TOP 5 nejoblíbenější smartphonů s podporou 5G. V roce 2020 dominuje Samsung

TOP 5 nejoblíbenější smartphonů s podporou 5G. V roce 2020 dominuje Samsung
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nejdodávanějším telefonem s 5G za 1. čtvrtletí byl Samsung Galaxy S20+
  • Dařilo se i Huawei, avšak zejména na čínském trhu
  • Výhledově se očekává nástup menších čínských výrobců

Agentura Omdia přinesla výsledky výrobců mobilních telefonů s podporou 5G za 1. čtvrtletí roku 2020. Gratulovat si může Samsung, který žebříček TOP 5 celosvětově nejdodávanějších telefonů ovládl. Na prvním místě se umístil Galaxy S20+ s podporou 5G, jehož dodávky dosáhly 3,5 miliónů kusů. Zde je nutno podotknout, že se začal prodávat až během prvního čtvrtletí a současně jen na trzích, kde je již k dispozici 5G síť.

Pomyslnou stříbrnou a bronzovou pozici si uzurpoval Huawei s modely Mate 30 5G a Mate 30 Pro 5G, jejichž dodávky dosáhly 2,9, respektive 2,7 miliónů kusů. V tomto případě je však třeba dodat, že drtivá většina dodávek se uskutečnila na domácím čínském trhu, kde se sítě 5G rychle rozrůstají. Huawei má také svázané ruce sankcemi ze strany USA, kvůli kterým řadě Mate 30 chybí Google služby, což ji snižuje konkurence schopnost na západních trzích.

počet dodaných kusů
1. Samsung Galaxy S20+ 5G 3,5 miliónu
2. Huawei Mate 30 5G 2,9 miliónu
3. Huawei Mate 30 Pro 5G 2,7 miliónu
4. Samsung Galaxy S20 5G 2,4 miliónu
5. Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 2,3 miliónu

Pětici nejúspěšnějších modelů prvních třech měsíců roku 2020 uzavírají Samsungy Galaxy S20 5G a Galaxy S20 Ultra 5G. Novou řadu Galaxy S20 od Samsungu lze tak označit jako dominantní v segmentu 5G mobilů. Agentura Omdia však upozorňuje, že by se mnohé mohlo brzy změnit. Kvůli pandemii koronaviru, která zasáhla takřka celý svět, se očekává přibrzdění rozšiřování 5G sítí, což se samozřejmě projeví i na prodeji těchto telefonů. Výjimkou má být Čína, která 5G mohutně rozšiřuje a lze očekávat, že již během letošního roku se v žebříčku TOP 5 objeví i další čínští výrobci se svými 5G telefony, například Xiaomi, Oppo nebo Realme.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze