Test: jak je na tom Samsung Galaxy Nexus s výdrží baterie?

23

Zajímá vás, jak dlouho vydrží telefon Samsung Galaxy Nexus na jedno nabití baterie? Potom právě pro vás je určen dnešní článek. Podrobili jsme telefon několika testům, z nich si můžete udělat dobrou představu o jeho výdrži. Je baterie s kapacitou 1750 mAh pro tento tento výkonný mobil dostačující?

V novém roce pro vás chystáme řadu novinek, mezi které patří i testy výdrže mobilních telefonů. Tento článek je první, ve kterém se podrobně zaměřujeme na výdrž baterie telefonu. V současné době hladových jednodenních smartphonů je otázka výdrže aktuálnější, než kdy jindy, protože u řady telefonů hrozí, že se při intenzivnějším používání nedožijí večera. Proto jsme v redakci sestavili sérii standardizovaných testů baterie, kterými budou procházet všechny námi testované modely. Zanedlouho budeme mít zajímavá data pro vzájemné srovnání mnoha telefonů. Naši metodiku vám představíme podrobně později, až nasbíráme data od více mobilních telefonů. Zároveň přineseme také první zajímavé srovnávací grafy a tabulky.

Test níže je kromě některých standardních testů výdrže obohacen i o další, individuální. Samsung Galaxy Nexus si totiž poslední dobou z různých testů výdrže odnáší nelichotivá vysvědčení, takže jsme jej chtěli prověřit opravdu důkladně. Co myslíte, jak dlouho vydrží?

Test 1: nenáročné používání

Tento test má simulovat nenáročné používání zapnutého telefonu. Jas displeje jsem nastavil na 100 procent, GSM část a Wi-Fi byly zapnuté, a po celou dobu testování jsem vždy po deseti minutách udělal nějakou akci, například vstoupil do menu, prohlížel si nastavení, či občas spustil některou nenáročnou aplikaci, například kalendář, e-maily, Facebook, Google+, Twitter a podobně, prostě nic, co by telefon nějak znatelně zatěžovalo.

Procesor se po celou dobu držel na nejnižší možné frekvenci, která byla 350 Mhz. Vydržel pracovat celkem 325 minut.

Test 2: sledování offline videa

Zkopíroval jsem do telefonu běžný DivX film v rozlišení 720 x 480, pustil ho v režimu celé obrazovky, připojil sluchátka s hlasitostí na 50 procent a opakoval průběžně přehrávání tak dlouho, až se telefon vypnul.

Testování jsem prováděl dvakrát, jednou s podsvícením displeje nastaveným na 50 procent, a napodruhé na 100 procent. Při 50 procentech podsvícení ho telefon zvládnul přehrávat 386 minut, při 100 procentech podsvícení to bylo 335 minut.

Test 3: sledování YouTube videa

Dalším testem bylo opět sledování videa, tentokráte však na YouTube. Opět jsem měl připojená sluchátka s hlasitostí na 50 procent, a test proběhl dvakrát. Poprvé s 50 procenty podsvícení displeje, v tomto případě telefon zvládl video přehrávat po dobu 353 minut, při podsvícení na 100 procentech to bylo méně, 314 minut.

Test 4: poslouchání hudby

Telefony jsou často využívány jako hudební přehrávače. Zajímá vás, jak dlouho dokáže Samsung Galaxy Nexus přehrávat bez přestání hudbu? Telefon jsem přepnul do režimu letadlo (off-line), připojil sluchátka, hlasitost nastavil na 50 procent, pustil opakované přehrávání jedné skladby a vypnul displej. Výsledek tohoto testu je 1570 minut, tedy přes 26 hodin. Je vidět, že pokud není využíván největší žrout v podobě displeje, dokáže baterie telefon při takto nenáročné činnosti napájet opravdu dlouho.

Test 5: surfování po internetu

Díky velkému displeji s jemným rozlišením se na Samsung Galaxy Nexus dá velmi pohodlně surfovat po internetu. Ale jak dlouho? Vytvořili jsme skript, který jednou za minutu načte náhodný článek na našem webu. Podsvícení displeje jsme nastavili na 50 procent, a občas jsme se dotkli displeje, aby se neaktivoval zámek displeje. Výsledná doba, kterou můžete strávit průměrným surfováním po internetu, byla 308 minut, tedy něco málo přes 5 hodin.

Test 6: hraní 3D hry ShadowGun

Současné telefony jsou už dostatečně výkonné i pro hraní náročných her. Zvolil jsem si jednu z nejlepších 3D her pro OS Android, kterou je ShadowGun, a hráli jsem ji tak dlouho, než se vybila baterie. Podsvícení displeje bylo na 100 procentech. Hrát jsem mohl po dobu 173 minut.

Zhruba po hodině už byl telefon "rozpálený" v horní straně tak, že mít pravý palec na displeji bylo už docela nepříjemné. Plocha displeje opravdu pálila. Dalo se to sice bez problémů vydržet, ale nic příjemného to nebylo. Interní senzor telefonu hlásil teplotu sice "jen" 46 stupňů, ale nevím, kde je umístěný. Subjektivně byla totiž levá horní strana telefonu zahřátá určitě víc.

Test 7: telefonování

Nesmíme zapomínat na to, že stěžejní funkcí mobilního telefonu je i volání. Vzali jsme to v potaz, a provedli test, který měl ukázat, jak dlouho vydrží Galaxy Nexus při telefonování. Test jsme prováděli v 3G síti, s plným signálem. Výsledek testu je 643 minut. Tak dlouhý hovor nelze kvůli omezení u mobilního operátora realizovat najednou. Nový hovor byl tedy započat vždy přibližně po 70 minutách.

Srovnání s dalšími telefony

Několik vybraných testů jsme vyzkoušeli i na jiných telefonech, které máme v redakci momentálně k dispozici. V tabulce níže můžete vidět výsledky.

TelefonWebYouTubeHudbaVerze OS
Samsung Galaxy Y Pro608,00 minutxxAndroid 2.3.5
Samsung Galaxy Note473,00 minut521,00 minutxAndroid 2.3.6
Sony Ericsson Xperia minix373,00 minut1 527,00 minutAndroid 2.3.3
Samsung Galaxy Gio441,00 minut406,00 minutxAndroid 2.3.5
Nokia N8435,00 minutxxSymbian Anna
Samsung Galaxy Nexus308,00 minut353,00 minut1 570,00 minutAndroid 4.0.1
Diskuze ke článku
michal.katrik
Super clanok. Dufam, ze v takychto testoch budete pokracovat! Ja by som osobne uvital test vydrze Galaxy SII.
R.
Díky za test.
Stepan
Zdravim.Velmi si chvalim tento clanok.V dnesnej dobe prioritou pri kupe chytreho telefonu je okrem vykonneho hardweru aj REALNA vydrz MT.Dufam,ze pri pisani dalsich clankov na tu temu budu zariadeny viac druhov MT.Inac teamu MOBILENET prajem vsetko dobre v novom roku a vela vybornych clankov.S pozdravom Stevo.
Jurda
Ahoj, mě by zajímalo porovnání s iphonama a třeba přímo iphonů mezi sebou. Víme, že 4s oproti 4 je výkonější, ale baterii mají stejnou... :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze