Vánek místo pípání. Google si pohrává s konceptem ambientních notifikací

Vánek místo pípání. Google si pohrává s konceptem ambientních notifikací
Fotografie: Google
  • Experiment Googlu nahrazuje zvuk a obraz jinými objekty
  • Na novou zprávu tak může upozornit měnící se stín nebo vánek
  • Některé z nich si můžete i sami vyrobit

Už od příchodu mobilních telefonů se jejich otravné pípání a vibrace staly všudypřítomnou součástí našich životů. Tento jev se ještě více zesílil po příchodu chytrých mobilních telefonů, jejichž aplikace si z nejrůznějších důvodů vynucují naši pozornost. Notifikace navíc už neproudí jenom do telefonů, ale i hodinek, náramků, na počítače a do dalších systémů.

Uživatel má sice možnosti, jak řídit jejich tok například podle času nebo naléhavosti, ale Google zkouší jiný přístup: proměnit notifikace tak, aby byly stále výrazné, avšak nikterak rušivé. Tomuto konceptu říká Little Signals a i když se nejedná o nějaký konkrétní produkt, spousta zajímavých nápadů by určitě neměla jen tak zapadnout.

Praktické ukázky nabízí zveřejněné video. Namísto otravného blikání diody může lehce pulzovat stín určitého objektu, například chytrého reproduktoru. Rušivý zvuk nahradí jemný vánek. Celkem Little Signals využívá šest různých objektů, mezi nimiž najdeme Vzduch, Tlačítko, Pohyb, Rytmus, Stín a Klepnutí.

Použitelnost jednotlivých prvků je velmi rozdílná, někdy zařízení vypadá docela prakticky, jindy se jedná o myšlenkový experiment hraničí se zvláštní formou konceptuálního umění. Cílem podle autorů projektu není nějaké konkrétní řešení, ale také rozpoutání diskuse nad tím, jak všudypřítomná technika ovlivňuje naši existenci. Pokud by vám však některé kousky z videa přišly zajímavé, pak na stránkách projektu najdete i návody na jejich výrobu pomocí 3D tiskáren a Arduina.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze