Huawei slibuje příkladnou podporu telefonů s Google službami i v budoucnu

aktualizováno
Huawei slibuje příkladnou podporu telefonů s Google službami i v budoucnu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V minulém týdnu vypršela licence na možnost obchodovat s Huawei
  • Podle Huawei však telefony s GMS budou i nadále dostávat bezpečnostní aktualizace

Aktualizováno 19. 8. 2020

K nastalé situaci, která by podle některých mohla vést k tomu, že starší telefony Huawei dodávané s Google službami, neobdrží žádné další bezpečností záplaty ani aktualizace, se vyjádřil pro gizchina.com samotný Huawei. Výrobce uvádí, že bude i nadále poskytovat systémovou podporu a bezpečnostní záplaty telefonům, které na trh dorazily s GMS.

Původní informace z 17. 8. 2020

Nové telefony Huawei a rovněž Honor již nenabízejí Google služby a ani aplikace od Googlu. Vše je důsledkem umístění Huawei na černou listinu, což znamená, že s Huawei nemůže obchodovat žádná americká společnost. Toto nařízení vstoupilo v platnost již loni na jaře. Výjimkou byla správa starších zařízení, což umožňovalo udělení dočasné licence pro Huawei, která se čtvrtletně obnovovala. Jejím primárním smyslem bylo poskytnutí času americkým operátorům, aby stihli vyměnit patřičná zařízení pro pokrývání venkovských oblastí, kde se právě na Huawei spoléhali.

Do výjimky však spadaly také mobilní telefony prodávané před 16. květnem 2019. Díky tomu mohl Huawei nejen zrecyklovat spoustu přístrojů, ale současně i poskytovat softwarovou podporu svým mobilním zařízením, a to včetně aktualizací bezpečnostních záplat. Doposud tak vybrané modely mohou mít Google služby v kombinaci s nejnovějším Androidem 10 a aktuálními záplatami.

Jak ovšem uvádí androidcentral.com s odkazem na deník The Washington Post, dočasná licence pro Huawei vypršela a prozatím nebyla obnovena. To by mohlo znamenat, že případné zářijové bezpečnostní záplaty již Huawei do svých telefonů, ve kterých jsou Google služby, nebude moci dostat. Otázkou zůstává, zda američtí operátoři, pro které byla výjimka především připravena, již stihli vyměnit veškeré komponenty, stejně tak, zda například k prodloužení licence dodatečně nedojde.

Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
Huawei si za to může zcela sám, svým dlouhodobým a letitým podváděním, kradením a nehorázným špiclováním. Trump naopak udělal dobře a konečně někdo, kdo tomu udělal přítrž. Huawei má i v řadě zemí stopku s 5G, takže nejen Trump ví co je Huawei zač.
Martin Makeš
Martin Makeš
Ještě že mám One plus nord :)to je jiná liga :) aktualizace každou chvilku a podpora příkladná tři velké aktualizace androidu je prostě paráda :)
Petr Válek
Petr Válek
Bohužel Huawei umí jen slibovat , už bych od nich telefon nekoupil , odešel jsem před cca 3 roky , a jsem rád .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze