LG ND5520
recenze

LG ND5520

Dokovací stanice s integrovanými reproduktory

V dnešní recenzi jsme otestovali dokovací stanici LG ND5520, která se umí propojit prakticky s každým mobilním telefonem nebo tabletem, fyzicky i bezdrátově. Poskytne slušný 30W hudební výkon, dobře vypadá a pro pohodlnější ovládání má dotykový touchpad, který zároveň slouží jako displej.

Pro hudební nadšence připravila společnost LG zajímavé příslušenství, které kombinuje reproduktory a dokovací stanici pro vaše mobilní miláčky. Připojíte k ní mobilní telefony a tablety, bez ohledu na to, jaký operační systém používají. Nejlépe ale bude fungovat s iPhonem a iPadem od společnosti Apple. Proč? To se dozvíte dále.

Design: elegantní bílá nikoho neurazí

Výrobce pro dokovací stanici LG ND5520 zvolil bílou barvu, která je populární hlavně kvůli výrobkům společnosti Apple. Právě s Apple výrobky, to znamená s bílým iPadem, iPodem a iPhonem, bude ladit nejvíce. Zařízení má certifikaci „Made for iPod iPhone iPad“, což znamená, že mu byl udělen certifikát o splnění výkonnostních standardů společnosti Apple. Jak se dočtete dále, není samozřejmě problém spojit dokovací stanici s téměř jakýmkoli jiným telefonem a tabletem.

Dokovací stanice má rozměry 436 x 152 x 115 milimetrů a její hmotnost činí 2,3 kg. Jak můžete na fotografiích vidět, je podlouhlého tvaru, reproduktory jsou pak integrované uvnitř. Přední strana je tvořena plastovou mřížkou, za níž se hlavní reproduktory nachází, na zadní straně jsou pak dva otvory, které reprodukují nižší frekvence.

Tlačítko pro zapnutí či přepnutí do pohotovostního režimu se nachází na přední straně vpravo nahoře, mimo něj najdeme na dokovací stanici už jen další dvě podobná tlačítka. Ta jsou na zadní straně, přičemž jedno slouží pro aktivaci / deaktivaci alarmu a druhým se nastavují hodiny. Nebudete ho pravděpodobně ale vůbec potřebovat, stanice umí automaticky synchronizovat čas s telefonem nebo tabletem.

Touchpad na reproduktoru? Ano, kombinovaný s displejem

Tím nejzajímavějším prvkem je bezesporu touchpad, kterým se stanice ovládá. To ale není vše, jde o touchpad kombinovaný zároveň s displejem. Pod touchpadem se nachází malé oranžové LED diody, které skrze plochu touchpadu prosvítají.

V pohotovostním režimu jsou na displeji zobrazeny hodiny. Pokud je zařízení zapnuté, je na něm zobrazen zdroj zvuku - BT (Bluetooth), IPOD, USB, FM nebo PORT (3,5 mm Jack). Přepínání mezi těmito zdroji se provádí pohybem prstu po touchpadu směrem doleva nebo doprava.

Na spodní straně touchpadu jsou pak v rozích symboly „+“ a „-„, sloužící k regulaci hlasitosti.

Nejlépe funguje se zařízením od Apple

Na horní straně dokovací stanice se nacházejí dva konektory. Jeden z nich je 30-ti pinový, určený pro připojení iPhonu, iPadu či iPodu. Druhý z nich je microUSB, slouží k připojení všech ostatních telefonů a tabletů. Je jedno jaký mají operační systém, stačí když obsahují microUSB port.

Pokud připojíte přes konektor k dokovací stanici mobilní zařízení od Apple, budete mít možnost skrze toto připojení přehrávat hudbu. Systém to pozná a veškeré zvuky bude přes tento 30-ti pinový konektor do dokovací stanice směrovat. V případě připojení telefonu či tabletu přes microUSB je ale situace jiná. Skrze tento konektor můžete provést pouze dobíjení, nelze přes něj přenášet zvuk.

Konektory nejsou k dokovací stanici připojeny napevno, ale jsou na jakémsi kloubu, podobně jako například hlavice na holícím strojku. Díky tomu je možno bez problémů připojit i telefon nebo tablet v pouzdru, stačí s konektorem trochu pohnout. Po připojení se telefon dotýká zadní stranou části dokovací stanice, takže se nepřeváží. Pro iPad, který je větší, najdete v balení ještě vyšší podpůrnou plastovou část, kterou zacvaknete do připravených otvorů v dokovací stanici.

Konektor pro iPhone / iPad / iPod poskytuje napětí 5 V a proud 2,1 A. MicroUSB konektor má též napětí 5V, ovšem výstupní proud je o mnoho menší – 500 mA.

Je škoda, že nabíjení přes dostupné konektory funguje pouze v okamžiku, kdy je dokovací stanice zapnutá. Líbilo by se mi, kdyby fungovala i ve Standy režimu, ne vždy uživatel chce poslouchat hudbu a přesto by chtěl tablet či telefon nabít. Též by byl vidět na displeji dokovací stanice čas na hodinách, které jsou zobrazeny právě jen v tomto Standy režimu.

Na dokovací stanici nenajdete nový konektor Lighting, s připojením k iPhone 5, iPadu mini či nejnovějšímu iPadu budete mít trochu problém. Můžete sice použít adaptér, tím se ale změní těžiště a zařízení nebude „sedět“ tak pevně. Pokud ale oželíte možnost dobíjení, lze bez problémů připojit tato zařízení skrze Bluetooth.

Připojení přes Bluetooth je univerzální

Dokovací stanice však pro Apple i jakékoli jiné zařízení umožňuje bezdrátový přenos hudby přes Bluetooth. Stačí jednoduše v telefonu vyhledat okolní Bluetooth zařízení, zvolit ho, následně dojde k automatickému propojení, bez nutnosti zadávat jakýkoli párovací kód. Telefon identifikuje stanici jako zvukové zařízení a veškeré zvuky bude přes ni přehrávat. Dosah je přibližně 10 metrů při přímé viditelnosti obou zařízení, pokud se začnete příliš vzdalovat nebo pokud bude mezi nimi větší překážka, začne se hudba sekat. Při běžném použití v domácnosti v rámci jedné či více místností je přenos bezproblémový.

Chcete připojit něco jiného než tablet a telefon? Není problém

Pokud se podíváte na zadní stranu dokovací stanice, můžete vidět ještě další čtyři porty. Když to vezmeme zleva doprava, jde o konektor pro připojení antény pro FM rádio, 3,5 mm Jack port pro vstup audio signálu, USB port po připojení například flashdisku a poslední je port, ke kterému se připojuje síťový adaptér, který dokovací stanici napájí.

30 W zvuku ve výborné kvalitě

Dokovací stanice LG ND5520 obsahuje dva reproduktory s výkonem 15 W, celkem tu tedy máte poctivých 30 W RMS. Reproduktory mají impedanci 8 Ohmů. Celkové harmonické zkreslení je 10 %.

Kvalita reprodukce je dle mých zkušeností velmi dobrá, a to jak při minimální, tak i maximální hlasitosti. Při minimální hlasitosti jsem nezaznamenal žádný rušivý šum či jiné pazvuky, to samé při zesílení maximálním, sestava neměla ani tendenci rezonovat.

Se zabarvením zvuku jsem byl spokojený, vyvážené byly všechny frekvence. I když stanice nemá subwoofer, tak se za podání basové složky rozhodně nemusí stydět. Zvukový přednes můžete „dokreslit“ jedním ze čtyř režimů ekvalizéru – Pop, Classic, Jazz a Rock.

Vzhledem k tomu, že reproduktory nejsou odnímatelné, je ideální mít dokovací stanici umístěnou na stole, kdy při poslechu bez problémů budete registrovat to, že reproduktory jsou stereo. Při ozvučení místnosti a vyšší hlasitosti se zvuk z obou reproduktorů „slije“ dohromady, kvůli tomu, že jsou blízko u sebe. Na kvalitě zvuku se to nijak neprojeví, jen prostě stereo „efekt“ bude hodně nevýrazný, či spíše nulový. To je ale obecný problém u všech menších přehrávačů s neodnímatelnými reproduktory.

Průměrná spotřeba elektrické energie u LG ND5520 je 48 W.

Černobílé dálkové ovládání

V balení naleznete i malé dálkové ovládání, kterým můžete pohodlně základnovou stanici ovládat například z gauče. Má též bílou barvu, okolí tlačítek má černý podklad. Ovladačem můžete stanici zapnout či vypnout, přepínat zdroje zvuku, zapnout / pozastavit přehrávání (pouze u některých zdrojů), přeskočit na předchozí / další skladbu (pouze u některých zdrojů), regulovat hlasitost a přepínat režimy ekvalizéru.

LG Bluetooth Remote: ovládejte stanici vaším telefonem

Z telefonu můžete do dokovací stanice nejen přenášet hudbu, lze ji skrze telefon i kompletně ovládat, plně nahradí dodávané dálkové ovládání. Stačí si stáhnout aplikaci s názvem LG Bluetooth Remote. Je dostupná jak pro iOS, tak i pro Android.

Aplikace umí plně nahradit dodávané dálkové ovládání, navíc ještě obsahuje přehrávač hudby. Dále si aplikace rozumí s FM tunerem základnové stanice, můžete skrze ni ladit i nové stanice a poslouchat ty stávající. Aplikace též slouží k nastavení budíku.

Závěr

S dokovací stanicí LG ND5520 jsem byl během necelého čtrnáctidenního testování nadmíru spokojen. Má ideální velikost pro umístění na váš pracovní stůl, což je přesně to místo, kde je vhodné ji mít. Budete mít vždy v dosahu konektory pro připojení telefonu a tabletu a dotykový touchpad pro pohodlné ovládání.

Ke kvalitě zvuku nemám žádné výhrady. Po technické stránce je LG ND5520 velmi dobře vybavena, přehrávat hudbu můžete buď přes konektor z telefonu nebo tabletu, bezdrátově přes Bluetooth, přímým propojením kabelem nebo přes USB. Koupi tak mohu rozhodně doporučit. Jediné, co by mohlo uživatele odradit, je cena, která se na různých e-shopech pohybuje mezi čtyřmi a pěti tisíci korunami.

Klady
  • Netradiční ovládání skrze touchpad s displejem
  • Slušný 30W výkon
  • Bezdrátový přenos hudby přes Bluetooth
  • Univerzální provedení pro různé modely telefonů a tabletů
Zápory
  • Neumí dobíjet v pohotovostním režimu
  • Nevýrazný stereo efekt
  • Vysoká cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze