Sony Xperia 10 III s 6" OLED displejem a odolností IP65/68 dorazila do redakce

První dojmy
36
Sony Xperia 10 III s 6" OLED displejem a odolností IP65/68 dorazila do redakce
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Xperia 10 III využívá tři 8Mpx snímače a hlavní 12Mpx senzor
  • 6" OLED panel chrání Corning Gorilla Glass 6
  • Kapacitní čtečka otisků prstů má ideální umístění

Málokterý výrobce smartphonů v dnešní době produkuje vizuálně snadno odlišitelné telefony, Sony k těmto čestným výjimkám však rozhodně patří. Štíhlé linie, podlouhlý displej a zvýšená odolnost IP65/IP68, to je nová Sony Xperia 10 III s podporou 5G, která dorazila do redakce. Jaké jsou naše první dojmy?

Bílá jí „sekne“

Xperia 10 III bude na našem trhu dostupná kromě konzervativní černé a veselejší modré také v elegantním bílém provedení, které mobilu sluší a navíc je praktické. Na skleněných zádech lze jen obtížně pozorovat otisky prstů, telefon se díky podlouhlé konstrukci a zaobleným bokům příjemně drží a stříbrné vypínací tlačítko v sobě ukrývá čtečku otisků prstů. Kapacitní čtečka funguje na první dobrou a z krátkého používání jsme spokojeni i s jejím umístěním. Mírně nás překvapila snad jen přítomnost tlačítka pro Google Asistenta. Byli bychom raději za spoušť fotoaparátu.

Velkou předností tohoto modelu je zvýšená odolnost dle certifikace IP65/68 a slot pro dvojici nanoSIM karet, případně kombinaci jedné nanoSIM a jedné microSD karty. V případě nouze tak není potřeba mít po ruce nástroj pro vytažení šuplíčku, postačí nehet.

6" OLED s Gorilla Glass 6

Náruživé hráče i uživatele, kteří na telefonu často sledují videa, potěší přítomnost 6" OLED panelu s nadprůměrnou jemností 457 PPI. Jedná se o zcela plochý displej, který nemá díky bradě a čelu (kde se ukrývá 8Mpx selfie kamerka, notifikační dioda a telefonní sluchátko) žádný výřez ani průstřel. LED v pravém rohu kromě bílého blikání (u příchozích notifikací) svítí v průběhu nabíjení oranžově.

Displej má relativně široké možnosti barevného podání i dostatečně vysokou svítivost – ani na přímém slunečním svitu jsme neměli problém s viditelností. Třešničkou na dortu je pak přítomnost ochranného skla Corning Gorilla Glass 6, které není samozřejmostí ani u značně dražších smartphonů.

3 × 8 + 12 Mpx

Na zadní straně je fotomodul, v němž najdeme 12Mpx hlavní snímač (f/1.8), kterému dělá společnost 8Mpx dvojnásobný optický teleobjektiv (f/2.4) a 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv se slušným 120stupňovým záběrem. Na přední stranu Sony umístilo již několik let stejnou 8Mpx selfie kamerku. V rámci testování se zaměříme nejen na kvalitu snímků, ale také na samotnou fotoaplikaci.

Ptejte se, co vás zajímá

Sony Xperii 10 III s doporučenou cenou 11 499 Kč právě začínáme testovat, do komentářů nám tak nezapomeňte napsat vaše dotazy, na které se pokusíme odpovědět.

Technické parametry Sony Xperia 10 III

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 68 × 8,3 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 690, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2021,
Diskuze ke článku
Jaroslav Mráz
Jaroslav Mráz
Ahoj
No konečně je tu xperia 10 III.. Jen mě trošku mrzí vybavení a software..
Vůbec nevím jestli mám měnit za stávající sony xperia xz1 compact, která šlape jak ⌚ a nebo pořídit novou xperii 10 III.
Popřípadě si připlatit a koupit loňskou xperii 5 II
Už se těším na recenzi a také na vaši reakci.
S pozdravem Jarda Mráz
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Kdyby dal Sony cenu pod 10k bylo by to ještě lepší..
Martin Vrska
Martin Vrska
Naposledy upraveno: 16. 6. 2021 20:52
Včera mi 10 III dorazila v černé barvě a zatím jsem spokojen - přecházím rovněž z XZ1 compact, takže čekám, jak bude co fungovat. Zatím mě mrzí jen absence spouště fotoaparátu a také si zvykám na Android 11, který má oproti "9" některé novinky. Jinak vše běhá plynule a rychle, výdrž zatím neznám. Objednal jsem už nyní kvůli sluchátkům, ale kdyby mi něco nesedělo, vrátím. Nadšený jsem z displeje (už mi 4,6´ bylo malé), do ruky padne parádně, čtečka rovněž v pohodě, fotoaparát zatím nevyzkoušen.
Mara Studna
Mara Studna
Politika Sony mne začíná s prominutím sr..!!!Kdy se konečně dočkáme vlajkové Xperia 1 III?????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze