Sony Xperia J v redakci: první dojmy z odlehčené Xperie T

28

Teprve nedávno se v Česku začala prodávat Xperia T a již zde máme jejího méně vybaveného sourozence. Řeč je o Sony Xperia J. Smartphone nižší střední třídy se chlubí třeba 4 palcovým displejem s jemným rozlišením, jednojádrovým procesorem s taktem 1 GHz, 5 Mpx fotoaparátem nebo operačním systémem Android verze Ice Cream Sandwich. Jaké jsou naše první dojmy?

Sony Xperii J právě podrobně testujeme a chystáme recenzi. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Své otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám na ně následně odpovíme buď přímo v ní nebo odpovědi zahrneme do připravované recenze.

Sony Xperia J - oficiální fotografie

Preview - Sony Xperia J: prohnutá elegance pro nenáročné

Sony Xperii J jsme poprvé mohli vidět při jejím oficiálním představení na veletrhu IFA 2012 v Berlíně. Oproti dvou zbývajícím kouskům, Xperii V a T (TX), které Sony na této akci představilo, se jedná o přístroj spadající spíše do nižší třídy. Bodovat bude chtít kromě jiného třeba i designem, který se jasně inspiruje u modelu Xperia arc, který vznikl v minulém roce ještě pod hlavičkou dnes již zaniklého Sony Ericssonu. Charakteristickým prvkem jsou zejména ke středu se zužující a prohnutá záda přístroje.

Balení Xperie J patří rozhodně mezi ty bohatší

Z hlediska technických specifikací Xperia J papírově nejvíce boduje zejména 4 palcovým LCD displejem s rozlišením FWVGA (480×854 pixelů), 5 Mpx fotoaparátem, baterií s poměrně vysokou kapacitou 1750 mAh a relativně aktuální verzí operačního systému Android Ice Cream Sandwich. Slabší by teoreticky telefon měl být kvůli slabšímu procesoru a grafické kartě v oblasti výkonu při hraní her, přehrávání videí a podobně a nahrávání videa (pouze ve VGA rozlišení 640×480 pixelů).

Xperia J se do naší redakce dostala hned v několika barevných provedeních
Zvláštností Xperie J je LED dioda integrovaná ve stříbrném proužku pod ovládacími tlačítky

Na Xperii J jsme se podrobně zaměřili v našem půlhodinovém videopohledu níže, kde jsme pro vás natočili hned několik barevných variant, ve kterých se u nás bude prodávat. Pod videem pak najdete krátce v bodech shrnuté první rychlé dojmy a postřehy ze zhruba týdenního testování, a také několik ukázkových fotografií z fotoaparátu.

Sony Xperia J – videopohled

Za zapůjčení telefonu děkujeme e-shopu Sunnysoft.cz.

Snímky z uživatelského prostředí Sony Xperia J

Postřehy z testování

  • Design Xperie J s prohnutými zády, stříbrnou linkou po obvodu a množstvím barevných variant zadního krytu se opravdu povedl. Na první pohled působí spíše jako telefon vyšší třídy
  • Zadní kryt je odnímatelný a stejně tak lze bez problému vyjmout i baterii. Slot pro SIM kartu a paměťovou kartu (microSD) se nachází v prostoru nad baterií pod fotoaparátem. Oba sloty jsou nepatrně výše než baterie, pro vložení nebo vyjmutí SIM karty tedy nemusíte vyjímat baterii. Paměťovou kartu s vloženou baterií pouze zasunete, ven už to ale bez vyjmutí baterie nepůjde, což je docela škoda.
  • V základním balení nechybí ani koženkové pouzdro a fólie pro ochranu displeje pro poškrábání.
  • Displej má velmi dobré zobrazení. Chybí mu ovšem automatická regulace jasu, a tak jej musíte vždy ručně v nastavení upravit.
  • Barevná dioda v proužku na spodní straně telefonu pod displejem neslouží pro signalizaci notifikací (zmeškaný hovor, SMS, zpráva na Facebooku atd.), ale pouze jako estetický doplněk. Svítí v barvě nastaveného barevného schématu menu. Pro notifikace je určena menší dioda na displejem v levé části vedle kamerky pro videohovory.
  • Odemykací tlačítko výrobce neumístil příliš šťastně. Chvíli vám bud trvat, než si zvyknete na jeho umístění na pravém boku příliš blízko ke klávesám regulace hlasitosti. Do té doby vás bude otravovat přehmatávání.
  • Uživatelské prostředí je víceméně shodné s ostatními Xperiemi v letošního roku. Tvoří jej opět pětice ploch s widgety a menu s aplikacemi. Nastavení vyvoláte stisknutím tlačítka kontextové nabídky (vpravo od prostředního domečku).
  • Prostředí je celkem rychlé a odladěné. Výkon však podle očekávání chybí u náročnějších her.
  • Již od základu jsou v telefonu předinstalování klienti pro Facebook, Google + a Twitter. Kromě standardního Android browseru nechybí ani prohlížeč Chrome mobile.
  • Hudební přehrávač nepostrádá bohaté funkce včetně možnosti manuálně nastavitelného ekvalizéru.
  • Vnitřní paměť s celkovou reálnou hodnotou necelé 3 GB je rozdělena na "paměť telefonu" s kapacitou celkem 754 MB (pouze pro aplikace) a "vnitřní úložiště" s kapacitou 2,01 GB (aplikace, hudba, obrázky, videa apod.).
  • Z operační RAM paměti je po spuštění vždy volných asi 300 MB
  • Fotoaparát nás poněkud zklamal. I v jen o trošku slabších světelných podmínkách jsou fotografie velmi tmavé. Při běžném focení dochází k velkému šumu a nepříliš dobré ostrosti fotografovaných objektů. Nahrávané video není na to, v jakém se nahrává rozlišení (640×480 pixelů) až tak hrozné, jak jsme čekali.
  • Baterie s kapacitu 1750 mAh se nám zatím jeví velmi dobře. Telefon určitě zvládne den v plné zátěži a výdrž se zatím zdá být jako plusem telefonu. Více se dozvíte v připravované recenzi.

Testovací snímky

Ukázkové fotografie z fotoaparátu Sony Xperia J

Sony Xperia J (testovací video) – 480p, exteriér

Sony Xperii J pro vás už několik dní testujeme a chystáme recenzi. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Své otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám na ně následně odpovíme buď přímo v ní a odpovědi zahrneme také připravované recenze.

Technické parametry Sony Xperia J

Kompletní specifikace
Konstrukce124,3 × 61,2 × 9,2 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:47 hodin
Dostupnostříjen 2012,
Diskuze ke článku
Jab
Arc (s), Neo (v) i Ray. Mobily z minulého roku za povětšinou nižší ceny a bez zbytečných kompromisů Xperie J. Velká škoda. Sony by spíše slušelo méně mobilů vyšší kvality. I u těch menších telefonů bych raději volil loňské mini či mini pro než Tipo, Miro atp.

Na druhou stranu Sola, U nebo Xperia T se letos povedly. Dobře by na tom byla i Xperia P, jen ta baterka ji dost sráží.

Ergo vzpomeňte si do recenze třebas na Xperii Neo a zkuste prosím zhodnotit, zda J není spíše krokem zpět.
Halucinogen
Jabe - méně mobilů vyšší kvality - vyber si z více mobilů vyšší kvality - "S", "Ion", "Acro S", "T", "TX", "SL" a bude ještě "V" - co bych víc chtěl ? kterej výrobce se tím může pochlubit ? že má 5-7 výborných mobilů ? Neo i Ray jsou již historie, Arc S je pionýrem, který nezklame.
Jarda
No jasně,že jsou historie,to byl i včerejšek,ale daj se sehnat za lepší cenu a nabizejí v některých případech i více muziky. Tudíž souhlasím s JABEM.
Halucinogen
Jabe a Jardo - víte co ? navrhněte to a prosaďte v SONY. Nic jiného vám nelze doporučit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze