Sony Xperia XZ3: japonský koláč s OLED displejem živě z Berlína

aktualizováno o videopohled
18
Sony Xperia XZ3: japonský koláč s OLED displejem živě z Berlína
  • Novinka se chlubí 6palcovým OLED displejem s ochranou Gorilla Glass
  • Displej je mírně zakřiven a opatřen funkcí Side Sense
  • Do rámečků nad a pod zobrazovačem se vešly velmi hlasité reproduktory
  • Hardware obstarává Snapdragon 845 se 4GB operační pamětí
  • Předobjednávky na českém trhu startují 17. září

Sony nadále ctí tradici a novou vlajkovou loď představuje vcelku pravidelně každých 6 měsíců. IFA 2018 byla svědkem světové premiéry Xperie XZ3 a někdo by si mohl říci, že při takové kadenci výrobce nemůže stíhat zásadně inovovat. Zásadně možná ne, ale novinka přesto nabídne hned několik vítaných změn, na které se v dnešních prvních dojmech soustředíme.

Sony Xperia XZ3: japonský koláč s OLED displejem živě z Berlína (IFA 2018)

Vzhled

Pokud Sony nelze něco upřít, je to snaha o originalitu. Ta se sice v poslední době lehce vytrácí, avšak japonský rukopis vidíme i dnes. Na druhou stranu se tentokrát výrobce nechal strhnout mírně zakřivenými displeji, čímž právě ona originalita utrpěla. Ve výsledku však smartphone vypadá zatraceně dobře. Prodávat se bude nejen v obligátní černé a bílé, ale dostane se i na tmavě zelenou a vínovou. Zejména poslední jmenovaná je příjemným zpestřením. Celý telefon je lesklý a bohužel neuvěřitelně náchylný na otisky prstů či jiné nečistoty. Použitým materiálem je sklo a ačkoliv jej chrání Gorilla Glass 5, spatřili jsme i na zcela nových kouscích první malé škrábance. Škoda.

Displej a zvuk

Zde se dostáváme k první zásadní inovaci. Sony vylepšovalo, a to skutečně ve velkém. Xperia XZ3 je totiž vybavena 6palcovým Quad HD OLED HDR displejem. Netřeba si nic nalhávat, společně s námi hledíte na jeden z nejlepších panelů současnosti, který má skvělé podání barev ze všech úhlů a podmanivé zobrazení černé. Nad displejem, konkrétně v levém horním rohu, je přítomna informační LED dioda. Je vcelku jasné, že se mnohým nebudou líbit rámečky nad a pod displejem. Sony však do nich umístilo dva plnohodnotné čelní reproduktory, které jsou hlasité a mají velký důraz na hloubky. V tomto ohledu možná Sony nebude mít konkurenci.

Displej je pastvou pro oči

Ergonomie

Sony neustále zvětšuje displeje, jenže dokázalo nasadit poměr stran 18:9 a také zmenšovat rámečky. Díky tomu je například šířka zařízení stále stejná. V praxi se tak Xperia XZ3 drží pohodlně, čemuž prospívá celkové zaoblení. Současně však záda nejsou tak vyboulená a tloušťka klesla pod hranici 10 milimetrů. Vyděsit by vás neměla ani 193gramová hmotnost. Osobně bych tipoval rozhodně méně. Rozložení hmotnosti do celého těla je tudíž příkladné.

Šířka se nemění a zaoblení je nové. Telefon se tak skvěle drží

Zatímco na mnoha místech Sony vylepšovalo, v případě čtečky otisků prstů ne. Stále je na zadní straně, nadále v nepříliš vhodném středovém umístění, kam vaše prsty bez přemlouvání jednoduše nezamíří. Doufejme, že příště už s tím Sony něco udělá.

Sony Xperia XZ3
Čtečka otisků prstů je bohužel na nepříliš ideálním místě

Prostředí

Po roce si Sony střihlo znovu roli výrobce, kterému aktuálnost operačního systému není cizí. V Xperii XZ3 se totiž nachází nejnovější Android 9.0 Pie s lehčí nadstavbou. Novinka se tak stane jedním z prvních telefonů, které se k uživatelům dostanou s aktuálním Androidem. Samotné prostředí se v zásadě ale příliš neliší. Je přehledné a dobře optimalizované. Přesto Sony nasadilo jednu novou funkci...

Side Sense

Nazvalo ji Side Sense a má ulehčit ovládání jednou rukou. Ne, nejde o tradiční režim ovládání v jedné ruce, který ale mimochodem též nechybí. Side Sense spustíte jednoduchým poklepáním na boky telefonu, respektive na okraj mírně zakřiveného displeje. Stačí například palcem dvakrát klepnout a rázem se vám zobrazí nabídka nejčastěji používaných aplikací a také praktické nastavení. V daný moment nemusíte nijak přehmatávat, což je šikovné. Nabídku Side Sense lze navíc uživatelsky definovat a aplikace přeskládat. Vše je jen ve vaší režii.

Funkce Side Sense

Fotoaparáty

Vděčné téma pro Sony. Tradičně skvělé fotoaparáty jsou v praxi na Xperiích až překvapivě průměrné. Xperia XZ3 je osazena klasicky jedním snímačem s rozlišením 19 megapixelů a světelností f/1.8. Zázraky od něj asi čekat nemůžeme, ale zlepšení by opět chybět nemělo. Na každý pád se můžete těšit, že zaznamená video s 960 snímky za vteřinu ve Full HD kvalitě. Čelní kamerka je také jen jedna, má 13 megapixelů a bude zvládat bokeh efekt. Sony ji při tiskové konferenci dávalo skutečně hodně prostoru a chlubilo se, že by se mělo jednat o vůbec nejlepší selfie kameru. Brzy si to ověříme.

Xperia XZ3 bude dostupné i v růžovo-fialové variantě

Drobnosti

Závěrem prvních dojmů jsem si nechal ještě drobnůstky, kterými Xperia XZ3 potěšila, či naopak nenadchla. Začneme veseleji. Nadále ji nechybí hardwarová spoušť fotoaparátu a odemykací klávesa je na naprosto ideálním místě.

Sony Xperia XZ3

Naopak šuplíček pro dvě nano SIM karty, nebo jednu nano SIM kartu a paměťovou kartu, je opět žalostný. Velmi špatně se s ním manipuluje a pomyslným vrcholem je, že při každé akci s ním dojde k restartu zařízení.

Předobjednávky na tuzemském trhu startují již 17. 9., jako dárek Sony přidá on-line kód ke hře Call of Duty: Black Ops 4 pro PlayStation 4. Cena novinky činí 19 990 Kč.

Technické parametry Sony Xperia XZ3

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 73 × 9,9 mm, 193 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostzáří 2018,
Diskuze ke článku
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Jsem opravdu nadšen.

Doma máme XZ2 a už i ta fotila lépe než série XZ1. Jsem zvědav, kam to povznese XZ3.

Xperia má pořád svou tvář, třebaže tam jsou jisté ústupky, ale pořád jsem velice rád, že nepropadli notchi - bohužel až snad na jeden telefon se mi žádný s výřezem nelíbí.
zipiik
Tohle měla být XZ2 a mohli si ušetřit ne zrovna příznivé reakce na nový design v recenzích. Doufám, že do XZ4 přidají čtečku v displeji a nový fotočip s lepší optikou snad i s OIS.
Dave
Nechápu, proč mají čtečku otisku na zadu jak čínské krapy. Z5 premium ji měla ve vypínacím tlačítku. Uplne geniální. Zmackl jsem já mobil se otevřel na plochu. Zmackl někdo jiný, mobil zůstal na zamčené obrazovce. Teď mám na čínském smejdu tu kulatou na zádech a je to katastrofa. Nepraktické. Lepší jak pin, ale nejhorší možné řešení čtečky. Jinak ale vypadá parádně. Kdo nadává na foťák, mě právě Sony přijde, že má přirozeně barvy. Nějaké redakce hodnotí lépe jiný mobil a přitom fotky vypadají jak namalované. Moc tomu nerozumím.
M&K
Opet debilne nizko umistena ctecka otisku prstu, vzhledem k velikosti displeje a kapacite baterie nadstandardni rozmery i vaha, a cena bude jiste take nadprumerna. Jedine velke plus ma u me Sony za HW spoust fotaku, coz je ale prilis malo na to, aby to cloveka presvedcilo ke koupi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze