Testujeme HTC 8X s Windows Phone 8: podrobné první dojmy a video

83

Tento týden byl oficiálně uveden zbrusu nový operační systém Windows Phone 8 a na český trh přichází rovnou první telefon s tímto systémem - HTC 8X, nazývané také Windows Phone 8X by HTC. Je výkonné, má HD displej, špičkovou výbavu, a to vše naleznete v kompaktním a lehkém těle. Jaké jsou naše první dojmy z vlajkové lodě HTC s WP8, která konkurentům vypálila rybník?

Jak je uvedeno v perexu, HTC na českém trhu doslova vypálilo konkurentům rybník. Vlajkové lodě Samsungu (Ativ S) a Nokie (Lumia 920) se totiž začnou prodávat až v lednu, respektive v prosinci. To HTC se pochlapilo a na český trh svůj nejlepší model s Windows Phone 8 uvedlo v ten samý týden, kdy byl systém představen. A že je to vlajková loď, jak se patří. Jaké jsou naše první dojmy z telefonu i operačního systému?

HTC 8X – videopohled

Špičkový displej, příjemné tělo, výborný výkon

HTC One X je po dlouhé době špičkově vybavený telefon, který není zároveň pádlem. 4,3 palcový displej je pro mnoho lidí ideální a přesně takový displej nabídne i 8X. Navíc má HD rozlišení a tím pádem špičkovou jemnost 342ppi. Málokterý telefon se takto jemným displejem může pochlubit a HTC využívá možnosti systému Windows Phone 8, který podporu HD rozlišení přidal, velmi dobře. Mezi další telefony s takto jemným displejem patří například Sony Xperia S. Displej s technologií Super LCD 2 je opravdu výborný, věrné barvy, dobré pozorovací úhly a velmi dobrá čitelnost na přímém slunci. Grafika systému i fotografie vypadají na displeji opravdu skvěle a oproti telefonům s Windows Phone 7 jsou to opravdu pověstné "nebe a dudy".

Telefon má kompaktní rozměry a vhod přijde i poměrně nízká hmotnost 130 gramů. Velmi příjemná je také úprava povrchu telefonu, jehož záda jsou měkčená a přístroj je tak na dotek působí hodnotně. Výhradu bych měl jen k tvaru přístroje, který má poměrně tenké boční hrany, přičemž dále se telefon rozšiřuje. Za tenké hrany se telefon i přes měkčenou úpravu nedrží příliš dobře a zpočátku si úchopem nebudete moc jistí. Po pár dnech si ale samozřejmě zvyknete, stejně, jako my. Například konkurenční Lumia 920 díky oblým bokům padne do ruky rozhodně lépe.

8X se bude prodávat v těchto barevných variantách - na českém trhu je zatím jen první - černá

Hned po zapnutí a procházení či instalaci aplikací jsem si všiml podstatně vyšší rychlosti odezvy takřka u všech úkonů. Oproti nejvýkonnějším telefonům s Windows Phone 7.5 se aplikace spouští rychleji a odezvy na dotyk jsou okamžité. Už předtím byl systém Windows Phone opravdu velmi rychlý, ale nyní se jedná ještě o krok výše. Mohou za to velmi výkonný a moderní dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus s taktem 1,5 GHz a grafický akcelerátor Adreno 225. Tuto sestavu používá například také vlajkový model Sony - Xperia T. Vhod jistě přijde i 1GB RAM. Na zrychlení má jistě podíl i nové jádro systému a přepsané aplikace. Například od základu znovu byla naprogramována aplikace Facebook, která se spouští opravdu několikanásobně rychleji oproti Windows Phone 7.5.

Potěší také notifikační dioda nad displejem, která se nachází ve výrazné mřížce reproduktoru. Vzápětí ale nastane zklamání, protože bliká pouze červeně v případě vybité baterie a červeně trvale svítí při nabíjení. Jinou funkci jsme zatím neobjevili a při zmeškaném hovoru nebo nové zprávě zůstává dioda tvrdošíjně zhasnutá. Přidáme ještě jedno negativum, které je v podstatě jedinou větší nevýhodou modelu 8X. HTC totiž zcela nepochopitelně u vlajkového modelu sáhlo pouze po integraci 16GB paměti, a to bez možnosti rozšíření paměťovými kartami, které Windows Phone 8 také již podporují. Například konkurenční Samsung ATIV S disponuje 32GB pamětí a k tomu ještě slotem na karty. Po prvním zapnutí je uživateli k dispozici zhruba 12GB paměti, což na vlajkový model není mnoho. Řadě uživatelů to bude stačit, pro druhou skupinku to bude problém.

Windows Phone dospěly

Je stejný a přeci jiný. Má nové jádro a pod známým vzhledem se skrývá celá řada inovací. Na ty se podrobně zaměříme v našem souhrnném článku o Windows Phone 8, nyní přinášíme postřehy z prvních dnů používání a níže také výčet změn.

Úvodní obrazovka má nyní možnost třech velikostí dlaždic. Přibyly také barvy menu

Nejviditelnější změnou je nová úvodní obrazovka. Na té můžete mít tři velikosti dlaždic, což výrazně rozšiřuje možnosti uspořádání a také spoří místo. Místo dlouhé nudle tak máte vše pěkně pohromadě, protože mnohdy stačí i malá dlaždice, která je ale stále aktivní a například zobrazuje počet nových událostí. Mnohem více aplikací nyní může mít i největší obdélníkovou velikost, ale spíše se zatím jedná o aplikace nativní, vývojáři ještě na této funkci musí zapracovat.

Mnohem širší možnosti personalizace zamykací obrazovky - je libo fotky z Facebooku?

Když už jsme u těch aplikací, všechny, které fungovaly na Windows Phone 7, fungují i zde, takže máte v obchodě (Store) přes 120 tisíc aplikací na výběr. Překvapivě dobře je na tom kompatibilita. I když původně aplikace nepočítaly z HD rozlišením, všechny fungují bez problému a občas maximálně narazíte při bližším zkoumání na bitmapy přizpůsobené většímu rozlišení. V případě HTC 8X si můžeme ale kvůli jinému poměru stran displeje všimnout toho, že aplikace třetích stran mají nahoře černý pruh. Je ale jen otázkou času, než vývojáři své aplikace přizpůsobí pro nová rozlišení a přeprogramují přímo pro Windows Phone 8. Například Lumia 920, jejíž displej má na šířku 768 pixelů, ale tímto neduhem netrpí.

Takto vypadá nová funkce dětský koutek a HTC Hub

Velmi se mi líbí také nové možnosti zamykací obrazovky, která má nyní stejné možnosti nastavení, jako dospělé Windows 8. Umí zobrazovat notifikace i od aplikací třetích stran, ty to ale musí podporovat. Zatím jsem narazil pouze na nový Facebook, ostatní doinstalované aplikace ještě tuto funkcionalitu využívat neumí. Opět je to ale jen otázka času. Hodí se také možnost dynamické změny pozadí zamykací obrazovky. Můžete si na ni nechat promítat každý den aktuální fotku z Bingu, své vlastní fotky z Facebooku (podrobně máte na výběr, ze kterého alba, či pouze vaše fotky a podobně) a v případě HTC se na domovské obrazovce zobrazuje aktuální počasí včetně příslušného pozadí. Velmi efektní a praktické.

Nové Office, OneNote a aplikace Peněženka

Velmi kvalitní je také nový Office a OneNote, potěší také nové mapy s možností si stáhnout off-line mapy celé země pro pozdější použití. Česká republika má 161 MB, Slovensko pak 109 MB. Bohužel ale chybí hlasová navigace. Praktická je také podpora NFC. Pokud chcete někomu poslat kontakt, stačí zvolit sdílet, poté volbu Přiblížit + Odeslat, přiblížit telefony k sobě a přes Bluetooth se vše hned přenese, bez nutnosti cokoliv nastavovat. Sdílet s druhým telefonem lze takto i obrázky, videa, internetové adresy, dokumenty Office a další. Hodí se také nová klávesnice, která opravuje slova i v češtině a má opravdu přehršel smajlíků.

WP7 aplikace mají u HTC 8X kvůli jinému poměru stran displeje nahoře černý pruh

Velmi vítanou novinkou je i podpora Mass Storage. Telefon stačí připojit k počítači a objeví se jako přenosné zařízení, kde máte přístup do složek. Jednoduše tak lze kopírovat hudbu, obrázky, videa i dokumenty. Konečně je také snadné nastavit si vlastní vyzváněcí tón – stačí jakoukoliv skladbu zkopírovat do složky ringtones.

NFC, fotoaparát a nová funkce Prostory

Rozloučit se tak můžeme s mnohými nenáviděným softwarem Zune, který s novými Windows Phone 8 ani nefunguje. Nahradila jej nová aplikace nazvaná jednoduše Windows Phone, která však umí opět jen kopírovat obsah, a to jen kabelem, nikoliv bezdrátově. Synchronizaci kontaktů, kalendáře nebo aplikací nečekejte.

Změn je ale celá řada, ostatně, podívejte se sami.

Aplikace Windows Phone pro Windows 8
Konečně nechybí Mass Storage a tím pádem snadná cesta kopírování souborů

Shrnutí nejdůležitějších novinek Windows Phone 8

  • Podpora více rozlišení displejů včetně HD (až do 1280 × 768 px)
  • Podpora vícejádrových procesorů
  • Podpora paměťových karet
  • Podpora NFC – posílání souborů i párování se zařízeními
  • Jádro systému je založené na stejných základech jako u Windows 8 pro tablety a PC
  • Nová, více upravitelná úvodní obrazovka s třemi velikostmi dlaždic
  • Nová aplikace mobilní peněženky a režim dětského koutku s omezeným přístupem
  • Více notifikací na zamykací obrazovce – i od aplikací třetích stran (Facebook, Twitter a podobně)
  • Živá pozadí a obsah na zamykací obrazovce – i externí aplikace (například Facebook) mohou ukazovat obrázky na zamykací obrazovce
  • Jednoduché pořizování screenshotů
  • Podpora Mass Storage
  • Opuštění Zune – nová aplikace pro správu multimédií a obsahu pro PC i MacOS X
  • Nové Office a OneNote
  • inovovaný e-mailový klient
  • Zálohování aplikací, nastavení i SMS do cloudu na SkyDrive a možnost zálohu přenést do jiného telefonu
  • Po doinstalaci Skypu se prováže s kontakty a dalším obsahem telefonu a přímo z telefonního seznamu tak lze volat přes Skype. To platí i pro další VoIP aplikace. Aplikace Skype umí nově běžet na pozadí a být neustále on-line
  • nová aplikace fotoaparátu s bonusovými aplikacemi
  • nové mapy s mapovými podklady Navteq, možností off-line stažení map a vyhledávání
  • dětský koutek s možností nastavit omezený přístup k telefonu
  • Nová aplikace pro ovládání konzole Xbox
  • Nový internetový prohlížeč Internet Explorer 10
  • Nová sekce Prostory pro snadné vzájemné sdílení obrázků, kalendáře, chatování a podobně
  • Stávající zařízení nedostanou update (pouze na verzi 7.8)

A nevýhody nového systému?

Abychom ale jen nechválili, Windows Phone 8 si nesou i několik neduhů z dřívějška. Stále zde máme jednotné nastavení hlasitosti pro multimédia a vyzvánění, zobrazí jen 6 posledně běžících aplikací a nově při psaní s diakritikou systém zkracuje SMS zprávy a stále se nenaučil kvalitně pracovat s doručenkami. Do e-mailu lze stále vložit jako přílohu jen obrázek, a pokud chcete vložit něco jiného, je potřeba zavítat nejdříve do příslušné aplikace a obsah (například dokument Word) sdílet z ní. Snad se postupně dočkáme vylepšení i těchto vlastností. Krátce jsme také vyzkoušeli, jak HTC 8X i fotí a natáčí. Výsledky lze zařadit do šedého průměru a je škoda, že HTC nepoužilo stejný čip, jako u modelů One X a One S. Snímky postrádají detaily a problém je i s barevným podáním - opět se objevuje z HTC dříve známý fialový nádech. Zmínit tak lze snad jen FullHD video, které Windows Phone 8 podporuje a 8X jej natáčí relativně slušně.

Takto fotí HTC 8X - výsledky nejsou nijak oslnivé

HTC 8X (testovací video) – exteriér, 1080p

Závěr prvních dojmů

Celkově máme z HTC 8X výborné dojmy. Je to špičkově vybavený telefon s kompaktními rozměry a kvalitní konstrukcí, který se díky novým Windows Phone 8 může směle měřit s konkurenty s Androidem nebo iOS. Potěší svižný běh systému a mnoho novinek v nových Windows Phone 8.

Již brzy se můžete těšit na další články ohledně novinek v systému Windows Phone 8 včetně podrobné recenze. Zatím nám můžete do diskuze pokládat dotazy ohledně HTC 8X i systému Windows Phone 8 jako takového. Co vás zajímá?

Technické parametry HTC 8X

Kompletní specifikace
Konstrukce132,4 × 66,2 × 10,1 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 2, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostlistopad 2012, 13 999 Kč

Za zapůjčení HTC 8X děkujeme oficiálnímu e-shopu HTC Store.

Diskuze ke článku
Jan Pochylý
Dobrý den, rád bych se zeptal na kvalitu zvukového výstupu.
Milda
Kompaktní telefon s 4.3 lcd? To snad ne:D Je to ještě větší než galaxie 2 proboha:D
Lumie 800 s 3.7 lcd se dá takto označit jakž takž, ale tohle pádlo fakt ne
YEY
Ako je to vlastne s tým Bluetooth-om?
V kolonke zdielať je aj cez Bluetooth a Vy tvrdíte, že sa cez Bluetooth nič posielať nedá.
PS: Dá sa poslať cez ten povestný BT aj hudba?
Inak prvé dojmy PALEC HORE!
Tomáš SVK
zdravim, ja by som chcel prejisť s platformy android na platformu WP a to konkretne na model Windows Phone 8S by HTC, no neviem sa nejako rozhodnuť ako je to vlastne s tym straým zunom ? neda sa to jednoducho tak že pripojim kabel s PC k mobilu a jednoducho otvorim tento počítač a otvorim subor a potom už len vkladam hudbu, obrazky.... ? a čo váš nazor odporučili by ste mi prejsť s androidu na WP ? alebo radšej nie? ďakujem a prve djomy tak isto aj video su skvele, a dufam že to pri testovani htc 8S "neodflaknete" tak ako pri Lumií 710 a 80% videa bola "hviezdou" Lumia 800. ďakujem za odpoved. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze