Širokoúhlý fotoaparát vašeho LG G6 nefotí ostře? Víme proč

64
Širokoúhlý fotoaparát vašeho LG G6 nefotí ostře? Víme proč
Fotografie: mobilenet.cz
  • Problém spočívá ve faktu, že LG osazuje svůj telefon dvěma typy širokoúhlého snímače
  • Ostrý se pozná podle ohniskové vzdálenosti 2,01 milimetrů, zatímco verze se vzdáleností 2,09 snímky rozmazává
  • Ohniskovou vzdálenost lze vyčíst z EXIF dat vyfocených snímků a dokonce i pouhým pohledem na fotoaparát

Jeden z uživatelů LG G6 přišel na velmi zajímavý fakt, na který se určitě vyplatí dát pozor, pokud si chcete vlajkovou loď od LG pořídit. Zdá se totiž, že korejský výrobce vybavuje svůj telefon dvěma různými typy širokoúhlého fotoaparátu. Zatímco jeden funguje přesně jak má, druhý má vcelku závažně problémy s ostrostí. Milan Strachota, jenž tomuto problému přišel na kloub, zároveň porovnal obě varianty fotoaparátu, takže se nyní můžete dozvědět, jak poznáte, zda máte vadný fotoaparát.

Porovnání modulů

Rozeznat můžete verzi modulu podle ohniskové vzdálenosti, kterou lze zjistit z EXIF dat vámi vyfocených fotografií. Modul s ohniskovou vzdálenosti 2,01 milimetrů fotí ostře, naopak objektiv se vzdáleností 2,09 milimetrů vaše fotky rozmazává. Poznat však můžete rozdílné moduly okamžitě i pouhým pohledem na fotoaparát, o čemž se můžete přesvědčit díky přiloženým fotografiím nad tímto odstavcem.

Rozdíl v ostrosti je mezi oběma typy skutečně znatelný, koneckonců se můžete přesvědčit sami díky zveřejněným fotografiím Milana Strachoty prostřednictvím Google Disku. Navíc se ve vláknu pod příspěvkem na Redditu začali ozývat i další uživatelé, kteří čelí úplně stejnému problému a jejich ohnisková vzdálenost se vždy shoduje. Je tedy otázkou, jak se k tomu problému postaví LG, pokud se vůbec začne tímto problémem zaobírat.

Pokud vlastníte LG G6 a chcete zjistit verzi vašeho modulu, stačí si stáhnout kupříkladu aplikaci Photo Exif Editor. Tu poté jen zapnete, vyberete fotografii focenou širokoúhlým objektivem a najdete kolonku „Focal lenght“.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Stáhnout Photo Exif Editor - Metadata Editor

Google Play (zdarma)

Zdroj: reddit.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Díky, to se mi teť dost hodí :D
Hroch
No já mám pocit že i Lg v20
Sirokouhly nezaostri,vubec neni na dspleji indikace ostření
Mirec
U sirokouhleho objektivu neni ostrost tolik dulezita. Pouziva se proto, ze chceme co nejsirsi zaber, tj. nedelaji se ze snimku vyrezy. Ostrost bez priblizeni bude urcite uspokojiva.
Noro
No mam sirokouhly 2,09 a ano je to menej ostre ako klasicky .. Otazka znie ci to vedia zriesit SW alebo je to odstranitelne len HW vymenou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze