Velký Samsung Galaxy NotePRO 12.2 se povedl (živě z CES 2014)

6

Korejskému Samsungu 10 palců nestačí a na veletrhu CES v Las Vegas představil své 12ti palcové tablety, z nichž jeden je zařazený do nejvyšší řady Note. To znamená S-Pen a výbornou výbavu. Jak se nám líbil největší náčrtník naživo, se dozvíte v tomto našem článku obohaceném o živé fotografie a video z Las Vegas.

Názvem NotePRO dává Samsung najevo, že se jeho tablet dá použít i pro náročnější úkony a už neslouží pouze ke konzumaci obsahu. A po vyzkoušení mu musíme dát zapravdu. Nejdříve ale hardware. Ten je špičkový a nenašli bychom zde slabé místo. Také 12ti palcový displej se povedl, zobrazení je jemné a kvalitní, zaujmou poměrné syté barvy.

Klidně jej ohnete

S čím musíte počítat, jsou obrovské rozměry. I když se Samsung snažil a rámeček není nijak tlustý a tablet je hodně tenký, půdorysné rozměry jsou podobné, jako v případě dnešních ultrabooků a na přenášení už je nutná klasická brašna. Kvůli tenkému tělu, plastové konstrukci a velkým rozměrům není problém tablet trochu ohnout, takže pozor na to. Samozřejmě tu máme také stylus S Pen, který je totožný s dalšími zařízeními Note a má i stejné funkce.

Designově se Samsung drží zavedené linie nastolené modelem Note 3 – tedy imitací kožených zad včetně švů a lesklé přední strany. Na rozdíl od krásně měkkých stolů na stánku Samsungu jsou záda tabletu bohužel opět tvrdá, celkově ale působí tablet i přes výhradně plastovou konstrukci dobře. Vzhledem k rozměrům jsem čekal subjektivně vyšší hmotnost, 753 gramů je hodnota, kterou byste v ruce netypovali.

Samsung Galaxy NotePRO 12.2 – první pohled z CES 2014

Výrazná vylepšení v prostředí

To důležité se ale skrývá u softwaru, kde si pro nás Samsung přichystal několik překvapení. Gestem od pravého okraje nově vyvoláte nabídku aplikací, přetažením ikonek na plochu můžete současně zobrazit až 4 okna místo dřívějších dvou. Pokud ale na ikonky v panelu jen kliknete, zobrazí se aplikace v okně podobném, jako na pracovní ploše Windows. Multitasking tak byl u Androidu v podání TouchWizu posunut na výrazně vyšší úroveň. Zamrzí jen nepříliš spolehlivé vysouvání pravé lišty, což si ostatně můžete všimnout i ve videu.

Samsung Galaxy NotePRO 12.2 LTE

Zajímavý a zdařilý je režim Magazine View, který připomíná dlaždice ve Windows 8 a nahrazuje na domovské obrazovce dřívější androidí widgety mnohem hutnějším a líbivějším podáním obsahu. Ostatně celé prostředí se jmenuje Magazine UX a je jakousi nadstavbou na klasickém TouchWizu. Paradoxně ale staré obrazovky, na které si můžete přidávat zástupce aplikací a klasické widgety zůstávají, stejně tak jako hlavní menu s aplikacemi, každý režim se zcela jiným ovládáním a nastavením. Někteří uživatelé se v takto odlišných nabídkách mohou zpočátku ztrácet.

Skoro plnohodnotný Office

Zlým jazykům, které tvrdí, že na Androidím tabletu nelze pokročile pracovat s Office dokumenty, chce Samsung dokázat, že se pletou. K tabletu dodává trojici aplikací pro práci s Wordem, Excelem a PowerPointem, které umožňují opravdu pokročilé operace. Velmi se povedla také klávesnice, která vzhledově zdařile imituje tu počítačovou, ale co je hlavní, píše se na ní opravdu výborně.

Hlavní menu a klávesnice

Cenovka výborné výbavě odpovídá, za Wi-Fi verzi si Samsung řekne v přepočtu bezmála 21 tisíc Kč, LTE verze by měla vyjít na 23 500 Kč.

Diskuze ke článku
kary
Všechny noty (s několika jsem měl možnost si pohrát) mi přišly jako povedený a funkční zařízení, který rozhodně nabízejí víc než ostatní androidy, tenhle určitě nebude vyjímka.
Rozhodně ale nesouhlasím že "Cenovka výborné výbavě odpovídá". Neodpovídá! To je špatnej vtip.
Za 23000 se dají bez problému pořídit různý ultrabooky nebo "konvertibly", pro práci daleko vhodnější (a na nějaký to obyčejný konzumovaní zase bude vhodnější tablet s rozumnou cenou...).
Při rychlym googlovani mi vypadl třeba: Lenovo IdeaPad Yoga, Sony VAIO Tap 11 nebo ASUS Transformer Trio... zařízení s podobnou cenou ale s (podle mě) daleko větší hodnotou.
Androiďák
Tak to konečně Samsung zvládl, odladil software a cena alespoň trošku odpovídající, jen doufám, že tabPRO 10 bude stejně dobrý a bude se dát nad ním uvažovat.
big
Interaktivní podnos :-)
Kristián Míža
Kristián Míža
Zdravím,máte tam (asi) chybku:v čase 4:06 říkáte že je v tabletu android verze 4.4.2 a že je "téměř" nejnovější,není náhodou verze 4.4.2 nejnovější? ale možná se pletu..jinak moc díky odvádíte skvělou práci,musí to tam být opravdu fofr..jen tak dál! ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze