Testujeme HTC One mini: podrobné první dojmy (+ nové video)

14

Je to v podstatě pár dní, co HTC představilo model One mini a tato žhavá novinka se již několik dní vyskytuje také v naší redakci a podrobuje se testování. Je tedy na čase si říci, jaký na nás zanechala první dojem. Zpracování, displej, zvuk, fotoaparát, prostředí i výkon. Na vše se dostane.

My jsme vám už před pár dny přinesli první rychlé dojmy a videopohled, protože ale máte o HTC One mini opravdu velký zájem, rozhodli jsme se udělat ještě jedny, mnohem podrobnější první dojmy s videopohledem, než se dostane na plnohodnotnou recenzi.

HTC One mini - oficiální fotografie

HTC se s tím letos příliš nepáře a sází na jeden design, což však nemusí být vůbec špatné. Vzpomeňme na Samsung… Vlajkový model One se již nějaký ten pátek prodává a za jeho úspěchem stojí především povedený design. Výrobce se tedy rozhodl, že jej nabídne i uživatelům, kteří nepotřebují bezmála pětipalcový displej, a pro které je 15 tisíc za telefon prostě moc. A tak tu máme HTC One mini.

Obsah balení a zprovoznění

Padne do ruky

Hodnotit vzhled telefonu je vždy nesmírně těžké. Subjektivně mohu říci, že se One mini bude spíše líbit. Působí neotřele a splést si jej můžete snad jen s větším One. Kombinace bílé, stříbrné a černé barvy také nevypadá zle. Na druhou stranu se někomu nemusí líbit velký prostor nad a pod displejem, který má však svůj důvod v podobě reproduktorů, o kterých ještě bude řeč. Telefon je zkrátka o hodně vyšší, než by musel být. Za zmínku stojí, že ač je design telefonu velmi podobný s velkým One, přeci jen se mírně liší. Plastové boky bílé barvy zasahují až na čelní stranu a lehce tím degradují výsledný dojem. Na přední straně tak kov nehledejte. Inu, máme zde levnější telefon.

HTC One mini – videopohled

Stále je však většina těla z hliníku a nechybí kvalitní unibody konstrukce, což přináší následující výhody. Telefon působí luxusnějším dojmem než veškerá konkurence a zpracování je naprosto špičkové. Nevýhodou jest skrytá a hlavně nepřístupná baterie. Výrobce vsadil na oblé hrany, což v kombinaci s tloušťkou 9,3 milimetrů a hmotností 122 gramů zajišťuje pohodlné držení. Konkurenční Galaxy S4 mini se však drží lépe – je oblejší a pod displejem je výrazně méně místa. Displej je tak lépe ovladatelný.

Další postřehy z testování se týkají prvků po bocích telefonu. Micro SIM karta se vkládá v horní části levé strany, bohužel je k tomu potřeba speciální klíček, rozumějte ohnutý drátek dodávaný spolu s telefonem. Tento rozmar zavedený Applem je nepraktický a při výměně SIM karty pouze zdržuje. Ale budiž. Kdo nemění SIM karty, nebude jej to vůbec trápit. Za co ale HTC zaslouží pohlavek, je odemykací klávesa. Nejpoužívanější tlačítko na telefonu a výrobce jej zapustí pod okolní povrch a navíc jej umístí k levém okraji horní hrany. Špatně na něj dosáhnout jak praváci, tak leváci. To se bohužel nepovedlo.

Hrany jsou pěkně zaoblené

Velmi dobrý zvuk, neméně dobrý displej

HTC One mini se může chlubit dvojicí reproduktorů a nechybí ani technologie BoomSound, která klade důraz na kvalitní hloubky. Možná jsem byl tak rozmlsaný pochvalnými ódami, ale výsledný zvuk mě vyloženě neohromil tak, jako u HTC One. Je kvalitní a převyšuje všechny dnešní telefony mimo HTC One, o tom žádná, avšak onen důraz je kladen na hloubky a výšky. Středy se poměrně dost potápí a mnohé zvuky zcela zanikají. Uvítal bych také o něco vyšší maximální hlasitost. Celkově lze ale říci, že HTC One mini hraje jen o něco málo hůře, než vlajková loď, což je skvělý výsledek.

Naproti tomu displej snese ta nejpřísnější měřítka a vždy si odnese výtečné hodnocení. Super LCD 3 panel s úhlopříčkou 4,3 palce a velmi jemným rozlišením 1280 x 720 pixelů opravdu potěší, zejména ve srovnání s Galaxy S4 mini, které HD rozlišení neposkytuje. Barvy jsou syté, černá je černá, bílá naopak skvěle bílá. Čitelnost na slunci nadprůměrná, pozorovací úhly brilantní. Velmi dobře funguje i automatická regulace jasu.

Prostředí

V této části si můžeme lehce připomenout hardware. Ten zajišťuje dvoujádrový Snapdragon 400 s taktem 1,4 GHz, grafická akcelerace Adreno 305 a 1 GB RAM, ze kterého je reálně k dispozici 775 MB RAM a po zapnutí počítejte se zhruba 520 MB RAM. Samotné prostředí zajišťuje Android 4.2.2 Jelly Bean, který je však do značné míry „přelepen“ nadstavbou Sense 5. Ta přináší například novou obrazovku Blinkfeed, jejíž využití je však omezeno spíše jen na sociální sítě. Zobrazení nových článků z vybraných serverů je limitováno tím, že je zde minimum českých serverů. Brzy přibude i mobilenet.cz.

Benchmark testy

Tuto obrazovku nicméně nemusíte používat, jsou k dispozici zcela běžné, jaké znáte z jiných telefonů. Totéž platí, pokud se vám, stejně jako mně, příliš nelíbí nová grafika počasí, kde si HTC zapomnělo barevné pastelky. Vybrat si lze i widgety počasí známé ze Sense 4+. Proměnou prošlo i hlavní menu, které je znovu orientováno vertikálně, což jsme mohli naposledy vidět v Sense 3.6. HTC v základu mnoho aplikací sdružilo do složek a výsledkem je poměrně úsporné menu. Nic vám však nebrání si vše roztahat a složky nepoužívat. V každém případě mi přijde poněkud zbytečné, aby část plochy pro menu zabíralo počasí.

Prostředí telefonu

S plynulostí prostředí jsem prozatím opravdu spokojen. Na žádné úkony se nečeká a to ani v případě, že má telefon plné ruce práce. Jen jednou jsem postřehl mírné zadrhnutí animace při otevření hlavního menu. V souvislosti s prostředím nemohu nezmínit informační LED diodu. Menší ji totiž HTC už udělat nemohlo. Pro srovnání je stejně velká jako na loňském One S a stejně bídně viditelná.

Fotoaparát

I menší model dostal do vínku fotoaparát s Ultrapixely a tedy s rozlišením zdánlivě nízkých 4 megapixelů. Nechybí automatické ostření či přisvětlovací LED dioda. Prostředí je minimalistické a klade důraz na co největší prostor pro snímanou scénu. Nastavení se sdružuje víceméně pod jednu položku, což ale také není ideální. HTC tím dalo vzniknout nekonečně dlouhého seznamu položek, ve kterém se hůře orientuje a chvíli trvá, než naleznete požadovanou volbu.

Níže se již můžete podívat na porci testovací snímků v různých podmínkách. Nechybí ani testovací video, které je v maximální kvalitě 1080p s 30 snímky za vteřinu.

Ukázkové fotografie

Exteriér
Makro
Šero (2. a 3. snímek je shodný, u 3. je však použit blesk)


1. snímek bez blesku; 2. snímek s bleskem

HTC One mini (testovací video) – exteriér, 1080p

HTC One mini máme právě v redakci. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Odpovíme vám přímo v diskuzi pod článkem. Současně připravujeme plnohodnotnou recenzi, které se dočkáte již brzy.

Technické parametry HTC One mini

Kompletní specifikace
Konstrukce132 × 63,2 × 9,3 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát4 Mpx (2 688 × 1 520), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930A, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2013, 11 500 Kč
Diskuze ke článku
PATO
aky je tam grafika adreno 305 alebo 320 lebo v katalogu je 305 a v recenzii 320 a nfc nebude mat
Tamarev
Gratulace k videím. Ty úvody jsou zase posun. Zpracování super.
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Htc one ma predsa 4,7" a nie 5 ako uvadzate inak velmi podareny mobil vsetko mi vyhovuje len skoda ze nema nfc aj ked to nepouzivam na skodu by tiez nebol infra port mozete mi upresnit kedy asi bude plnohodnotna recenzia a ci este bude nejake video ale to uz asi nie .som nadseny s tohto mobilu a ked pojde okolo 350€ beriem ho samozrejme ked nepride nahodou nieco lepsie :)
Alan
Displej není lcd3 ale lcd2 jako na htc One x.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze