Sony RDP-XF300iP: bezdrátová dokovací stanice s reproduktory
recenze

Sony RDP-XF300iP: bezdrátová dokovací stanice s reproduktory

V dnešní recenzi se podíváme na bezdrátovou dokovací stanici s reproduktory od společnosti Sony. Slovo bezdrátová zde nabývá dvou významů, nejenže můžete bezdrátově přenášet hudbu přes Bluetooth, můžete vzít i samotnou stanici a používat ji v místech, kde není elektřina. Obsahuje totiž dobíjecí baterii pro mnoho hodin poslechu.

Dokovací stanice Sony RDP-XF300iP se čtyřmi reproduktory umožňuje připojení téměř libovolného zdroje zvuku, primárně je ale určena pro iOS zařízení se starším 30ti pinovým konektorem. Mimo něj podporuje i bezdrátové připojení přes Bluetooth. Patří do řady X, která je reprezentována sloganem "Akustická přesnost v elegantním stylu".

Sony RDP-XF300iP: oficiální fotografie

Obsah balení

  • Sony RDP-XF300iP
  • AC adaptér
  • Dálkové ovládání
  • Návod k obsluze
Sony RDP-XF300iP: oficiální fotografie

Design: leštěná ocel v kombinaci s minimalistickým designem

Sony RDP-XF300iP nepůsobí na pohled ani omak nikterak lacině. Přední strana, pod kterou jsou uloženy reproduktory, je tvořená kovovou mřížkou, na které je ve středu nalepena samolepka s nápisy, vyzdvihují přednosti přístroje. Můžete ji klidně sloupnout, žádný jiný význam ani funkci tam nemá, podobně jako například samolepky na noteboocích.

Na spodní straně přední strany je výsuvný šuplíček, který obsahuje konektor pro připojení iPodu, iPhonu nebo iPadu, tomu se budeme věnovat později. Vlevo od šuplíku, u samotné hrany přístroje, je malý jednobarevný OLED displej. Ten zobrazuje standardně zvolený zdroj zvuku a ukazatel stavu baterie, u FM rádia naladěnou frekvenci. Je trochu škoda, že neumí zobrazit například i aktuální čas, v pohotovostním režimu by se to hodilo, vzhledem k energetickým nárokům OLED displeje by byla spotřeba minimální. Horní strana z leštěné oceli obsahuje 10 ovládacích tlačítek.

Nyní se podívejme na zadní stranu. Ta je plastová, najdeme na ní výsuvnou anténu pro FM rádio, port pro napájecí adaptér a audio 3,5 mm jack vstup. Všimněte si i otvoru pod anténou, na první pohled by se mohlo zdát, že jde o otvor pro bassreflex, ale není tomu tak. Jde o místo, kde můžete reproduktor snadno a pohodlně prsty chytit a bezpečně stanici přenášet.

Dokovací stanice má rozměry 356 x 168 x 122 milimetrů, její hmotnost je 2,6 kg.

Zdroje zvuku: drátově i bezdrátově

Jako zdroj zvuku můžete použít buď jakékoli zařízení od Apple, které obsahuje 30ti pinový konektor, dále jakékoli zařízení, co podporuje Bluetooth A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) profil, případně lze dokovací stanici propojit se zdrojem zvuku přes klasický 3,5 mm jack port.

Ovládací prvky: jasné a srozumitelné

Ovládací tlačítka se nachází na horní kovové straně stanice. Úplně vlevo je větší tlačítko pro zapnutí / vypnutí, zapnutý přístroj signalizuje malá zelená LED dioda. Vedle něj jsou tlačítka pro přepínání zdrojů signálu - iPod, Bluetooth, FM, Audio In. Na opačné straně přístroje je další sada tlačítek, které slouží pro ovládání přehrávání, přepínání režimu ekvalizéru a regulaci hlasitosti.

Dokovací stanici lze ovládat i za pomoci dodávaného dálkového ovládání, které obsahuje identická tlačítka, jaká najdete na přístroji.

Díky Bluetooth profilu AVCRTP (Audio/Video Remote Control Profile) můžete vaše vzdálené zařízení, ze kterého pouštíte hudbu, ovládat i za pomocí dokovací stanice. Zařízení musí samozřejmě AVCRTP podporovat.

Při prvním připojení iOS zařízení skrze 30ti pinový konektor vám bude nabídnuta instalace aplikace s podivným názvem D-Sappli. Díky ní můžete nastavit například čas, kdy vás dokovací stanice v kombinaci s iPadem / iPodem / iPhonem vzbudí, případně usínat za zvuku hudby s tím, že se přehrávání automaticky po nějaké čase ukončí. Celé buzení či vypínání je řízeno iOS zařízením, bez něj tyto funkce nejsou dostupné.

Reproduktory: jsou celkem čtyři

Pod kovovou mřížkou na přední straně najdete celkem 4 reproduktory. Dva jsou výškové, dva basové, jsou umístěny symetricky po stranách, dokovací stanice umí tedy přehrávat hudbu stereofonně. Průměr basového reproduktoru je 76 mm, průměr výškového je 25 mm, jejich impedance je 4 ohmy. Výstupní výkon celé soustavy je 2 x 20 W RMS.

Dokovací konektor: pouze starší 30ti pinový

Na první pohled byste ani nepoznali, že tato malá reprosoustava obsahuje i dokovací konektor pro iPhone, iPad nebo iPod. Není nikde vidět, vysune se až po zatlačení kovový pásek s logem Sony, který se nachází na přední části dole. Pro majitele iPhonů 5 nebo nejnovějšího iPadu bude trochu zklamáním přítomnost pouze staršího 30ti pinového konektoru, možná výrobce časem nabídne i verzi s konektorem Lightning. Přes tento konektor můžete iPhone, iPad a iPod jak nabíjet, tak i poslouchat hudbu.

Bezdrátové připojení: univerzálně přes Bluetooth

Určitě se mnou budete souhlasit, že "drátové" propojení už prostě není "in", mnohem pohodlnější je propojit dokovací stanici s mobilním zařízením bezdrátově. Sony RDP-XF300iP to umí, podporuje Bluetooth, díky kterému můžete stanici propojit nejen s mobilními zařízeními od Apple, ale i s čímkoli jiným, co příslušný Bluetooth standard podporuje.

Zkoušel jsem se propojit s iPhonem a iPadem, to se povedlo hned na první pokus, nebyl požadován ani párovací klíč, který je "0000". Stejně pohodlné bylo i propojení s HTC Pro 7 (Windows Phone 7.5) či Samsung Galaxy S II (Android).

FM rádio: když se nechcete propojit

Jestliže zrovna nemáte možnost připojit dokovací stanici k žádnému zařízení, určitě s povděkem vyzkoušíte FM rádio. Stanice můžete naladit manuálně nebo automaticky, do paměti jich lze uložit až 20. Pro lepší příjem je na zadní části dokovací stanice výsuvná kovová anténa. Neměl jsem žádný problém s příjmem i v těsné blízkosti počítače a několika mobilních telefonů, nezaznamenal sem žádné rušení.

Kvalita zvuku: na poslech velmi příjemný

V porovnání s dokovací soustavou LG ND5520, kterou jsme recenzovali v říjnu minulého roku, nemá Sony RDP-XF300iP tak "hutné" podání basů, nicméně výsledný zvuk je na poslech velmi příjemný. Ne že by basy chyběly, to ani náhodou, jen nejsou takové, aby vám stanice při nejvyšší hlasitosti poskakovala po stole. Zvuk si můžete ho "dobarvit" jednou pěti předvoleb ekvalizéru (Rock, pop, jazz, vocal, flat), nejlepší z nich se mi na poslech jevil režim Rock, který zvýrazní basy a výšky.

Tip: Recenze LG ND5520 – Dokovací stanice s integrovanými reproduktory

Integrovaná baterie: když není v dosahu zásuvka

Dokovací stanice je vybavena interní Ni-Mh dobíjecí baterií s neuvedenou kapacitou, díky které můžete stanici používat i na místech, kde není k dispozici elektrická zásuvka. Oficiální udávaná výdrž je 6 hodin, hodně ale záleží na zvolené hlasitosti a zdroji zvuku. Při propojení přes Bluetooth mi stanice na jedno nabití vydržela cca. 7 hodin, pokud jsem jen poslouchal na nižší hlasitost (5) FM rádio, tak výdrž byla mnohem vyšší, po 7 hodinách ubyla jedna čárka ukazatele baterie ze tří.

Baterie je uživatelsky nevyměnitelná, nemůžete si tedy na delší pobyt někde "na konci světa" vzít baterii náhradní. Až po letech doslouží, tak pro její výměnu budete muset do servisu.

Závěr

Dokovací stanice Sony RDP-XF300iP si mě získala svým skvělým a vyváženým zvukem, který je opravdu radost poslouchat. Velmi jednoduše se dokáže bezdrátově propojit s vaším telefonem či tabletem a přehrávat z něj hudbu. Pokud máte zařízení s iOS, můžete využít i propojení skrze 30ti pinový konektor, který kromě přenosu hudby zvládne zároveň i nabíjení. Pro mnoho potencionálních kupujících bude ale patrně problém cena, která je nastavena poměrně vysoko, stanice stojí přes 6000 Kč (vč. DPH), mnohé konkurenční produkty jiných značek se dají sehnat o mnoho levněji.

Za zapůjčení dokovací stanice Sony RDP-XF300iP děkujeme e-shopu 4myApple.cz

Klady
  • Univerzální Bluetoooth bezdrátové připojení
  • Výborný zvuk, výkon 2 x 20 W
  • Dlouhá výdrž na jedno nabití
Zápory
  • Vysoká cena
  • Pouze 30ti pinový konektor pro starší zařízení
  • Displej nezobrazuje čas
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze