Testujeme Samsung Galaxy Ace 2: první dojmy a videopohled

41

Samsung Galaxy Ace 2 se od svého předchůdce opravdu výrazně liší a ve všech oblastech výbavy došlo ke změnám. Stane se z této novinky prodejní šlágr? Díky většímu displeji s jemnějším rozlišením, dvoujádrovému procesoru či NFC konektivitě je to klidně možné. Novinka nás zatím mile překvapuje, i když pár pih na kráse by se našlo. Jaké jsou naše celkové první dojmy?

Samsung Galaxy Ace 2 – oficiální fotografie

Samsung Galaxy Ace patří mezi nejlepší zařízení střední třídy. I přes zpočátku vyšší cenu vzhledem k výbavě se toto zařízení velmi dobře ujalo a setkalo se s více než vřelou odezvou ze strany uživatelů i zákazníků. Přesto mělo několik slabin, mezi které patřilo třeba slabší rozlišení nahrávaného videa, malá paměť RAM nebo horší rozlišení samotného displeje.

I přes přítomnost 3,8 palcového displeje se zařízení stále dobře drží, chválíme výrobce za použití zadního krytu s vroubkováním

Novinku Galaxy Ace 2 bych tipl spíše na třetí generace, než na druhou. Mezi oběma zařízeními jsou totiž obrovské funkční rozdíly i změny. Novinka zcela překopala svoji funkční výbavu a přidala opravdu velké množství změn, které ji spíše řadí na rozhraní střední a vyšší třídy.

Design nijak neoslní ani neuchvátí – opět klasický Samsung, kterých je na trhu mnoho. Tělo je opět zaoblené, zadní kryt není hladký, ale nese vroubkování a jako barevná varianta se ujala opět černá. Tradičně nechybí dvě senzorové klávesy pod displejem a jedna mechanická – hardwarová.

Přední displej povyrostl oproti Galaxy Ace na úhlopříčku 3,8 palce, dostalo se i na vyšší rozlišení 800 x 480 bodů, které je v této třídě solidní a změnou k lepšímu prošla i zobrazovací technologie, která je nově typu TFT PLS. Jemnost zobrazení a stejně tak podání barev jsou líbivé a kontrast i sytost barev jsou dostačující.

Špatně na tom není displej ani s pozorovacími úhly, zobrazení barev je neměnné ani při větším pohledu z úhlu. Nicméně od kritiky výrobce nezůstane ušetřen. Na přímém slunci je čitelnost displeje špatná až nulová. Navíc se velmi snadno patlá a zachycené mastnoty přidají na horší čitelnosti. Zde by se výrobce měl inspirovat Nokií, která používá kvalitní antireflexní folie. Navíc, z pro mě nepochopitelných důvodů, chybí i čidlo pro regulaci jasu displeje. Na přední straně je naopak nově k dispozici i VGA kamera pro videohovory.

Samsung Galaxy Ace 2 – videopohled

Ty největší změny jsou ale oku neviditelné. Starý 800 MHz procesor nahradil moderní dvoujádrový procesor U8500 NovaThor s frekvencí 800 MHz pro obě jádra. Stará grafika Adreno 200 ustoupila prvotřídní grafice Mali-400MP. K tomu přidáme i 768 MB paměť RAM a není na co si stěžovat. A nakonec velký prostor dostala i konektivita. Nově se uživatel může těšit z NFC čipu i technologie Wi-Fi Direct, která se postará o rychlejší přenos dat vzduchem mezi oběma zařízeními.

Co se zpracování týče, je prvotřídní. Plasty příkladně lícují, zadní kryt je pevný a neprohýbá se. Mimo jiné je v něm umístěna anténa NFC. Kolem dotykového displeje se line stříbrný plastový lem, který zatím působí pevným dojmem, bez náznaku povrzávání. Zadní strana nabídne 5 Mpx fotoaparát s autofokusem a LED diodou.

Během testování jsem se nesetkal se zpomalením nebo zaseknutím systému. Vše je dostatečně rychlé a odezva na prováděné úkony okamžitá. Prostředí je celkově svižné a výborně vyladěné a mnohé dražší modely by se zde mohly učit. Přítomnost výkonného hardwaru se pozitivně podepisuje i na vyladěnosti a rychlosti internetového prohlížeče. Ten při prohlížení a načítání stránek doslova „lítá“. Vše je vykreslováno s bravurní rychlostí. Pod zadním krytem najdeme 1500 mAh baterii, jejíž výdrž do recenze podrobně otestujeme. Zatím však udrží při průměrném používání telefon při životě 1-2 dny, tedy průměr.

V komunikaci se zaměřím na pozoruhodný jev, který souvisí s telefonováním. Za prvé v mých domácích podmínkách pozoruji velmi slabý signál. Často mám jednu čárku a dokonce někdy ani tu ne. Ve venkovních prostranstvích se mi pak stalo, že ze čtyř čárek nezůstala ani jedna, přitom jsem stál na jednom místě. Nevím, zda se jedná o vlastnost pouze námi testovaného kusu, ale je možné, že Ace 2 má horší příjem signálu. To vše do recenze podrobně prověříme.

Nakonec se podíváme pod pokličku fotoaparátu. Samotnou optiku i přední kameru jsem srovnával se Samsugem Wave 3 a obě zařízení mají identické optiky. Dokonce i parametry jsou stejné, na mysli mám třeba světelnost f/2.7. V praxi jsou snímky opravdu kvalitní a za slunečných podmínek se nám fotoaparát odvděčí vysokou úrovni detailů a pěkným podáním barev. Spoušť fotoaparátu je trošku lenivá, ale dá se to přežít. V nočních podmínkách či při focení bleskem však už neúměrně narůstá prodleva spouště.

Technické parametry Samsung Galaxy Ace 2

Kompletní specifikace
Konstrukce118,3 × 62,3 × 10,5 mm, 118,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 3,8" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×800 MHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4,1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012,

Tím jsou naše první dojmy u konce a než vyjde samotná recenze, kterou pro vás připravujeme, můžete nám v diskuzi pod článkem pokládat dotazy. Co máme otestovat, na co se zaměřit a co vyzkoušet?

Diskuze ke článku
ace3
Nekteri zacinaji testovat, jini uz maji davno otestovano ;)
speciál
Videopohledy máte lepší a lepší (počet shlédnutí na youtube tomu odpovídá) :D.
Jura
Dobrý den, těším se již na recenzi a zkušenosti s výdrží baterie. Dále by mne zajímalo (asi všeobecně u Androidu), zda mohu aplikace instalovat i na paměťovou kartu nebo jsem odkázán jen na velikost paměti v telefonu.

Děkuji za odpověď
Rejpal
1080p nebude? Díky za recenzi...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze