou síť MobilKomu na bázi technologie CDMA.

Vodafone díky dohodě se společností MobilKom, provozovatelem operátora U:fon, výrazně rozšiřuje nabídku rychlého mobilního internetu. Jeho zákazníci tak budou moci ode dneška využívat kromě rozšiřujícího se pokrytí 3G také mobilní datovou síť MobilKomu na bázi technologie CDMA.

Vodafone zároveň zákazníkům nabízí za zvýhodněnou cenu kombo modem pro připojení k notebooku, který se automaticky v oblastech pokrytých 3G signálem připojí k 3G a v ostatních oblastech vyhledá síť CDMA. 80 % populace tak má možnost využívat data od Vodafonu s reálnou rychlostí 300 kb/s až 2000 kb/s.

„Naší současnou prioritou je nabídnout co nejvíce našim zákazníkům co nejrychlejší mobilní internet, k čemuž nyní využíváme i CDMA síť MobilKomu. Současně však také pokračujeme v intenzivní výstavbě 3G sítě a do konce roku 2010 chceme touto technologií pokrýt 60 měst včetně všech krajských metropolí,“ říká viceprezident pro strategii a plánování Vodafonu Colin Shea.

Vodafone logo

„Jsme rádi, že Vodafone jako první z velkých společností využil naši velkoobchodní nabídku, díky které může oficiálně sdílet infrastrukturu MobilKomu a nabízet mobilní internet zákazníkům pod vlastním obchodním jménem. Podobná spolupráce dvou operátorů je v Česku naprosto unikátní, přitom zákazníkům přináší značné výhody,“ říká Tomáš Budník, generální ředitel MobilKomu.


Mapa pokrytí 3G a CDMA internetem ve spolupráci s U:fonem

Zajímavosti z tiskové konference

Na tiskové konferenci jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací. Například to, že objem datových přenosů v mobilní sítí se za poslední rok zdvojnásobil a dnes používá mobilní internet zhruba 500 000 zákazníků Vodafone. Vodafone nyní pokrývá téměř 95 % populace signálem EDGE a 30 % populace signálem 3G, přičemž všechna města s 3G sítí jsou pokryta minimálně za 94 %, nejčastěji však z 97 %. Podle nezávislé organizace P3 Communications je 3G síť Vodafonu nejrychlejší co se týče načítání stránek. Webové stránky se načítají v průměru o 30 % rychleji než u konkurenčních operátorů. U:fonova síť má pokryto téměř 75 % populace a s využitím externí antény u modemů se pokrytí vyšplhá až na 94 %.

Tisková konference

Operátor Vodafone zatím plánuje využití sítě U:fon pouze pro datové účely, žádných mobilních telefonů podporujících sítě CDMA se u Vodafonu bohužel nedočkáme. Spolupráce je zatím jednostranná, tzn. že Vodafone používá CDMA síť U:fona, avšak U:fon zatím neprojevil zájem o využívání GSM sítě Vodafonu. Podle svých slov se U:fon soustředí spíše na získání čtvrté GSM/3G licence v příštím roce.


Celot CTD200 a AnyData ADU-770WL - dva typy speciálních modemů Vodafone

Přímo na místě jsme si také vyzkoušeli speciální Vodafone Mobile Connect kombo modem. Ten bude nabízen ve dvou provedeních - první vyrábí společnost AnyData, druhý společnost Celot. Oba podporují jak technologii EDGE, tak CDMA i 3G, a tudíž naleznou na daném území vždy nejrychlejší dostupné mobilní připojení a sami se k němu automaticky připojí. Reálné rychlosti sítě CDMA se na místě konání tiskové konference, v centru Prahy, pohybovaly kolem 700 kbps na downlinku a 300 kbps na uplinku. Signál 3G se z neznámých důvodů pořád ztrácel, ale ve světlejších chvilkách jsme naměřili rychlost 1 Mbps na downlinku a 700 kbps na uplinku.

Nové modemy na živo

Zákazníci Vodafonu si mohou zakoupit speciální Vodafone Mobile Connect kombo modem za cenu podle délky úvazku. Při upsání na 6 měsíců zaplatíte za modem 977 kč, při 12měsíční smlouvě pak 77 Kč. Za technologii CDMA si zákazníci nepřiplatí, budou ji moci využít s tarifem Připojení na stálo za stejnou cenu jako doposud, tj. 525 Kč za 3GB FUP nebo 472 Kč se službou Po svém. Většině zákazníků by mělo současné FUP stačit, ale pro internetové nadšence uvede Vodafone před vánoci nový datový tarif s několikanásobně vyšším FUP.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze