Sony Xperia ZR: voděodolná vlajková loď v kompaktním těle

55

Japonské Sony rozšiřuje rodinku Xperií o další model, který vzhledově připomíná vlajkovou loď Xperii Z a dokonce má i podobné jméno – Xperia ZR. Výbava je velmi podobná, avšak tělo je mnohem kompaktnější. Nepatrně se zmenšil displej, avšak výkonný procesor či tolik oceňovaná zvýšená odolnost zůstala zachována.

Sony Xperia Z byla představena v lednu letošního roku a po necelých dvou měsících se dostala například i na náš trh. Její výbava je takřka maximální, byla vůbec prvním telefon s pětipalcovým displejem s FullHD rozlišením na našem trhu. Všechny výhody však měly i stinnou stránku, kterou byly velké rozměry a nezaoblené hrany, díky kterým se telefon nedržel zrovna pohodlně. Zdá se, že Sony se pokusilo vyslyšet volání uživatelů a představuje lehce kompromisní model.

Sony Xperia ZR - oficiální fotografie

Ve jménu zmenšování

Začneme rozměry, které vás asi zajímají nejvíce. Výška 131 milimetrů, to je o 8 milimetrů méně než u Xperie Z. Šířka 67,3 milimetrů, což je opět méně (Xperia Z má 71 milimetrů) a navíc nabízí Xperia ZR zaoblené boky. Úchop bude bezpochyby jistější. Naopak tloušťka narostla ze 7,9 milimetrů na 10,5 milimetrů. Inu, nemáme před sebou zcela top model. Na druhou stranu, tloušťka zhruba jeden centimetr ještě není nijak velká a nebude vadit. Poměrně překvapivě takřka neklesla hmotnost. 136 gramů je pouze o 8 gramů méně.

Sony Xperia ZR nabídne i hardwarovou spoušť fotoaparátu

Zmenšení musel zákonitě odnést displej, který je další významným rozdílem mezi oběma modely. Xperia ZR nabízí TFT TN panel s úhlopříčkou 4,6 palce a rozlišením 1280 x 720 pixelů. FullHD tedy zůstává výsadou pouze nejvyšších modelů.

Hlavní rozdíly: Xperia ZR vs. Xperia Z

funkce Sony Xperia ZR Sony Xperia Z
rozměry 131,3 x 67,3 x 10,5 mm 139 × 71 × 7,9 mm
hmotnost 138 gramů 146 gramů
úhlopříčka displeje 4,6 palce 5 palců
rozlišení displeje 1280 x 720 pixelů 1920 x 1080 pixelů
interní paměť 8 GB 16 GB
hardwarová spoušť ano ne

Voděodolnost zůstává

Vzhledově telefon připomíná možná spíše Xperii ZL. Záda totiž nejsou skleněná, avšak přesto si Xperia ZR bere výhodu Xperie Z, v podobě zvýšené odolnosti proti prachu a vodě. Plní certifikaci IP 58, která značí, že je ještě odolnější proti vodě. Konkrétně můžete Xperii ZR používat až v hloubce 1,5 metru po dobu 30 minut, což je o půl metru více, než nabízí většina konkurence. Potěšující zprávou je také přítomnost hardwarové spouště fotoaparátu. Společným jmenovatelem letošních Xperií je pak nezvyklé provedení odemykací klávesy. Nejinak tomu je i na Xperii ZR.

Koupat se s Xperií ZR můžete až v hloubce 1,5 metru

Zbylá výbava už asi nikoho nepřekvapí, neboť ve velké míře vychází z Xperie Z. Čtyřjádrový Snapdragon S4 Pro je podpořen 2 GB RAM. Ubíralo se na interní paměti, která je jen 8 GB, avšak slot pro paměťovém karty zůstal zachován. Fotoaparát zůstal ubírání ušetřen a máme tu 13megapixelový Exmor RS snímač. Že by se ale Sony chytilo za hlavu a zapracovalo na šetrnější kompresi, již přestáváme doufat. Zejména proto, že softwarově poběží na Androidu 4.1 Jelly Bean. Sony tedy nijak nespěchá s přípravou nejnovější verze, což je škoda.

Do prodeje se dostanou čtyři barevné varianty

Pozitivní zprávou je baterie. Ta sice u Xperie Z nijak neoslnila, avšak u Xperie ZR nacházíme takřka tentýž akumulátor s kapacitou 2300 mAh (jen o 30 mAh méně než u Xperie Z), což by v kombinaci s menším displejem mohlo zaručit delší pohotovostní výdrž.

Ze zbylé výbavy už můžeme jmenovat například GPS s GLONASS, čip NFC a kompletní datovou nadílku včetně LTE. Dle slov výrobce by se Xperia ZR měla do prodeje dostat ještě během tohoto čtvrtletí. Cena však zatím známá není. Určitě se ale dostane pod Xperii Z a můžeme ji odhadovat okolo 13 000 Kč.

Technické parametry Sony Xperia ZR

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 67,3 × 10,5 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4,55" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2013, 13 000 Kč
Diskuze ke článku
:D
Ta je super ! :D
mental.disease
Mať to bateriu aspoň 3000 mAh, je to ideálny fon a idem do toho.
Takto stále čakám ..
opět
Displej. Foťák. jinak určitě zase top.. Nechme se překvapit
mikis
Zase jeden nudný mobil od Sony.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze