Užitečné aplikace pro telefony s OS Bada 2.0 (1. díl)

3

V dnešní prvním díle našeho seriálu přineseme nejužitečnější aplikace pro platformu Bada. Myslíme si, že i tato platforma si zaslouží větší pozornost, než je jí přikládána. Ač je nabídka aplikací a her velmi skromná, neznamená to, že pro ni nejsou žádné kvalitní aplikace. Přesvědčíme vás o opaku.

Všechny aplikace jsou kompatibilní s nejnovější verzí Bady 2.0. Aplikace jsme testovali na mobilním telefonu Samsung S8600 Wave III. Budeme se snažit o popsání charakteristiky i chování aplikace, vyzdvihneme klady i zápory. V současné době se počet aplikací v marketu Samsung Apps pohybuje kolem cifry 5000. Toto číslo samo o sobě není malé. Bohužel kvalitní aplikace z jiných platforem nejsou pro Badu stále dostupné, nicméně i zde je z čeho vybírat. Aplikace, které jsme otestovali jsou k bezplatnému stažení prostřednictvím vestavěného marketu Samsung Apps přímo v telefonu nebo prostřednictvím webového rozhraní zde

Samsung Wave 3 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung Wave 3 – Do třetice všeho dobrého

MeteoRadar 2.0

Aplikace čerpá podklady z Českého hydrometeorologického ústavu. Po zapnutí aplikace se zobrazí mapa, ve které je znázorněná aktuální situace z radaru. Můžeme si zvolit, zda chceme dopravní, satelitní nebo terénní mapu. V nabídce nastavení lze zvolit průhlednost radaru, počet snímků měření, prodlevu animace i prodlevu posledního snímku.

Chceme-li konkrétní místo, můžeme jej zadat vložením souřadnic, vybrat z výběru měst, nejdříve podle kraje či pod hvězdičkou nás čekají největší města. Pomocí multi-touch gest lze mapu oddalovat a přibližovat. V aplikaci mi schází například možnost uložení aktuálního snímku, exportování snímku. Z celkového pohledu by aplikace mohla být více komplexní. Čili mohla by zahrnovat například i teplotní podmínky, povětrnostní podmínky a další aspekty.

SMS Jízdenka

Princip aplikace je velmi jednoduchý. Aplikace sice není nijak graficky vyšperkovaná, ale zde v jako žádném jiném případě platí heslo, že v jednoduchosti je krása. Určitě si málokdo pamatuje, jaký je tvar sms pro zakoupení jízdenky. O to víc se aplikace hodí, pokud bychom byli v cizím městě, kde nemáme ponětí o nejbližší trafice, případně ceně lístků. V aplikaci máme ihned volbu Koupit lístek. K dispozici je několik měst, jedná se o největší krajská města kde můžeme zakoupit jízdenku, někdy i jsou na výběr i dva typy, lišící se jejich časovou platností. Po výběru konkrétní jízdenky pak stačí jen kliknout na koupit. Odečte se cena samotné jízdenky plus cena za sms zprávu, dle tarifu operátora.

Zakoupené jízdenky vidíme v seznamu na úvodní obrazovce. Pokud bychom nechtěně smazali již zakoupenou jízdenku, můžeme si objednat duplikát. Cena odchozí zprávy pak většinou je 3 Kč plus cena za sms, dle tarifu operátora. Toto jsou zhruba všechny možnosti, kterými se aplikace SMS Jízdenka může pochlubit. Ač je její design základní, až strohý, svůj úkol plní více než dobře.

CamScanner

Mezi nejužitečnější aplikace celkově řadím CamScanner, a bezesporu je jednou z nejkvalitnějších aplikací v portfoliu ostatních aplikací určených pro Badu. Je to dobré znamení, že i když velmi pomalu, tak se začínají objevovat kvalitní tituly i pro Badu. Tato aplikace mění primární funkci telefonu na scanner. Pomocí fotoaparátu vyfotíme text a ten se poté "přeskenuje" do námi zvoleného formátu A3, A4. Samozřejmě text potažmo listinu můžeme oříznout, převrátit i vybrat kvalitu výsledného výstupu. Nechybí ani konvertování do PDF formátu a následné odeslání do e-mailového klientu.

Funkčnost aplikace je bezproblémová. Vše pracuje svižně a plynule, bez sekání. Výsledný dokument můžeme odeslat prostřednictvím e-mailu, možná bych jen rozšířil možnosti odeslání o Bluetooth, respektive sociální sítě.

Opera Mini

Po dlouhém čekání se i uživatelé Bady dočkali věhlasného internetového prohlížeče Opera Mini ve verzi 6.5. Uživatelé se ovšem budou na začátku potýkat s různými dětskými nemocemi. Prohlížeč není příliš dobře optimalizovaný, načítání stránek je velmi pomalé. Pohyb po webových stránkách rovněž. Na prohlížeči je potřeba odvést ještě pořádný kus práce, ta se bude týkat především samotné optimalizace a výkonu.

Co se týče prostředí, je na chlup stejné, které můžeme vidět i u ostatních verzí. Lze nastavit tři stupně kvality obrázků, velikost písma ve třech krocích. Oblíbené záložky můžeme vystavit na úvodní stránce. Stránky mohou být zalamovány. Místo pro rozvoj tu je, otázkou je, jaký důraz a důležitost budou vývojáři přikládat rozvoji verze určené pro Badu.

Photo Fun

Aplikace Photo Fun slouží pro zkrášlení obrázků. Možnosti úprav se týkají především obsahu, ve kterém budou ústředním motivem postavy, osoby či lidé. Po zvolení obrázků jsou na výběr tři lišty. V první liště je nepřeberné množství různých pokrývek hlavy, čepic, brýlí či jiných doplňků. V další kategorii jsou pak symboly, obrázky a ve třetí kategorii zavítáme do kadeřnictví. Proč? K mání jsou všechny možné účesy ať normální, tak i ne zcela běžné. Nakonec postavě můžeme přidat i bublinu se vzkazem libovolného tvaru. Opět jsou k dispozici různé tvary.

Jak se vám dnešní seriál o aplikacích pro Badu líbil? Máme se příště na něco zaměřit? Postrádali jste v článku něco důležitého? Pište nám své postřehy, dojmy a názory do diskuze pod článkem níže.

Diskuze ke článku
Speedy
Prosím, existuje nějaká aplikace podobná na androidu GO SMS PRO i pro Badu na zasílání krátkých textových zpráv? Děkuji moc za odpověd...rybnik.h@centrum.cz
Kristina
Prosim o informaciu, mam telefon Wave II verzia 2.0 a pri posielany SMS mam moznost vlozenia smajlikov, ale nezobrazuju sa, mam zobrazene len znaky. Je mozne stiahnut nejaku aplikaciu na SMS, alebo sa to da upravit niekde v nastaveni? Dakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze