Xperia 5 prošla DxOMarkem. Nadšení nevládne a na špičku ztrácí

21
Xperia 5 prošla DxOMarkem. Nadšení nevládne a na špičku ztrácí
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Sony Xperia 5 dosáhla na 95 bodů, pouze o jediný bod více než Xperia 1
  • Hlavní nedostatky jsou shledávány v dynamickém rozsahu a horších výsledcích za špatného světla

Jistě vám neuniklo, že Sony v posledních letech spíše paběrkuje. Ačkoliv produkuje originální telefony, stále se nevyhýbají některým neduhům. Tím největším jsou jednoznačně fotoaparáty. Navzdory tomu, že má výrobce v zádech špičkovou divizi fotoaparátů a videokamer, se v mobilních telefonech Xperia setkáváme v lepším případě s průměrnými snímači. Obdobně to vidí také redaktoři DxOMark.com.

Jedním z posledních telefonů, který jejich testem prošel, byla Xperia 5 představená v září loňského roku. Ačkoliv se tváří spíše jako odlehčená verze vlajkového modelu Xperia 1, pravdou je, že směle konkuruje všem smartphonům vyšší třídy. U trojice fotoaparátů ale bohužel nejsou shledány velké rozdíly oproti Xperii 1. Již jen z tohoto důvodu nepřekvapí takřka totožné skóre. Xperia 5 získala 95 bodů, Xperia 1 již dříve 94 bodů. Mírné vylepšení bylo pozorováno v texturách, expozici a nočních snímcích. Je však považováno za téměř zanedbatelné a na celkové skóre v podstatě nemělo vliv.

Naopak se u Xperie 5 opakují chyby, které provázejí mobily Sony. Jde například o nedostatečný dynamický rozsah, což způsobuje obtíže při záběrech s vysokým kontrastem. I Xperia 5 se potýká s problémy u scén s horšími světelnými podmínkami. Telefon sklouzává ke generování výraznější hladiny šumu a současně okraje fotografií jsou až zbytečně tmavé.

Sony Xperia 5

Rozměry158 × 68 × 8,2 mm, 164 g
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 140 mAh
Diskuze ke článku
Aladin
Klasika. Prostě dxomark.....
Pesedm
Hahaha Sony, čipy prodávají dobré, ale pak to neumí poladit :)
Mike
Přesně... Já jsem dřív DxO používal jako srovnání zrcadlovek a velkých foťáku. Ale pořád se najdou naivní lidé, kteří věří ,že hodnocení DxO a spol je objektivní... Pro telefony bych doporučil asi GSMarenu kde mají test v interiérovém studio za přesně daných podmínek pro všechny telefony
Marky Mark
Nejhorší na tom je, že ten bodovej rozdíl je tak velkej, že si pak bude spoustu lidí myslet, co z toho vůbec leze za matlanice. Stačí si najít pár srovnávaček, případně telefon vlastnit a zjistíte, že to vůbec špatně nefotí, a tak nějak vám nepůjde na rozum,ten obrovský bodový rozdíl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze