Test klíčové aktualizace Sony Xperia Z1: lépe fotí, déle vydrží

51

Sony si dalo záležet a uvolnilo novou aktualizaci pro svou vlajkovou loď. Přináší celou řádu zásadních změn a novinek. Fotoaparát prošel výraznou optimalizací, zlepšila se pohotovostní výdrž, zapracovalo se na kalibraci barev displeje a celý systém by měl být svižnější a výkonnější. Co vše aktualizace přinesla?

Výrobce si je vědom důležitosti své nové vlajkové lodi Sony Xperia Z1. Od svého uvedení na trh obdržela již v pořadí druhou aktualizaci, o které si v dnešním článku povíme více. Přesto, že aktualizace nepřináší novější verzi Androidu, je klíčová v množství novinek a vylepšení, které přináší. Skoro si říkám, že by si Z1 zasloužila novou recenzi.

Sony Xperia Z1 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Sony Xperia Z1 – Honami aneb vybroušená elegance

Nejdříve si povíme, že aktualizace je k dispozici, jak v samotném zařízení (velikost cca 86 MB) jako OTA, tak přes program PC Companion. Je tak na vás, která metoda pro vás bude pohodlnější. Označení aktualizace je 14.1.G.2.257. Jejím základem je Android 4.2.2.

Po spuštění programu PC Companion se objeví hláška o dostupnosti nové aktualizace

Přehled změn a vylepšení

  • markantní zlepšení fotoaparátu. Snímky jsou výrazně kvalitnější a datově o něco objemnější
  • zlepšené zobrazovací schopnosti displeje a lepší citlivost dotykové vrstvy
  • vyšší výkon i stabilita přístroje
  • prodloužená pohotovostní výdrž
  • odstranění bugů - například vypínání podsvícení obrazovky
  • zlepšená synchronizace u e-mailového klienta
  • subjektivně o něco lepší citlivost Wi-Fi

Dáme druhou šanci fotoaparátu?

Nyní se na jednotlivé změny podíváme bližším pohledem. Od začátku prodeje vzbuzoval fotoaparát a jeho schopnosti spíše rozporuplné reakce. Výrobce prohlašuje, že jeho fotoaparát patří mezi nejlepší na trhu, s přihlédnutím ke konkurenci tomu tak ale nebylo, a mnohá jiná zařízení podávala lepší výsledky. Namátkou Nokia Lumia 1020. Největším problémem fotoaparátu byl jednak vyšší hladina šumu, častá neostrost v některých částech snímků a znatelná komprese.

Nová aktualizace přinesla kompletní přepracování ovladače fotoaparátu. Pravděpodobně vývojáři začali úplně od základu. Pozoruji nyní jednak rychlejší spuštění fotoaparátu i rychlejší reakci na stisk spouště fotoaparátu, ale co je důležitější, patrné je i zlepšení obrazové kvality. A platí to pro denní i noční podmínky. Průměrná velikost snímků se nyní pohybuje kolem 7,5 MB. Snímky už tak často netrpí na neostrá místa a zároveň se zvýšila i úroveň detailů a jejich prokreslenost. Obrazový šum je o něco menší.

Vlevo snímky pořízené s původním softwarem, vpravo s novou aktualizací
Vlevo snímky pořízené s původním softwarem, vpravo s novou aktualizací
Vlevo snímky pořízené s původním softwarem, vpravo s novou aktualizací

Displej je lepší, na konkurenci ale stále nemá

Další změna se dotýká oblasti displeje a jeho zobrazovacích schopností. Výrobce tvrdí, že zapracoval na kalibraci displeje. V praxi mě na první pohled nic neupoutalo, alespoň nic do očí bijícího. Když se na displej opravdu pečlivě zaměřím, nepatrně se zlepšila sytost barev a o něco vyšší je možná i maximální jas. Kladně hodnotím lepší citlivost dotykové vrstvy. Ať už výrobce zlepšil cokoliv, spíše horší pozorovací úhly přetrvávají a kontrast i podání barev stále zaostávají za konkurencí.

Šikanzen s novým motorem

Předešlá aktualizace přinesla lepší optimalizaci přístroje i nárůst výkonu. Už tehdy jsem nemohl ani křivým pohledem naznačit, že by prostředí bylo pomalé nebo špatně optimalizované. O to víc mě těší, že výrobce pokračuje v úsilí o ještě lepší optimalizaci. Reakce jsou příkladně rychlé a dovolím si tvrdit, že rychlost úkonů a svižnost prostředí se směle vyrovná třeba rychlosti reakcí Nexusů.

Výsledky výkonnostních testů - Quadrant, AnTuTu, SmartBench 2012
Quadrant SmartBench 2012 P/G AnTuTu
Sony Xperia Z1 (starý software) 21 443 9 710 / 4 431 33 990
Sony Xperia Z1 (nový software) 21 365 9 850 / 4411 35 911
Samsung Galaxy S4 12 035 7 312 / 2 490 24 000
HTC One 12 602 7 046 / 2 873 23 320
Sony Xperia Z 7 974 4 844 / 2 480 18 754
Huawei Ascend D2 (nová aktualizace) 5 296 4 762 / 1 968 15 986

Delší výdrž na jedno nabití

V recenzi mě spíše zklamala pohotovostní výdrž samotného přístroje. Jsem zvyklý, že přístroje s Androidem mi v 98% vydrží celý či necelý den. Málokdy se mi stane, že nabíjím po dni a půl nebo dokonce dvou dnech. Naposledy mě velmi mile překvapila výdrž Ascendu D2 s novou aktualizací, velmi dobou výdrží se pak honosí i třeba Samsung Galaxy Note II či Note 3 a překvapuje i LG G2. Naopak Z1 v našem testu předvedlo průměrné výsledky, kdy vydrželo přesně celý den, čili nic úžasného vzhledem k vysoké kapacitě baterie.

Výrobce v nové aktualizaci slibuje delší výdrž a svým slibům dostál. Pozoruji poměrně velké zlepšení baterie. Zhruba v osm, devět ráno jsem odpojil zařízení od nabíječky a večer zbývá zhruba o 20% více energie při shodném používání, než před aktualizací. Zlepšení je tak skutečně znatelné.

Zařízení Přehrávání videa 1080p v minutách
Alcatel One Touch Idol X 230
Huawei Ascend D2 302
HTC One 237
Sony Xperia Z 198
LG Optimus G2 440
Samsung Galaxy S4 496
Sony Xperia Z1 301

Zdárně vyléčeno

Výrobce nepřehlédl ani některé bugy či vážně chyby. Mezi často diskutovaný problém patřilo náhle "umrtvení" displeje. Pokud displej zhasl, nešel telefon někdy probudit ani nereagoval. Osobně se mi to stalo snad desetkrát a v některých případech pomohl až reset či přeinstalování softwaru. Nově tento problém zatím nepozoruji a vypadá to, že skončil v propadlišti dějin. V přehledu změn vidíme, že se zlepšila synchronizace e-mailového klienta. Já jsem si na tento problém nikdy nestěžoval, nicméně i nyní je práce s klientem rychlá, zprávy se načítají ihned. Vše pracuje tak, jak má.

Souboj v ringu Nokia Lumia 1020 vs Sony Xperia Z1

Na závěr si dovolím přidat takovou třešničku na dortu. Když jsme prvně Z1 otestovali, bylo jasné, že nejlepším fotomobilem Lumia 1020 se může jen těžko měřit. I bez porovnávacích testů by bylo patrné, kdo by stanul na trůnu. S novou aktualizací, se vše mění. Fotky se výrazně zlepšili, a nastal tak čas, vyzvat na souboj finského bojovníka. Jak tento prozatím krátký souboj dopadne?

Tady v zaostřování zcela propadla Z1, které nedokázalo správně zaostřit a vytvořilo tak neostrou fotografii.

Nokia Lumia 1020 vlevo (plné rozlišení 41 Mpx) a Sony Xperia Z1 vpravo (plné rozlišení 21 Mpx)

Naopak u druhé série fotek podává Z1 velmi dobré výkony, a obrazová kvalita v jeho případě je mírně lepší. Úroveň detailů je vyšší, nicméně vyšší v porovnání s Nokií je i šum. Snímek z Nokie je také trochu podexponovaný, ale zase má výrazně méně šumu.

Nokia Lumia 1020 vlevo (plné rozlišení 41 Mpx) a Sony Xperia Z1 vpravo (plné rozlišení 21 Mpx)

A tady názorně vidíme, jak výrazný může být rozdíl ve vyvážení bílé. Snímek Z1 má teplejší barvy, ale fasáda a její růžový odstín působí až nepřirozeně. Naopak Nokia preferovala studený nádech. Tady opět vítězí Z1 a to díky vyšší ostrosti a prokreslenosti detailů. Nokia má tendence "rozpatlávat" hrany.

Nokia Lumia 1020 vlevo (plné rozlišení 41 Mpx) a Sony Xperia Z1 vpravo (plné rozlišení 21 Mpx)

Jak vidíte, vypadá to, že Z1 bude s novou aktualizací schopným konkurentem a věřím tomu, že s dalšími aktualizacemi se kvalita snímků posune opět o něco dále. Myslím si, že tady máme pravděpodobně druhý, možná ne-li nejlepší fotomobil na trhu.

Jak vnímáte novou aktualizaci? Jste s ní spokojeni? Narazili jste i na nějaké chyby či nedostatky, které jsme v článku nezmínili? Budeme rádi za vaše názory, které ocení i ostatní čtenáři.

Diskuze ke článku
Petr
Asi jsem slepý nebo nevím. První snímek: před aktualizací ostrý nápis "Úřad městské části Praha 12", číslo domu atd, po aktualizaci neostrá mazanice a více šumu. Druhý snímek: relativně ostrý trs trávy, po aktualizaci méně ostré, zašumělé. Dál jsem nekoukal.
Tommy
Peknej clanek, ja si Z1 koupil pred tydnem uz s touto aktualizaci
Presel jsem od Samsungu, nejdriv SII potom SIII a nemuzu si Z1 vynachvalit! Pokud takto bude fungovat porad tak si tenhle mobil necham hodne dlouho. Tak strasne plynulej, rychlej a bezproblemovej mobil jsem vazne mezi androidama nevidel. Pekny, cisty prostredi, zadny upatlany barevny menu, zbytecny funkce zasekavajici system. Dlouho jsem pochyboval kvuli displayi, ale nemam s nim zadny problem. Hlavne jsem byl zvykly na spoustu chyb a sekani animaci a to u Sony evidentne neznaj :-)
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Je to LG G2,nikoliv Optimus G2.Ale jinak moc pěkný článek.Jestli se vyrovná Nexusům tak je to znatelný posun.
mmme
Já chci srovnávací test nejlepších fotomobilů ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze