Sony Xperia T2 Ultra představena: tabletofon pro středně náročné

28

Japonské Sony dnes překvapilo a představilo hned několik nových modelů, a to pouhý týden po veletrhu CES 2014. V tomto článku se podíváme na modely Xperia T2 Ultra a Xperia T2 Ultra Dual. V obou případech se jedná o tabletofony spíše střední třídy, které vsázejí na šestipalcový HD displej, čtyřjádrový procesor a operační systém Android 4.3 Jelly Bean.

Sony se rozhodlo posílit svou pozici mezi tabletofony, neboť doposud mělo ve své nabídce jen jediný, Xperii Z Ultra, která se však cenově pohybovala hodně vysoko a displej byl také velikostí spíše blíže tabletům. Prázdné místo v portfoliu nyní vyplní dvojice Xperia T2 Ultra a Xperia T2 Ultra Dual. Překvapením bezpochyby je, že si jejich představení Sony ponechalo až po veletrhu CES 2014.

Sony Xperia T2 Ultra bude dostupná ve třech barevných variantách

Výrobce klade důraz na to, že šestipalcový telefon nabízí vcelku rozumné rozměry. Konkrétně jde o 165,2 milimetrů na výšku, 83,8 milimetrů na šířku a chloubou je tloušťka pouhých 7,65 milimetrů. Rovněž hmotnost 173 gramů je spíše u spodní hranice s ohledem na takto velké telefony. Design novinek se drží zaběhnutého standardu japonského výrobce. Z čelní strany si tedy všímáme jasně patrných ostře řezaných hran. Na zadní straně se již nachází menší obliny, které jsou příjemným oživením. Jistě potěší nabídka tří barev, ve kterých bude Xperia T2 Ultra dodávána. Jde o černou, bílou a fialovou. Vzhledem k tomu, že o voděodolnosti Sony mlčí a vzhledem k odkrytému microUSB konektoru je téměř jisté, že novinka voděodolná není.

Přejděme však k IPS displeji, na který je Sony náležitě pyšné. Na úhlopříčce 6 palců nabízí rozlišení 1280 × 720 pixelů, což je průměrná hodnota. Výrobce však nasadil svůj nejmodernější TRILUMINOS displej s vylepšením Sony BRAVIA 2. Výsledná kvalita by tak měla být nadprůměrná. Na takto velkém displeji se bude hezky vyjímat operační systém Android ve verzi 4.3 Jelly Bean. Čekali bychom možná nejnovější KitKat, avšak je pravděpodobné, že Sony počítá s aktualizací.

O chod celého telefonu se bude starat čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,7 GHz. Asistovat mu bude 1 GB RAM. Rovnou zmiňme interní paměť o velikosti 8 GB, avšak slot pro paměťové karty nechybí.

Xperia T2 Ultra se chybí tenkým tělem

Fotoaparát Sony vybavilo 13 megapixely a jde o čip Exmor RS. Samozřejmostí je možnost záznamu FullHD videa. Za zmínku stojí i přítomnost přisvětlovací LED diody, která třeba na Xperii Z Ultra chybí. Ve výbavě nechybí rychlá data HSPA+ a dostalo se také na sítě LTE. Samozřejmostí je u Sony přítomnost čipu NFC. Zmíníme také baterii se slušnou kapacitou 3 000 mAh.

Závěrem tohoto preview si krátce řekneme také o Xperii T2 Ultra Dual. Její výbava bude zcela shodná s klasickou Xperií T2 Ultra, avšak navíc dostanete podporu dvou SIM karet.

Sony prozatím neoznámilo cenu ani dostupnost nových modelů. Můžeme však odhadovat, že se na trh dostanou na přelomu prvního a druhého čtvrtletí.

Technické parametry Sony Xperia T2 Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce165,2 × 83,8 × 7,7 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8928, CPU: 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2014,
Diskuze ke článku
j
v com je dobre, ze vsetky telefony vyzeraju rovnako?
Jerry
O vodotěsnosti se nic neví, nebo ji mít nebude?
gg
Namiesto chrlenia novych zbytocnych modelov by mohli konecne katualizovat tie ktore mali byt uz davno aktualizovane... Xperia T nap...
pudl
milý gg - vše již probíhá, jestli sis toho nevšiml.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze