Sony Xperia E: 3,5 palcový displej a Android 4.1 mezi low-endy

19

Svůj nový přírůstek hlásí také rodinka Xperia od japonského Sony. Přivítat můžete Xperii E, která svou výbavou spadá spíše do nižší třídy. Láká na osvědčený design, HD Voice, aplikaci pro sledování vašich dat nebo ve variantě XPeria E dual na podporu dvou SIM karet. Počítat můžete také s 3,5 palcovým displejem nebo Androidem 4.1 Jelly Bean.

Dnes jsme se opravdu museli ujistit, zda je prosinec, neboť se jedná o měsíc, kdy se nové telefony příliš nepředstavují. Sony však mění zažité trendy a představuje novinku Xperia E. Říkáte si další model, který se vlastně neliší od stávajících? Bohužel vám musíme dát vcelku za pravdu.

Design beze změn

Pokud si prohlížíte přiložené fotografie, jistě nám dáte za pravdu, že design se do značné míry shoduje s letošními Xperiemi. Nicméně tento vzhled se líbí a Sony nemá mnoho důvodů přistupovat k nějak radikálním změnám. Například zkosené hrany horní a spodní části vypadají opravdu dobře, stejně jako ostré rohy. Rozměrově se telefon zařadí spíše k menším. Výška je 113,5 milimetrů, šířka 61,8 milimetrů a tloušťka rovných 11 milimetrů. Hmotnost pak příjemných 115,7 gramů.

Sony Xperia E - oficiální fotografie

Data a baterie pod drobnohledem

Hlavními lákadly levnějšího telefonu zřejmě nebudou poslední výkřiky techniky, nicméně i tak nás Xperie E potěší. Prvně láká na přítomnost technologie HD Voice, která zajišťuje mnohem kvalitnější reprodukci hlasu a odrušení okolního hluku. Dále Xperie E láká na aplikaci, díky které budete mít spotřebu dat pod kontrolou. Hodit se ale může i aplikace prodlužující výdrž baterie. Jakmile je displej telefonu po stanovenou dobu neaktivní, dojde k vypnutí bezdrátového připojení wi-fi a datových přenosů, a většina aplikací pozastaví svou činnost, čímž dojde k úspoře baterie. Příjem hlasových hovorů a textových zpráv však přitom funguje normálně. A jakmile se uživatel dotkne obrazovky, aby telefon z pohotovostního stavu probudil, všechny funkce se opět obnoví v plném rozsahu.

Samotná baterie je typu Li-Ion, uživatelsky výměnná a s kapacitou 1500 mAh, což nezní vyloženě zle.

K dispozici budou tři barevné varianty

Jelly Bean na palubě

Nyní už přejdeme k běžnějším funkcím, kterými Xperia E asi nikoho neposadí na zadek, avšak občas budeme příjemně překvapeni. Začneme rovnou operačním systémem, který zajišťuje Android ve verzi 4.1 Jelly Bean. Následuje však zklamání v případě procesoru. Výrobce opět použil zastaralý typ Qualcomm Snapdragon MSM7227A s jedním jádrem a taktem 1 GHz. Plynulost nijak špatná nebude, příkladem budiž Xperia J se stejným procesorem. Jenže zapomenout musíte na práci s HD videem. Nepustíte si jej, ani nenahrajete.

Maximální rozlišení při záznamu videa výrobce neudává, my jej však odhadujeme na 640 x 480 pixelů. Fotoaparát nabízí rozlišení 3,2 megapixelů, nepostrádá automatické ostření, ale LED dioda už chybí.

Displej vás nejprve naláká na úhlopříčku 3,5 palce, aby vás posléze zklamal rozlišením 320 x 480 pixelů. Výsledkem totiž nebude nijak zvlášť jemný displej. Plusem budiž ochrana proti poškrábání.

Pochválit výrobce musíme za interní paměť 4 GB, ke které rovnou doplnil, jakým způsobem je dělena. 1 GB si ukousne firmware, s tím tedy nemůžeme počítat. Zbylé 3 GB jsou rozděleny na část 2,2 GB pro hudbu, videa, obrázky a další data, a 766 MB pro aplikace. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty.

K dispozici by měla být i varianta se slotem pro dvě SIM karty

Závěrem ještě zmíníme přítomnost hudebního přehrávače Walkman s technologií xLOUD a také zvukem 3D surround. Sony Xperia se bude nabízet v černé, bílé a růžové variantě. Do prodeje by měla vstoupit během prvního čtvrtletí 2013 za prozatím nespecifikovanou cenu. Pokud se pustíme do odhadů, měla by Xperia E stát necelé čtyři tisíce korun, jinak budou její šance na úspěch velmi malé. K dispozici by údajně měla být i varianta Xperia E dual, tedy s podporou dvou SIM karet, ta bude však startovat s Androidem 4.0 a později bude aktualizována.

Technické parametry Sony Xperia E

Kompletní specifikace
Konstrukce113,5 × 61,8 × 11 mm, 115,7 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2013, 4 000 Kč
Diskuze ke článku
Hadas
Takže na starší Xperie (přítelkyně má Mini Pro) se Jelly Bean nedostane, ale tady na srovnatelném HW poběží v pohodě a když se kouknu na ostatní parametry, tak bych si raději koupil Huawei Ascend G300...
blue.sun
A přitom stačilo přetaktovat Miro... Sony začíná být slušný odpad.
JaroB
Pekný telefónik pre nenáročných mladých či starých. Tu je vidieť,že aj lacný telefón nemusí vyzerať lacno ako z blšáku :D
SONY dizajn vie :D
Hezký
Pokud bude fakt za 4, je to můj nový mobil, Sony jede ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze