Sony Ericsson X10 mini a X10 mini pro: trpasličí Android

19

Hledáte malý dotykový telefon s kvalitní výbavou? Že skoro žádné takové nejsou? To nyní změní trpasličí modely od Sony Ericssonu s názvem X10 mini a X10 mini pro. V malém těle nabídnou GPS navigaci, Wi-Fi, 5 Mpx fotoaparát, rychlý procesor, operační systém Android nebo QWERTY klávesnici. Přečtěte si o nich více.

Jistě si vzpomínáte na listopad, kdy Sony Ericsson představil svůj první telefon s čím dál tím více rozšířeným operačním systémem Android - model XPERIA X10. Na něj nyní navazuje s modely X10 mini a X10 mini pro, které, jak již název naznačuje, jsou zmenšenou verzí původního modelu X10.


Sony Ericsson XPERIA X10 mini - oficiální fotografie

Robot trpaslíkem?

Telefony to budou opravdu maličké. Vždyť model X10 mini se může pochlubit rozměry pouze 83 x 50 x 16 milimetrů a hmotností 88 gramů. Pro lepší představu o rozměrech můžeme novinku srovnat s populárním dotykovým Samsungem Corby, který disponuje mírami 103 x 56.5 x 12 milimetrů. Model X10 mini pro s vysouvací QWERTY klávesnicí je o něco větší (90 x 52 x 17 mm) a hlavně o nepoměrně těžší (120 gramů).


Sony Ericsson XPERIA X10 mini - oficiální fotografie

Cílem Sony Ericssonu bylo napěchovat výbavu původního modelu X10 do malinkého balení. Nepovedlo se mu to ale kompletně a nové modely zaostávají v parametrech displeje, fotoaparátu nebo rychlosti procesoru. Vzhledem k rozměrům se ale není co divit a především musíme mít na paměti odlišnou cílovou skupinu. Pojďme se tedy podívat, co vše nové mini X desítky umí.

Slabinou je displej

Nutnou daní za malé rozměry je též malý displej, který nabídne pouze uhlopříčku 2,55 palce a průměrné QVGA rozlišení (240x320 bodů). Potěší povrch odolný proti poškrábání a 16 milionů barev. Nemáme potvrzeno, že je displej kapacitní, ale zřejmě tomu tak bude.


Sony Ericsson XPERIA X10 mini pro - oficiální fotografie

Telefon bude pohánět procesor o taktu 600 MHz (Qualcomm MSM7227) a stále více populárnější operační systém Android (ve verzi 1.6). Paměti pro multimédia bude dostatek, protože nebude chybět slot pro paměťové karty formátu microSDHC. Po vybalení se na vás z krabice bude rovnou usmívat 2GB paměťová karta.

Nechybí GPS, Wi-Fi ani Timescape

Vzhledem k menšímu displeji bylo optimalizováno zobrazení informací na něm. V pohotovostním režimu máme například přístup k čtyřem vybraným funkcím pomocí ikonek v rozích displeje. Zbytek textů a grafiky v menu je maximálně velký pro snadné ovládání prstem. Nechybí ani z X10 známá nástavba Timescape se zobrazením a ovládáním Facebooku, Twitteru, posledních SMSek, MMSek nebo hovorů.


Sony Ericsson XPERIA X10 mini pro - oficiální fotografie

Celková výbava telefonů celkem potěší, i když ji nelze označit za špičkovou. Začněme fotoaparátem, který nabídne rozlišení 5 megapixelů, natáčení videa, automatické zaostřování i LED diodu. Z multimediální výbavy pak nechybí ani FM rádio a hudební/video přehrávače. Pozitivní zprávou je přítomnost klasického 3,5 mm Jacku pro připojení vlastních sluchátek.

Celková výbava telefonů celkem potěší, i když ji nelze označit za špičkovou. Začněme fotoaparátem, který nabídne rozlišení 5 megapixelů, natáčení videa, automatické zaostřování i LED diodu. Z multimediální výbavy pak nechybí ani FM rádio a hudební/video přehrávače. Pozitivní zprávou je přítomnost klasického 3,5 mm Jacku pro připojení vlastních sluchátek.

A co dál? Kromě klasické organizační a datové výbavy nechybí nepostradatelné asistované GPS včetně navigace Wisepilot (bohužel pouze zkušební verze) a Google Maps s navigačními funkcemi. Datové funkce potěší díky přítomnosti nepostradatelného Wi-Fi a HSDPA. Samozřejmostí je pak plný zásobník aplikací od Googlu, včetně YouTube a Google Talk. Nechybí ani Android Market, ze kterého si (většinou zdarma) můžete stáhnout tisíce aplikací a funkcí.


Sony Ericsson XPERIA X10 mini pro - oficiální fotografie

Sony Ericsson X10 mini bude dostupný na vybraných trzích ve 2.čtvrtletí 2010 v bílé, černé, růžové, limetkové, červené a stříbrné barvě.

Dvojče Sony Ericsson X10 mini pro s vysouvací QWERTY klávesnicí bude taktéž dostupný ve 2.čtvrtletí 2010, přičemž na výběr bude z černé a červené barevné varianty. Ceny ani jednoho z modelů prozatím nejsou známy.

Technické parametry - Sony Ericsson XPERIA X10 mini a X10 mini pro

Rozměry 83 x 50 x 16 mm (X10 mini)
90 x 52 x 17 mm (X10 mini pro)
Hmotnost 88 gramů (X10 mini)
120 gramů (X10 mini pro)
Konstrukce klasická - dotykový displej (X10 mini)
vysouvací s dotykovým displejem a QWERTY klávesnicí (X10 mini pro)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS900/ 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní TFT, dotykový, kapacitní, uhlopříčka 2,55 palce, rozlišení 240 x 320 pixelů, 16 milionů barev, odolný proti poškrábání, akcelerometr
Paměť 122 MB vnitřní + paměťové karty MicroSD (až 16GB, v balení 2GB karta)
Procesor Qualcomm MSM7227 s taktem 600 MHz
Otevřený operační systém ano - Google Android 1.6
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, vyzváněcí profily, čtečka RSS kanálů
Multimédia hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), přehrávač videa, FM rádio, přehrávání YouTube videí, stereo reproduktory, 3,5 mm konektor Jack, akcelerometr
Fotoaparát 5,1 Mpx, autofocus, LED dioda, až 16x digitální zoom, stabilizátor obrazu, detekce tváře, geotagging
nahrávání videa (rozlišení ?)
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, navigace Wisepilot™
Datové funkce Bluetooth 2.1, microUSB
GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi
Baterie a výdrž ?
?
Cena a dostupnost ? Kč
2.čtvrtletí 2010
Diskuze ke článku
marek
Tak teda musim rict ze SE se opravdu predvedl. Koupim pritelkyni X10mini a sobe vezmu X10mini pro :-) Doost dobry...schvalne se podivejte na ypoutube na videa hands-on x10mini a uvidite jak se system povedl....BRAVO SE !!!
pipkin
taky koukám na ty videa na Ytku a mě přijde ten telefon poměrně zasekanej, pomalej... dlouho načítá. osobně mám rád,když tapnu a jedem :) ale jako design se opravdu povedl a první FW nebejvaj vždy dobrým obrázkem telefonu...
macicka
mne sa veľmi páči X10 mini pro! je maličký, ale veľmi múdry, a funkcia Timescape je super! pre mňa je aj dosť rýchly, len o niečo lepšia kamera mi chýba :(
Ondro21
Lepisa kamera?:O. Aj tak robi skevlé fotky, na co by bola?:). Ano mas pravdu, timescape je naozaj super funkcia, aj mne sa velmi páci. Podla mna aj rychlost je v pohode...no a ja neidem na dizajn:P. To je najlepsie ze je mala ako Shell smart karta :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze