Testujeme HTC 8S: první dojmy a testovací snímky z fotoaparátu

44

Na český trh se měsíc po vlajkovém modelu 8X dostává také novinka střední třídy se systémem Windows Phone 8. Nabídne dvoujádrový procesor, svižný běh, slot pro paměťové karty a poměrně velkou kapacitu akumulátoru. Najdou se ale některé nevýhody, které mohou případné zájemce odradit. Co jsme za prvních několik testování odhalili?

HTC se vytáhlo a na český trh uvedlo už oba telefony s novými Windows Phone 8, zatímco ostatní výrobci nemají ještě na našem trhu ani jeden. Kromě vlajkového modelu 8X s HD displejem, který jsme zrecenzovali v listopadu, nyní na trh přichází dostupnější zařízení s cenovkou kolem 7-8 tisíc. Nabídne 4palcový displej, dvoujádrový 1GHz procesor, 5Mpx fotoaparát a originální design. Telefon jsme vám ostatně představili podrobně v našem preview a na kompletní technické parametry se můžete podívat také do našeho katalogu mobilů.

Kompaktní a pohledný

Po designové a konstrukční stránce máme z telefonu dobrý pocit. Zajímavě působí design s barevně odlišenou spodní částí nesoucí funkční tlačítka a řadu lidí zaujmou i nápadité barevné varianty. Proužek s jinou barvou přechází také na zadní stranu a jinak barevný spodek telefonu lze sejmout a odhalit tak slot pro microSD a microSIM kartu. Pro držení je velmi příjemná také zadní část s úpravou soft-touch. Díky 4palcovému displeji padne telefon dobře do ruky a bude určitě vyhovovat všem, co nemají rádi velká „pádla“. Zamrzí LED diodka nad displejem, která, stejně jako u 8X, na nic nijak neupozorňuje a začne zoufale blikat pouze při vybité baterii, případně červeně svítí při nabíjení. Na zmeškané hovory, zprávy a další události ale neupozorní.

Velmi dobře zatím vypadá výdrž baterie, která je vzhledem k použitému systému, úspornému čipsetu a relativně malému displeji zatím nadprůměrná. Ostatně není se čemu divit, když má akumulátor u 8S takřka stejnou kapacitu, jako ve vlajkovém modelu 8X. V průběhu testování provedeme naše standardizované testy i běžné denní zatížení a uvidíme, zda se naše první pozitivní dojmy z výdrže potvrdí i v dalších dnech.

Svižně a nově

Systém Windows Phone 8 běhá i v tomto modelu rychle, svižně a bez jakýchkoliv problémů, ostatně na to jsme si už u Windows Phone zvykli. Prohlížení internetu je rychlé, provázání se sociálními sítěmi příkladné. Potěší i řada novinek oproti předchozím sedmičkám a uživatelé si tak nově mohou užívat Mass Storage, dvoujádrových procesorů a větší otevřenosti systému, do které lze zařadit například i možnost posílání souborů přes Bluetooth. Přibylo i mnoho novinek v prostředí, a to včetně nové startovní obrazovky s více velikostmi dlaždic, zbrusu nový a velmi šikovný dětský koutek, výrazně vylepšená zamykací obrazovka, aplikace Peněženka a mnoho dalšího. Seznam nejdůležitějších změn jsme vám přinesli v tomto článku. Škoda jen, že HTC 8S nemá NFC, které by se zajisté hodilo a stává se pomalu standardem i v levnějších zařízeních.

Windows Phone 8S by HTC – videopohled

Problém s pamětí microSD nevyřeší

Bohužel při používání HTC 8S jsme narazili na poměrně palčivý problém s pamětí. Začněme ale pozitivně. Zcela příkladná je nová možnost zálohování a obnovení systému. Po prvním zapnutí 8S a přihlášení se do SkyDrivu, se nás telefon dotázal, zda chceme stáhnout zálohu z předchozího HTC 8X, načež se do telefonu přenesly všechny SMS zprávy, zprávy Facebook chatu, nastavení všech e-mailových schránek a většiny funkcí v telefonu, protokol hovorů a samozřejmě také seznam aplikací, které se začaly postupně stahovat ze Store. Potud vše v pořádku, ale následně se projevil nedostatek paměti. 8S sice papírově má 4 GB paměti, ale po prvním zapnutí má uživatel k dispozici jen zhruba 1,4 GB, což nestačilo na všechny aplikace a hry, které se mi do telefonu instalovaly ze zálohy, a některé paměťově náročnější hry jsme museli odmazat.

Po nainstalování několika aplikací zbývá k použití zhruba 1 GB paměti.

HTC 8S (a Windows Phone 8 obecně) neumí přesouvat programy na paměťovou kartu ani je na ni přímo instalovat, využít musíte jen poměrně malou vnitřní paměť telefonu. Paměťovou kartu lze využít pouze na ukládání hudby, obrázků a videí. Teoreticky by k ní měly mít možnost přistupovat také aplikace v telefonu, přičemž aplikace nativní, předinstalované, by měly mít možnost na kartu i zapisovat. To je ale zatím zřejmě pouze teorie, protože například aplikace Mapy, ve které si můžete stáhnout mapy všech zemí pro pozdější off-line použití, toto neumí a mapy mající stovky megabajtů musíte instalovat pouze na vnitřní paměť přístroje, což je u 8S s menší pamětí trochu problém.

Kdo není náruživým instalátorem aplikací a her a nepotřebuje mít v telefonu stažené off-line mapy všech okolních států, s nedostatkem paměti se zřejmě potýkat nebude, protože většinu paměťově náročnějších souborů (hudba, video, fotografie) lze uložit na paměťovou kartu. Náročnější uživatelé ale asi brzy narazí na neúprosný paměťový limit.

Fotoaparát: tady je něco špatně

V prvních dojmech vám tradičně přinášíme také fotografie z vestavěného 5Mpx fotoaparátu. Tomu nechybí LED dioda ani autofocus, zvládne nahrávat také video v rozlišení 720p. HTC 8S, stejně jako další Windows Phone telefony, nabízí spoušť fotoaparátu na pravém boku, díky které můžete kdykoliv rychle spustit fotoaparát. Aplikace doznala po grafické stránce několika změn, ale možnosti zůstávají stejné a nalezneme zde opět bohaté možnosti nastavení. I přes to, že testujeme finální model, jsou fotografie velmi špatné. Jednak telefon poměrně dlouho ostří a za druhé volí i poměrně dlouhou expozici, takže je poměrně těžké pořídit ostré snímky. Ty trpí obecně velkou kompresí a neostrostí způsobenou zřejmě špatně nastaveným postprocessingem. Doufejme, že kvalitu fotografií HTC co nejrychleji opraví updatem fotoaparátu. Do redakce nám nyní míří i další kousky modelu 8S, takže můžeme problém s fotoaparátem ověřit na více kusech. V širokoúhlém formátu fotí HTC 8S v rozlišení 4 Mpx (výchozí nastavení), pokud zvolíte formát 4:3, lze využít celých 5 megapixelů.

Až na problém s fotoaparátem a zádrhel s paměťovou kartou máme ale z HTC 8S velmi dobrý pocit. Jedná se o kompaktní, výkonné a dobře vybavené zařízení střední třídy, které vyniká dobrou výdrží baterie (podle prvních dnů) a svižným během prostředí.

HTC 8S právě testujeme v redakci. Ptejte se nás na to, co vás zajímá, v diskuzi pod článkem. Rádi vám na vaše dotazy odpovíme v diskuzi, případně postřehy zařadíme přímo do recenze.

Technické parametry HTC 8S

Kompletní specifikace
Konstrukce120,5 × 63 × 10,3 mm, 113 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:21 hodin
Dostupnostprosinec 2012, 7 999 Kč
Diskuze ke článku
lol
fajné :D
Dano
A to som sa teda zasa dozvedel veci...Ta spolupraca s pamatovou kartou to je velmi spatna sranda... To je teda pokrok.Ja snad ten WM telefon nevymenim do smrti.Kazde nove telefony co pridu na trh maju par funkcii navyse a 2 krat tolko by som musel ozeliet.Cize ak kupit WP telefon tak v podsate asi radsej s integrovanou pamatou 16 alebo lepsie 32 GB a bude klud.Len kto ten 32GB model zaplati pri tych cenach...
matko882
zaujimala by ma hlasitost a kvalita hovoru...kvalita vystupu do sluchadiel...hlavne kedy bude cca recenzia..dakujem :)
David
Dobry den,rad bych se zeptal jestli lze poslouchat hudbu z telefonu pres bluetooth handsfree nebo jen uskutecnit hovory?Dekuji a velmi chvalim Vas videopohled!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze