U:fon startuje: levný internet i volání z jiné galaxie

9

U:fon dnes spouští svou síť a zákazníky láká hlavně na nízké ceny internetu i volání. U:fon například nabídne nejlevnější mobilní internet, nechybí ani kombinovaný tarif pro volání i data. KOMPLETNÍ PŘEHLED SLUŽEB A JEJICH CENÍK

Od dnešního dne létají po České republice signály čtvrtého mobilního operátora. Jeho originální název U:fon (čte se česky - ufon) napovídá, že bude jiný než zavedená trojka. Služby a nabídka tomu opravdu odpovídají a U:fon láká hlavně nízkými cenami za internet i volání. Tradiční mobilní telefony prozatím nenabídne. Podívejte se, co je U:fon zač a jaké služby vlastně nabízí.

Stáhněte si prezentaci služeb operátora U:fon, včetně nabídky a cen všech tarifů.(PDF, 500 KB)

Kompletní ceník všech služeb operátora U:fon (PDF, 71 KB)

Stáhněte si tiskovou zprávu, informující o komerčním spuštěním sítě operátora. (PDF, 100 KB)

Mobilní operátor U:fon je provozován společností Mobilkom, za kterou stojí investiční skupina Penta Investments. Jeho cílem je stát se integrovaným operátorem, který nabídne mobilní hlasové služby, připojení k internetu a také výhodné kombinace obou programů. Pilotní komerční provoz začal sice již dnes, ostrý start je ale plánován až na 1.8.2007, kdy bude již mnohem širší pokrytí. Prozatím se zaměřuje na domácnosti, s nabídkou pro firmy přijde na podzim společně se spuštěním služby U:fonova chytrá vysílačka (obdoba Push-to-talk).

Služby:

Právě dnes spouští U:fon pilotní komerční provoz své sítě. Do začátku si přichystal 4 služby. Dva tarify jsou datové, přičemž rychlejší z nich umožňuje i hlasové volání. V nabídce je také jeden čistě hlasový a jeden kombinovaný tarif. Srovnání a základní ceny všech tarifů uvádíme v tabulce níže. Podrobně si jednotlivé tarify a koncová zařízení představíme v samostatných kapitolách dále v článku.

Název tarifu Měsíční paušál Max. download Max. upload FUP Volání do sítě U:fon Volání na pevné linky/min. Volání do mobilních sítí/min. SMS
U:fonův telefon 296 Kč - - - 0 kč 0,71 Kč 4,64 Kč 2,26 Kč
U:fonův telefon s internetem 403 Kč 153 kb/s 153 kb/s 1 GB 0 kč 0,71 Kč 4,64 Kč 2,26 Kč
U:fonův internet 237 Kč 153 kb/s 153 kb/s 1 GB - - - -
U:fonův fofr internet 594 Kč 3 Mb/s 1,8 Mb/s 2 GB 0 kč 0,71 Kč 4,64 Kč 2,26 Kč

Ceny jsou uvedeny včetně 19% DPH. Účtování všech tarifů je 60+1.

U:fonův telefon

Základní hlasový tarif, který nabídne bezplatné volání v rámci sítě U:fon. Měsíční paušál činí 296 Kč včetně DPH. Za hovor do pevné sítě zaplatíte 0,71 Kč / min, za volání na mobil pak 4,64 Kč / min. U tarifů U:fona neexistuje rozlišení na období ve špičce nebo mimo špičku. Vždy voláte za uvedenou cenu. Do okolních zemí lze volat již za 1,79 Kč / 9,40 Kč (pevné / mobilní sítě). SMSka v rámci České republiky vás přijde na 2,26 Kč, do zahraničí pak 3,45 Kč. K tarifu vám bude přiděleno standardní účastnické číslo pro váš kraj. Službu pak můžete s daným číslem využívat kdekoli v daném kraji.


U:fonův telefon - přístroj

K tarifu máte možnost získat za 1 Kč bezdrátový stolní telefonní přístroj Axesstel PX310L. Ten nabídne podsvícený displej, SMS zprávy, telefonní seznam a registr zmeškaných hovorů. Telefon má zabudovanou anténu i baterii, lze jej tedy v rámce kraje přenášet a používat kdekoliv kde je signál.

U:fonův telefon s internetem

Kombinovaný tarif s paušálním měsíčním poplatkem 403 Kč včetně DPH. Nabízí jak internet se základní rychlostí 153 kb/s, tak telefonování za stejné ceny, jako v případě tarifu U:fonův telefon. Maximální rychlost připojení při stahování i odesílání je stanovena na 153 kb/s, reálně se však dle praktického testu pohybuje kolem 100 kb/s. Ačkoliv se v propagačních materiálech píše o neomezeném internetu, je pochopitelně zavedeno FUP. To je nasazeno poměrně nízko a činí 1GB. Po překročení limitu se připojení zpomalí na rychlost vytáčeného připojení.

Hlasové služby jsou shodné s tarifem U:fonův telefon. K telefonování i připojení k internetu slouží opět přístroj Axesstel PX310L. Pro využívání datových služeb je nutné jej k počítači připojit dodávaným kabelem. Telefon / modem má vestavěnou baterii, která umožňuje připojení / hovor o délce až 2,5 hodiny. Také k tomuto tarifu lze Axesstel PX310L získat za 1 Kč.

U:fonův internet

Nejlevnější tarif s paušálním měsíčním poplatkem 237 Kč včetně DPH umožňuje neomezené připojení k internetu, nikoliv však volání. Jedná se o nejlevnější neomezený mobilní internet v České republice. Rychlost se však zastavila na poměrně nízkých 153 kb /s pro download a stejné hodnotě pro upload. Měsíční datový limit FUP činí 1GB.

Jako modem opět poslouží stolní telefon Axesstel PX310L, ze kterého ale při tomto tarifu nebude možno volat. Koupit jej s tímto tarifem můžete za 599 Kč včetně DPH. K počítači se připojuje pomocí dodávaného USB kabelu. Díky vestavěné baterii lze přístroj používat i na cestách, pouze však v rámci vašeho kraje. Půlkilový modem a omezená mobilita předurčují tento tarif spíše jako levnou alternativu pevného připojení.

U:fonův fofr internet

Technologicky nejzajímavějším tarifem je bezesporu fofr internet za 594 Kč včetně DPH měsíčně. Nabídne rychlost připojení až 3 Mb/s pro download a 1,8 Mb/s pro upload, což by U:fona pasovalo do pozice poskytovatele nejrychlejšího mobilního internetu v České republice. Reálná rychlost při testech na tiskové konferenci se však pohybovala kolem hodnot 1200 kb/s (download) a 775 kb/s (upload). Na tarif je uplatněno FUP s limitem stahování 2GB / měsíc. K tarifu jen nutno zakoupit USB modem AnyDATA ADU-510L za cenu 2499 Kč. Pouze u tohoto tarifu nejste omezeni hranicemi kraje, fofr internet tedy můžete využívat na celém území ČR.


USB modem AnyDATA ADU-510L, který je možno si zakoupit k tarifu U:fonův fofr internet

Při zakoupení tarifu dostanete navíc sluchátka s mikrofonem v základním balení, telefonní číslo a softwarový telefon. Přes počítač poté můžete volat za stejné ceny, jako v případě hlasových tarifů. Samozřejmostí je také volání zdarma do vlastní sítě. Nechybí posílání SMS nebo volání do zahraničí - vše přes dodávaný program v počítači.

Pokrytí

U:fonova síť v tuto chvíli pokrývá část Prahy a Pardubický a Hradecký kraj. Luboš Bôrik k tomu dodává: "Je to v souladu s naším dřívějším prohlášením, že vstoupíme na trh již při částečném pokrytí, abychom zpřístupnili naše služby co nejdříve, tedy už před celonárodní prodejní kampaní. Ta je naplánovaná na konec léta". A Zbyněk Vinš, výkonný ředitel MobilKomu pro síť a technologie připomíná: "Každý den nám přibývají nové základnové stanice a síť se rychle rozrůstá. V červenci chceme mít pokryto 50 % obyvatel a v srpnu už 70 % obyvatel. Do konce roku by měla být U:fonova síť dostupná drtivé většině obyvatel ČR"

Technologie CDMA

U:fon jako první v Evropě spustil síť CDMA2000 Rev. A, která dovoluje přenos dat rychlostí až 3,1 Mb/s směrem k uživateli. Řadí se k sítím 3.generace. Operátor O2 již několik let na našem území provozuje jinou verzi CDMA sítě - 1xEV-DO, která však neumožňuje hlasové volání. Síť O2 i nová síť operátora U:fon pracují na frekvenci 450 Mhz. Díky nižší frekvenci je pro operátora snažší a levnější pokrýt větší část obyvatelstva, narozdíl od sítě UMTS, která pracuje na frekvenci 2100 MHz, což si žádá stavbu většího počtu vysílačů. Na dnešní tiskové konferenci se U:fon pochlubil, že v letech 2008 / 2009 hodlá spustit novou verzi sítě ( Rev. B), která umožňuje připojení až 14,7 Mb/s.

Digitální vysílačky od září 2007

Od září 2007 nabídne U:fon zcela novou službu určenou zejména pro firemní klientelu. Spustí totiž službu celoplošných digitálních vysílaček. Jedná se o obdobu technologie Push-to-talk, kterou nabízí ve své síti O2, avšak propracovanější. "Naše vysílačky poskytnou všechny funkce existujících vysílaček jako skupinový hovor, prioritizace hovorůa členů skupiny, navíc však i speciální funkce, jako jsou SMS, přístup k internetu, vysoká míra zabezpečení nebo určení pozice" doplňuje Marek Sláčík. K využívání služby budou nutné speciální přístroje. U:fon nabídne vysílačky čínské firmy ZTE, která dodává i technické vybavení sítě.

Mobily? až příští rok.

Klasické mobilní telefony zatím U:fon nenabídne. "Naše technologie samozřejmě provoz mobilních telefonů umožňuje, ale v tuto chvíli se zaměřujeme hlavně na rozvoj sítě, aby byla co nejdříve dostupná všem. Teprve s plným pokrytím má smysl nabízet mobilní volání." Dle informací z dnešní tiskové konference by k tomu mělo dojít v 1.čtvrtletí 2008.

Nezbývá tedy, než popřát našemu čtvrtému operátorovi úspěšný start. Jeho nabídka minimálně donutí konkurenční operátory k zamyšlení. I když o službách U:fona nepřemýšlíte, mohli bychom se v dohledné době dočkat úpravy cen nebo služeb (zejména datových) zavedné trojky O2, T-mobile a Vodafone. Vstup U:fona na český trh by také mohl opět nastartovat výstavbu sítě UMTS včetně HSDPA, jejíž pokrytí ustrnulo v Praze a centru Brna, navíc pouze u jediného operátora.

V nejbližší době pro vás chystáme test služeb operátora U:fon. Zaměříme se na rychlost internetu a dočkáte se také recenze hybridního přístroje Axesstel PX310L. Pokud v článku některou informaci postrádáte, stačí napsat do diskuze. Údaje doplníme a případně položíme otázku přímo tiskové mluvčí operátora.

Diskuze ke článku
Kovboj
Těšil jsem se co předvedou. dokonce jsem známýho přesvědčil aby si pořizoval netbox když tento operator bude nabize t vyhodny ceny. A skutek utek. Tak jak se vychvaloval tak to je katastrofa. Troufam si rict ze bude mit pekne rychlej utrum. a Hodne rychle bankrotuje. pokud to neni jenom napodobenina Ceskyho snu.
jarda
O co ti prosimte jde? Me se to zda docela dobry... mam eurotel pres CDMA a jestli zarucujou stahovani jaky je psany v tomhle clanku za ty prachy jdu do toho. Jestli ten net bude fakt kvalitni, myslim ze jim bankrot nehrozi... je takovych lidi, co potrebujou kvalitni mobilni net, ze si to neumis predstavit. Jediny na co sem zvedavej, jak to bude s tim prckem usbckovim a signalem. Ja si na mim cdma od eurotelu bez anteny fakt moc neskrtam... a co sem tak koukal na obrazky, nerekl bych ze na tohle usb pujde pripojit antena:o)
Cheef
U CDMA ti nikdo nikdy nic garantovat nebude, záleží i na počasí. Uvedený rychlosti v tarifu jsou maximálky co ten modem a ta technologie svedou, přesně tak to udělal i bejvalej Eurotel. To, že v článku je psaná reálná rychlost oceňuju, ale zase s ní jen-tak nepočítej, pokud v tvym okolí bude víc zájemců - existuje cosi jako agregace a jakmile nebudeš na nejbližší vysílač sám, tak ti rychlost půjde dolu, to budeš čumět. Určitě nechci pomlouvat U:FONka, naopak mu přeju úspěšnej a rychlej start. Bankrotu se příliš nebojim, zvlášť když za tou firmou stojí Penta Investments!!! CDMA jsem od eurotelu měl hned v začátku a byla to katastrofa, bohužel ale kvůli modemům. Co se prodávaj ty modemy teď (značka AnyDATA) tak mi přijdou celkem spolehlivý. U:FONek používá stejnou značku, takže bych se kvality modemu nebál. Když bych měl hodnotit CDMA samostatně jako jedna z možností bezdrátovýho připojení, tak řikám jednoznačný ANO, ANO, ANO! Samozřejme co jede ale kabelem a ne vzduchem je spolehlivější, takže kdo má přístup k ADSL nebo UPC, příliš bych nedoporučoval přestup... Ovšem pouze můj osobní názor, každej dělejte co chcete! :o)
Milhaus
Tak taky jsem čekla skvělej internet.. ale zklamání je obrovský.. 600kč měsíčne je hezky mít 3MBs ale na co to je taková rychlost když maj fup 3GB... jestli lidi nejsou blbý tak je jim vyplatí expres za 714Kč a fuj je 12Gb a rychlsot 4BBS.. ale zajímalo by mě na kolik to ufonkovi spadne když stáhnu ty 3 GB.... Je to dobrá věc taková nabídka ale chtělo by to větší fup.. a nebo "neomezene"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze