Snapdragon 710 a senzační fotoaparát! Nejen tím láká právě představená Nokia 8.1

9
Snapdragon 710 a senzační fotoaparát! Nejen tím láká právě představená Nokia 8.1
  • Klenotem nové Nokie 8.1 má být veliký senzor fotoaparátu s optickou stabilizací
  • O výkon se postará Snapdragon 710 spolu se 4 GB RAM
  • Na vybraných trzích má být k dispozici již v polovině prosince přibližně za 10 tisíc korun

Ještě dnes dopoledne jsme vám přinesli informace o uniklém videu s Nokií 8.1 a nyní, o pouhých několik hodin později, došlo k jejímu oficiálnímu odhalení v Dubaji. Celá událost se nesla v duchu „#ExpectMore“ tedy „očekávejte více“, což bylo během večera několikrát zmíněno a rovněž bylo upozorněno na to, že tento telefon se bude „pouze zlepšovat“. Šok z představení díky uniklému videu nebyl kdovíjak veliký, přesto bylo prozrazeno množství informací, které stojí za pozornost.

Jednou z největších předností nové Nokie 8.1 bude tradičně její fotoaparát. Tentokrát byl použit senzor od Sony s označením IMX 363, který disponuje optickou stabilizací. Rovněž byla vyzdvihována schopnost telefonu vytvářet profesionální portréty, a to díky sekundárnímu 13megapixelovému snímači, který bokeh efekt obstarává. Tím to však nekončí. Na pomoc jsou zde i speciální algoritmy, které se mají postarat o ještě lepší oddělení focených objektů v popředí a pozadí. Přítomnost umělé inteligence, která rozpozná snímanou scénu, je „novinka“, na kterou jsme si už nějak tak zvykli.

Nokia 8.1

Optická stabilizace se promítne i do natáčení videí, která pořídíte v maximálním rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu. Hardwarovou stabilizaci totiž doplní stabilizace softwarová a výsledek by měl podle zástupců společnosti doopravdy stát za to. Sekci o fotoaparátech zakončíme zmínkou o přední 20megapixelové selfie kameře, která podle slov zástupce HMD Global dokáže složit čtyři pixely do jednoho „superpixelu“. Na přední straně se však o bokeh efekt postará už jen umělá inteligence.

Nokia 8.1

Krásné fotografie budete moci prohlížet na displeji o velikosti 6,18 palců s rozlišením Full HD+. Obdobně jako u Nokie 7.1 i zde bude nasazena TrueDisplay technologie. Co to znamená pro uživatele? Údajně bohatší barvy a ostřejší obraz.

O výkon se postará 10nm procesor Qualcomm Snapdragon 710, který byl během představení trochu nečekaně označen za nejnovější výrobní technologii. Model 8.1 by se měl stát prvním z nové řady Nokia smartphonů, které na Snapdragonu 710 poběží. Ve srovnání s Nokií 7 Plus by mělo dojít k 20% nárůstu výkonu. Procesor doplní 4 GB RAM a 64GB úložiště s možností rozšíření o micro SD paměťové karty. Alespoň dvoudenní výdrž má zajistit baterie s kapacitou 3 500 mAh. Nokia 8.1 vás nenechá ve štychu ani pokud se nechcete vzdát svých oblíbených 3,5mm sluchátek – jack je totiž na palubě.

Po designové stránce se bude jednat o klasickou kombinaci skleněných zad a hliníku v barevných odstínech modré, stříbrné, ocelové a měděné. Celkem tak budou v nabídce tři barevné varianty. Co nás však zamrzelo, je absence voděodolnosti, kterou bychom u telefonu viděli rádi. Naštěstí i tato Nokia spadá do programu Android One a hned od začátku na ní poběží Android 9 Pie. Na vybraných trzích má být k dispozici již v polovině prosince za cenu 399 euro, tedy přibližně 10 tisíc korun.

Technické parametry Nokia 8.1 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,8 × 75,8 × 8 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 710, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 616
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:16 hodin
Dostupnostúnor 2019, 11 499 Kč
Diskuze ke článku
gotys
Jarmilo "Vlhká" asi je pro Vás G6 takové dělo, že jste z něj vlhká, ale věřte tomu že byl nyní S8 za 9.990 a to je jiná liga
Pesedm
ExpectMore...
sláva Nokii... N9 se blíží..
Noxi
Tak nějak ta Nokia přestává být srozumitelná. S 6.1 a 7 Plus nastolili nádherný design, ale raději se vydali cestou skleněných cetek s výřezem. Značení začíná být chaos, rozdíly mezi modely už těžko rozeznat.
Jarmila Vlká
Není nad LG G6, na nějž dodnes výrobci nedokázali odpovědět. Má vše, co od mobilu lze potřebovat, a stojí 7 tisíc korun.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze