T-Mobile G2: opravdový Android podruhé

5

Historicky první zařízení s operačním systémem Android byl T-Mobile G1. Přesně o 2 roky později se na scéně objevuje jeho nástupce. Podívejte se, jak vypadá a co vše se změnilo: T-Mobile G2 byl oficiálně představen.

Jsou to již dva roky, kdy se na trhu objevil první telefon s operačním systémem Android. Začátky tohoto systému však byly celkem rozpačité a zpočátku byl dokonce odsuzován. Jak směšně to zní dnes, kdy je Android jeden z nejpopulárnějších operačních systémů nejen v mobilních telefonech.


T-Mobile G2 - uniklé fotografie

Již dříve jsme Vám ukázali prozatím neoficiální fotografie připravovaného T-Mobile G2 (více zde). Ovšem nyní je již vše potvrzeno a vy se tak můžete podívat na oficiální fotografie nového T-Mobile G2. Ten byl totiž 9.9. oficiálně představen.


T-Mobile G2 - oficiální fotografie

T-Mobile G1 přišel s velmi kuriózním vysouvacím, nebo spíše vyhazovacím, mechanismem. Jeho nástupce se tohoto trendu bude držet, avšak ne tak křečovitě. Opět se bude jednat o speciální mechanismus, ale bude trochu podobný tomu z Nokie N97 nebo připravované N9. Ostatně detail můžete vidět na fotografiích. Designově se T-Mobile G2 řadí mezi ty zajímavější telefony. Žádná černá placka, ale stylově působící zařízení. Je zde i jistá podobnost s Nexusem One. Telefon bude opět vyrábět společnost HTC a jeho dvojčetem bude HTC Desire Z, podobně jako tomu bylo u T-Mobile G1 a HTC Dream.

Co se týče výbavy, T-Mobile G2 je nástupce jak se patří. Naleznete v něm to nejlepší, co se dnes na poli chytrých telefonů objevuje. Původně se očekávalo uživatelské rozhraní HTC Sense, na fotografiích ale můžeme vidět klasické prostředí Android 2.2, stejně jako například u Nexusu One. Pohánět by novinku měl velmi známý Snapdragon, taktovaný na 1 GHz, ovšem některé informace hovoří o novějším procesoru Qualcomm MSM7X30, který umožňuje bezproblémové prohlížení 720p HD videa nebo podporu 3D grafiky pomocí OpenGL ES2.0.

T-Mobile G2
T-Mobile G2

Přední straně dominuje displej, který se pyšní úhlopříčkou 3.7" s rozlišením 480x800 pixelů a s technologií AMOLED. Pod ním se nachází klasická čtveřice senzorových tlačítek a optický trackpad, známý třeba ze zařízení BlackBerry. Na zadní straně se nachází fotoaparát s rozlišením 5 MPx, vybavený automatickým ostřením. Datovou konektivitu obstarává klasicky GPRS/EDGE, UMTS/HSPA a WiFi 802.11b/g/n a pozornost si zaslouží ještě jedna specifikace - HSPA+. Je to vylepšená technologie HSPA s maximální rychlostí přenosu cca 56Mbps download a 22MBps upload. Tuto momentálně rozšiřuje právě T-Mobile a G2 je první telefon, který toho využívá. S počítačem se můžete spojit pomocí microUSB konektoru nebo Bluetooth ve verzi 2.1 a pro potřeby navigace je vestavěn GPS čip s podporou A-GPS. Další detaily si můžete přečíst v tabulce technických parametrů.

Dostupnost nového modelu zatím není zcela jasná, avšak můžeme ho očekávat během 4. čtvrtletí 2010 za zatím neznámou cenu.

Aktualizace: Nový T-Mobile G2 bude k dostání u T-Mobile USA za cenu $199 s dvouletým kontraktem, bez kontraktu za cenu $499 což je asi 10.000 Kč.

Aktualizace 2: Bylo potvrzeno, že T-Mobile G2 bude vybaven procesorem nové generace na architektuře ARM v7 - Qualcomm MSM7x30 Scorpion, který dokáže pracovat na frekvenci 800 MHz. Také již podporuje video HD 720p rychlostí 30 snímků/s, 2D a 3D grafiku s podporou OpenGL ES 2.0 nebo 12 MPx čip fotoaparátu. Nenechte se ovšem zmást - více MHz neznamená vyšší rychlost. Scorpion je výkonnější než Snapdragon a navíc při nižší spotřebě.

Technické parametry

Rozměry, hmotnost 119.4 x 61 x 15.2 mm, 184g
Konstrukce výsuvná qwerty klávesnice, dotykový displej
Barevné provedení šedé
Sítě GSM Quad-band 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS/HSPA Tri-band 900 / 1800 / 2100 Mhz
Displej aktivní, kapacitní, AMOLED(nebo SuperLCD), rozlišení 480 x 800 pixelů, úhlopříčka 3,7", akcelerometr
Procesor Qualcomm MSM7230 Scorpion 800 MHz
Paměť 4GB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32 GB)
Otevřený operační systém ano / Android 2.2 Froyo
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia audio (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, AMR-NB, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC, XMF) video (HD(720p@30fps) video reprodukce a nahrávání - kodek: mpeg4, H.264, H.263, H263Sorenson, DivX/ XviD, VC-1. Formát: 3gp (mp4), WMV (asf), AVI (divx), MKV, FLV), klasický 3,5 mm jack
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus
nahrávání 720p HD videa
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.1 (profil A2DP, EDR)
GPRS, EDGE, UMTS / HSPA, Wi-Fi (802,11 b/g/n)
Baterie a výdrž Li-Ion 1300 mAh
Cena a dostupnost ? Kč, Q4 2010

Zdroj: Engadget.com

Diskuze ke článku
Crozz
parametry good, design ujde, ale nejlepší je qwerty klávesnice
Mayo
Slovenský t-mobile má v ponuke tiež nejakú G2 ale už pomerne dlho...není to trochu chaos v označovaní?
Petr Vejtasa
Petr Vejtasa
Máte pravdu, jedná se o HTC Hero :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze