Sony Xperia 5 přináší novinku, kterou byste nečekali. Jaké jsou naše první dojmy?

Sony Xperia 5 přináší novinku, kterou byste nečekali. Jaké jsou naše první dojmy?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V balení najdeme 18W nabíjecí adaptér s USB-C/USB-C kabelem
  • OLED displej se honosí jemným rozlišením a špičkovým podáním barev
  • Stejně jako u Xperie 1 na obrazovce nenajdeme žádný výřez ani průstřel

Sony Xperia 5 představená v rámci berlínského veletrhu IFA 2019 nás od začátku zaujala díky své kompaktní velikosti a v podstatě nulovým ústupkům oproti vlajkové Xperii 1. Nyní se tato sympatická novinka dostala do naší redakce, kde jsme s ní mohli strávit o něco déle času, a rádi bychom se tak s vámi podělili o krátké první dojmy z používání.

Výjimečný displej a povedené fotoaparáty, to je Sony Xperia 5

Přestože jsme tuto vlastnost vyzdvihovali již během veletrhu, je opravdu až neuvěřitelné, jak skvěle padne telefon do ruky a Sony by klidně mohlo označit tuto verzi jako „Sony Xperia 1 Compact“. Že by se dala Xperia 5 považovat za kompaktní variantu Xperie 1 nám ostatně potvrdil i zástupce společnosti, který se podílel na vývoji telefonu. Smartphone k nám dorazil v elegantní modré barvě, která působí decentně, přesto však není až tak konzervativní jako běžnější černá. Modrá je na tom rovněž o trochu lépe, co se ulpívání otisků týká a pokud by vám náhodou nepadla do oka, můžete si Xperii 5 zakoupit rovněž v červené, šedé a černé.

Při bližším zkoumání bočních stran si můžeme všimnout, že pravý bok je de facto identický s tím na Xperii 1 – najdeme zde kolébku ovládání hlasitosti, kapacitní čtečku otisků prstů (která mimochodem funguje bleskurychle), vypínací tlačítko uložené pod ní a v blízkosti dolního rohu pak dedikovanou spoušť fotoaparátu. Na spodní straně si můžeme všimnout oproti Xperii 1 mírně větší mřížky reproduktoru. Z hlasitého poslechu bychom však usuzovali, že se pod mřížkou schovává stejný reproduktor jako u Xperie 1. Společnost mu dělá sluchátko v horním rámečku, které slouží jako sekundární hlasitý reproduktor.

Při vytažení šuplíčku na SIM a paměťovou kartu nově nedojde k restartování telefonu.

Slot pro nanoSIM kartu a paměťovou microSD kartu se nově nenachází na horní straně, nýbrž na straně levé a skýtá ještě jedno poměrně zásadní překvapení. Na rozdíl od ostatních smartphonů Sony totiž při jeho vytažení nedojde k okamžitému restartování telefonu, což byla mnohými často vytýkaná vlastnost smartphonů japonského výrobce. S Xperií 5 se tedy nemusíte obávat nepříjemného restartu při výměně SIM karty či paměťové karty.

Velkou předností Xperie 5 je OLED displej, který disponuje uhlopříčkou 6,1 palce a jemným rozlišením 2 520 × 1 080 pixelů. Stejně jako u Xperie 1 se i zde setkáváme s filmovým poměrem stran 21:9 a absencí jakéhokoliv výřezu, který nahrazuje klasický rámeček. Šířka rámečků kolem zobrazovače je přitom na první pohled stejná jako u Xperie 1. Kvalita obrazovky je i tentokrát perfektní a nechybí vysoký rozsah jasu, krásné podání barev či podpora takzvaného „Režimu autora“, který displej zkalibruje pro co nejlepší divácký zážitek. Během přímého srovnání displejů Xperie 1 a Xperie 5 má (při stejném nastavení) panel Xperie 5 výraznější nádech do žluta, což však rozhodně nepovažujeme za negativum.

Na zadní straně najdeme trojici 12megapixelových fotoaparátů, která je tentokrát umístěna u levého horního boku a mírně vystupuje nad povrch zad. Kromě standardního snímače nechybí teleobjektiv ani ultraširokoúhlý objektiv a prostředí fotoaparátu je identické s tím u Xperie 1. Z prvních dojmů se rovněž zdá, že oba dva telefony pořizují velmi podobné, ne-li naprosto stejné fotografie, což by nebylo žádným zásadním překvapením. Na tuto oblast se však více zaměříme až v plnohodnotné recenzi, kde se budeme rovněž zabývat výdrží, která by mohla být v případě menší Xperie 5 o něco lepší než u Xperie 1. V tomto ohledu nás potěšila rovněž přítomnost 18W nabíjecího adaptéru v balení, kterým se 3 140 mAh baterie nabíjí.

Pokud vás ohledně nové Sony Xperia 5 cokoliv zajímá, neváhejte se nás zeptat v sekci s komentáři a my se pokusíme váš dotaz zodpovědět.

Technické parametry Sony Xperia 5

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 68 × 8,2 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 140 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2019,
Diskuze ke článku
Rotten
Ta nová "funkce" je to, že se při vyndání sim nerestartuje.
Jj
Nějak jsem z článku nevyčetl, jaká to je vlastně ta nová funkce, kterou bychom nečekali..
Indy
Sony Xperia 5 je další povedený, krásný mobil s neokoukaným a jedinečným designem, kterým se odlišuje od ostatních výrobců mobilů. Display s poměrem stran 21 : 9 a úhlopříčkou 6.1 je ideální pro sledování filmů, hraní her, serfování na internetu a pro zobrazení aplikací.Ovládání Sony Xperia 5 je velmi návykové a díky modernímu štíhlému designu se dobře drží a ovládá jednou rukou. Věřím že i tento mobil od Sony bude úspěšný, jistě si najde své příznivce, ale i odpůrce.....o jednom věčném kritikovi bych věděl, jistě si každý domyslí, koho mám na mysli...
Petarda
Jestli to někoho zajímá, tak jsem měl k obědu nudle. Chuť kari bylo příjemné překvapení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze