Testujeme Nokii 603: první dojmy a fotografie

7

Nokia 603 je dalším zástupcem výrobce se Symbianem, nyní nazývaným Nokia Belle. Chlubí se vylepšeným NFC a kvalitním 3,5 palcovým dotykovým displejem Clear Black IPS. Výkonná střeva se chlubí 1 GHz jednojádrovým procesorem a dostatečně velkou pamětí RAM. Co design? Ten už jsme někde viděli, uhádnete kde?

Nokia Lumia 603 - oficiální fotografie

Nokia 603 už podle prvního oficiálního představení v říjnu loňského roku působila jako velmi sympatické zařízení se slušnou funkční výbavou. Novinka vtrhne na trh hned v několika barevných variantách, lišících se především provedením zadního krytu. K dispozici bude až sedm variant. U specifikací této novinky pár zajímavostí. Mezi ně se řadí například přítomnost NFC antény, umístěné v zadním krytu. Dále je tu 1 GHz procesor a špičkové zobrazovací schopnosti obstará IPS Clear Black displej s úhlopříčkou 3,5 palce. Vyspělost novinky určuje i široká nabídka datových technologií Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0.

Nokia 603 – videopohled

Technické parametry Nokia 603

Kompletní specifikace
Konstrukce113,5 × 57,1 × 12,7 mm, 109,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (360 × 640 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×1,3 GHz, GPU: Broadcom BCM2763
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,34 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle FP1
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 5 500 Kč

Nyní už přejdu k samotným zkušenostem s telefonem. Nokia 603 je proporčně větší zařízení a nijak malá není ani tloušťka 12,7 mm. Do naší redakce dorazila bílá varianta se zadním růžovým krytem, který je opatřen NFC anténou. Zpracování novinky hodnotím jako diskutabilní. Plasty jsou kvalitní, nicméně zadní kryt, ač jde hůře sejmout, ve mě vyvolává řadu otázek ohledně kvality samotného zpracování. Pokud totiž promačkám zadní kryt, často se ozývá nepříjemné praskání a rupání. Tyto zvuky jsou poměrně hlasité.

TIP: Čtěte jak funguje NFC v Nokii 603 na našem novém portálu o NFC - nearfield.cz

Byl jsem v očekávání, v jakém světle se ukáže IPS Clear Black displej. Nokia už toto řešení použila i u Nokie 701. Zobrazovací schopnosti překonaly mé očekávání. IPS displej je opravdu špičkový, nedostatky a mínusy bych hledal jen horkotěžko. Podání barev je živé, kontrast výborný, pozoravací úhly bez připomínek. Podání černých odstínů je takové, jaké by mělo být. Subjektivně je displej v této Nokii lepší, než například u mnou posledně testované Xperie S, i když samozřejmě jemnost displeje a rozlišení je výrazně nižší.

U samotného výkonu pozoruji jeden aspekt. Říkám si v duchu, jako by výrobce výkonem šetřil. Ač pod kapotou bije 1 GHz jednojádrový procesor a RAM 512 MB, není to až tak znát. Sice se nesetkávám se sekáním a zpomalením, ale pohyb v telefonu i odezva mi přijdou na úrovni pozvolného tempa. Například Nokia N8 s Belle vykazovala rychlejší odezvu a to především v hlavním menu. U této novinky bych tak očekával rychlost na podobné, spíše rychlejší úrovni. Jinak je novinka dobře optimalizovaná a já nemám větších výhrad.

Zařízení se Symbianem vždy patřily na první příčky s nejlepší pohotovostní výdrží u chytrých zařízení. Když k tomu přidám baterii s kapacitou 1500 mAh, musíme si nutně říct, že novinka by měla v samotné výdrži přímo excelovat. Po pár nabitích však není výdrž nijak zázračně dobrá, označit ji můžeme spíše jako průměrnou. První den jsem novinku skoro nepoužíval, baterie za celý den klesla o pouhých pár procent. Nicméně druhý den, kdy jsem chvíli prohlížel webové stránky přes Wi-Fi, napsal jsem pár zpráv sms, tak během šesti hodin došlo k úplnému vybití. Finální údaje přineseme později v recenzi, kdy už bude baterie správně naformátovaná. Počítáme také s provedením našich standardizovaných testů.

Nakonec zmíním postřehy, které mě mile překvapily či naopak. Zvukový reproduktor překvapí opravdu vysokou hlasitostí, která se mezi mobilními telefony jen tak nevidí. Ovšem vyšší hlasitost se neslučuje s kvalitou reprodukce. Na zadní straně je pak fotoaparát o rozlišení 5 Mpx, který opět postrádá automatické zastřování. Svoji kvalitou nepřekvapí, ale neurazí. Obrazová kvalita je pouze průměrná.

Již nyní pro vás připravujeme recenzi. Mezitím se nás v diskuzi pod článkem můžete na cokoliv zeptat a my se vám budeme snažit zodpovědět veškeré vaše dotazy.

Diskuze ke článku
Naecken
Akumulátor má kapacitu 1300mAh a ne 1500 jak uvádíte.
patrik
konecne
Gouda
Co znamena ten "vylepseny NFC"? On se lisi treba od toho v Nokii 700?
Je v klidovem stavu na tom dipleji neco videt? Pokud ne, tak da se nejak rychle na chvili rozsvitit, abych se mohl podivat na hodiny a zmeskane udalosti?
Mackaji se tlacitka pod diplejem pohodlne? Diky za odpovedi
Mato
a da se to treba vyresit nejakym novym fw od Nokie u N700,aby bylo NFC stejne jako u N603 ? nebo je to zalezitost pouze hw ? Dekuji za odpoved

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze