Test Sony MDR-AS600BT: pro běhání jako stvořená
recenze

Test Sony MDR-AS600BT: pro běhání jako stvořená

4

V redakci jsme podrobili dlouhodobějšímu testování sluchátka Sony MDR-AS600BT, která jsou určena zejména pro sportovní aktivity. Odolají stříkající vodě, výborně drží v uších a zaujmou i hudební kvalitou nebo netypickým ovládáním. Jak se osvědčily v praxi, prozradí náš test.

Sony MDR-AS600BT

Mít při běhání omotané různé kabely kolem těla je velmi nepříjemné a každý, kdo běhá, by chtěl mít na sobě a kolem sebe co nejméně věcí. Běhání s hudbou ale přeci jen nějaká ta zařízení vyžaduje a jde jen o to, jak jejich obtěžování minimalizovat a zaměřit se jen na to, aby vám v běhu pomáhala. A přesně to je případ sluchátek MDR-AS600 BT, outdoorových Bluetooth sluchátek zaměřených zejména na běh a další sportovní aktivity.

Do uší a dost

Sluchátka mají konstrukci v podobě modulů se sluchátky a veškerou potřebnou výbavou i akumulátory, které si vložíte do uší a dále pak jen jednoduchého kabelu, který sluchátka spojuje. Můžete je přitom nosit jak v pozici přes uši, nebo za krkem. Tato konstrukce je velmi důležitá, protože vám nikde nic neplandá a vše máte přichyceno k vašemu tělu, konkrétně do uší. I když jsou sluchátka relativně lehká (váží pouze 21 gramů) stejně je potřeba tuto masu v uších uchytit.

Sony na to myslelo a vybavilo sluchátka důmyslným systémem pryžových držáků, které se zapřou o vnitřní klenbu ucha. Se sluchátky dostanete tři různé sady velikostí držáků, takže by si měl vybrat skutečně každý. Mně konkrétně seděl už ten výchozí na levém uchu bez problému, u pravého jsem si musel ale držák vyměnit za větší. K dispozici pak máte ještě čtyři velikosti samotných špuntů.

Sony MDR-AS600BT

Při běžném běhání drží sluchátka na uších skutečně velmi dobře a i po několika desítkách minut nemívám potřebu si je do uší nějak více tlačit. Jízda na kole je také z tohoto pohledu zcela bez problémů. Při skákání nebo prudších vertikálních pohybech ale nedrží tak dokonale a občas je dobré si sluchátka do uší zpět zatlačit, ale není to nic obtěžujícího. Sluchátkům také nedělá úplně dobře, když s nimi nakloníte hlavu tak, že ucho směřuje rovnoběžně se zemí, to mají tendenci vypadnout, ale je to spíše o pocitu a v uších ve skutečnosti drží dál.

Konstrukci sluchátek musím celkově pochválit. Vybrat si můžete z několika barevných variant šňůrky a dvou barev těla sluchátek. To je sice plastové, nicméně dobře zpracované a potěší i odolnost proti stříkající vodě IPx4. Párkrát jsem se sluchátky nechtěně zmokl a jejich fungování to neovlivnilo.

Sony MDR-AS600BT

Ovládání si nastudujte

Připojení k telefonu probíhá velmi snadno, sluchátka totiž disponují NFC a stačí je tedy k telefonu přiložit a spárování je hotovo. Sluchátka si rozumí i s chytrými hodinkami s Android Wear. Pokud tedy chcete běhat zcela bez telefonu, je to možné. Stačí si nahrát hudbu do paměti hodinek, připojit k nim sluchátka a jste volní.

Co vás ale na sluchátkách překvapí, je absence ovládacích tlačítek. Až na jedno. A to vás donutí si přečíst návod na krabičce, protože je multifunkční, a provádí volby v závislosti na tom, kolikrát ho stisknete. Regulace hlasitosti, pozastavení poslechu i přeskakování skladeb se děje jedním tlačítkem a mně osobně trvalo celkem dlouho, než jsem si příkazy zapamatoval. Častokrát jsem si tak místo zeslabení přehodil přehrávání na jinou skladbu.

Sony MDR-AS600BT

Příjemný zvuk i nošení

Zvuk sluchátek musím pochválit a je srovnatelný s kvalitnějšími špuntovými sluchátky. Uvnitř se nachází reproduktor s průměrem 9 milimetrů a neodymový magnet. Naladění do basů není tak výrazné a zvuk je vyvážený, s přijatelnými středy a příjemnými výškami. Na druhou stranu při běhání jde spíše o tempo a hudbu samotnou než o excelentní kvalitu.

Sluchátka mají také mikrofon, takže s nimi v případě nutnosti vyřídíte i hovor nebo nadiktujete hlasově zprávu. Musíte ale myslet na to, že je poměrně daleko od úst a v hlučnějším prostředí vás druhá strana nebude slyšet tak dobře, jako s telefonem u ucha.

Sony MDR-AS600BT

Sony slibuje výdrž až 8,5 hodiny. My jsme se dostali v reálu na zhruba 6 hodin poslechu s tím, že ale sluchátka někdy zůstala připojena k telefonu i po dokončení běhu bez přehrávání hudby a čekala na pokyn. Celková výdrž je ale velmi dobrá, a pokud nejste velmi náruživý běžec, měla by vám bez problému vydržet celý týden. Nevýhodou je pomalé nabíjení, které trvá zhruba 2 hodiny, takže zapomeňte na velmi rychlé nabití těsně před vyběhnutím, stav baterie je dobré si kontrolovat dopředu. Potěší naopak, že sluchátka disponují klasickým microUSB konektorem a nabijete je tak s vaší nabíječkou od telefonu.

Sony MDR-AS600BT

Sluchátka Sony MDR-AS600BT se ukázala být velmi dobrým společníkem pro běhání. Kromě trochu složitějšího ovládání pomocí jednoho tlačítka a nutnosti si na začátku vyhrát s vhodným uchycením ve vašem uchu, jsme v průběhu testování nepřišli na žádné nevýhody. Každý, kdo chce mít při běhání či jiných sportovních hudbu v uších, nemá rád kabely a chce mít kvalitní běhací Bluetooth sluchátka, měl by Sony MDR-AS600BT zařadit do svého hledáčku. Cenovka kolem 2 tisíc korun je sice vyšší, ale odpovídající a neměla by vás odradit.

Graf ceny produktu Sony MDR-AS600BT poskytuje server Heureka.cz
Diskuze ke článku
Teofilix
Byl jsem majitel dvou posledních modelů této řady od sony a každý vydržel, tak pár měsíců než musely na opravu a vždy to skončilo, tak že uznali, že jsou neopravitelné a dostal jsem peníze zpět. Sice mohu pochválit zvuk i pohodlí, ale bohužel jsou velmi nespolehlivé. Třetí pokus byl plantronics backbeat fit. Ty mám čtvrt roku a zatím mohu jen chválit.
Filip
Jestli někdo koukáte na bezdrátová sluchátka, tak se koukněte na Soundpeats QY7. Kvalitou zvuku jsou celkem špička a dají se sehnat i za 500, ne ale v Česku. Zjistil jsem ale, že shodná sluchátka prodává Alza jako Alzátka (za 900). Objednal jsem si je pod stromeček, tak jsem zvědavý.
Xwert Is
Xwert Is
Vidím recenziu na slúchadlá chcem sa opýtať či sa chystáte aj na recenziu Oneplus Icons u ktorých sa výrobca dušuje že sú kvalitou spracovania a zvuku na úrovni 200-400 € slúchadiel pričom stoja len 50 €.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze