Silvestr v číslech operátorů: rekordy díky neomezeným tarifům

Konec roku je již tradičně pro operátory z hlediska zatížení sítě nejkrušnějším období, odesílají se desítky milionů zpráv, ještě více se pak uskutečňuje telefonních hovorů s novoročními přáními. Letmý pohled do statistik stačí k postřehnutí nárůstu čísel na všech frontách, za což vděčíme pravděpodobně novým neomezeným tarifům.

Začněme podle abecedy operátorem Telefónica O2. Nejvyužívanějších telefonních hovorů se hned v první hodině uskutečnilo 2,8 milionu, za celý Silvestr a prvních pět hodin roku 2014 tento operátor dohromady spojil 22,4 milionu hovorů, to je o 1,5 milionu více než loni. SMS zprávy se takového nárůstu nedočkaly, nicméně odesláno jich bylo 15,9 milionu, což je o 600 tisíc více, než před rokem. Zajímavostí je pak počet odeslaných textových zpráv hned v první minutě, bylo jich přesně 42 433.

O2 logo

Dalším v pořadí je růžový operátor T-Mobile. Hovorů v jeho síti bylo uskutečněno 25,2 milionu a jedná se tak o 6,4% nárůst. V prvních šedesáti minutách stihlo být spojeno na 3,2 milionu hovorů. I zpráv se odeslalo více, hodnota 16,5 milionu převyšuje ty loňské o 7,9 %. Nakonec se nám dostává i údajů o MMS zprávách, jejich počet vzrostl o necelých 19 %, odesláno jich bylo 243 tisíc. Celkové navýšení provozu sítě oproti minulému roku odpovídá 15,2 %.

T-Mobile

Zbývá nám poslední operátor velké trojky, kterým je samozřejmě Vodafone. Počet uskutečněných hovorů v této síti na Silvestra se oproti předchozímu navýšil o 14% na 12,9 milionu. Textových zpráv se poslalo 9 milionů, to znamená nárůst o 9 %. Bez jednoho tisíce bylo odesláno 100 tisíc MMS zpráv, zde naopak můžeme zaznamenat 3% pokles oproti minulému přelomu roku. Objem přenesených dat se dočkal opravdu vysokého navýšení, jedná se o 84% nárůst.

Vodafone logo

Sečteno a podtrženo, voláme i píšeme více. Za tento nárůst můžeme vděčit velmi pravděpodobně neomezeným tarifům, které nabízejí všichni tři nejsilnější operátoři. Díky nim si tak telefonní služby a SMS zprávy ještě drží svou pozici a stávají ještě oblíbenějšími, a stále nejsou vytlačeny čím dál silnějšími a výhodnějšími alternativními způsoby komunikace v podobě instant messengerů, Facebooku a podobně. A co vy, jak jste popřáli svým blízkým? Používáte už jiné cesty, než zmiňované hovory či SMS? Napište nám své názory do diskuze pod článkem

Zdroje: , ,

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze