Schiller a spol. se rozpovídali o vývoji iPhonu X. Pracovali na něm tři roky

27
Schiller a spol. se rozpovídali o vývoji iPhonu X. Pracovali na něm tři roky
  • Schiller tvrdí, že pro Apple nebylo jednoduché odstranit Home Button
  • Problémy přišly i s OLED panelem a na vývoj bylo málo času
  • Výřez iPhonu X považují jeho hlavní vývojáři za jednu z nejlepších technologií, kterou kdy vytvořili

Magazín Mashable se posadil se Schillerem a dalšími členy týmu – konkrétně Craigem Federighim, Danem Ricciem a Alanem Dyem, aby s nimi prodiskutoval, jak vznikal možná nejvíce očekávaný telefon od doby, kdy Steve Jobs představil první iPhone před více než deseti lety. Tým, který za iPhonem X stojí, tvrdí, že se Apple spoléhal stejně jako u předchozích produktů na přísnou disciplínu a hovoří i o tom, jak těžké pro ně bylo odstranit Home Button a nahradit klasické displeje OLED panelem.

Začátek

Apple začal pracovat na iPhonu X přibližně před třemi lety. „Bylo to někdy v roce 2014, když jsme se rozhodli, že vytvoříme čip, kterému dnes říkáme A11 Bionic. Tehdy jsme přesně nevěděli, proč tak výkonný procesor tvoříme,“ řekl Riccio. Dnes tento výkonný procesor umožňuje odemykat telefon pomocí tváře i využívat rozšířenou realitu. Výchozím bodem pro iPhone byl přitom bezrámečkový displej již před deseti lety. „Je to sen, který jsme měli od první generace iPhonu. Chtěli jsme, aby telefon neměl žádné rámečky a obrazovka pokrývala celou přední stranu,“ dodal Schiller. Původně Apple vůbec neměl v září tento iPhone představit. Původní datum znělo jasně: první kvartál roku 2018. S tvrdou prací a odhodláním se jim to ale nakonec podařilo. Moc jednoduché to ale neměl ani původní tým stojící za prvním iPhonem. Jako příklad lze uvést situaci, která nastala těsně před jeho představením, kdy Steve Jobs na poslední chvíli zaměnil plastovou obrazovku za sklo.

Apple iPhone X

Inovace nebo změna?

Možná to bude znít divně, ale i odstranění klasických USB z MacBooků je svým způsobem inovace. Apple považuje klasická USB a 3,5mm jack za zastaralé, a proto se rozhodl s nimi skoncovat. A co odstranění něčeho, co uživatel iPhonu používal každý den? Kam míříte s palcem, když vezmete do ruky svůj iPhone? Správně – na Home Button. Schiller se na tuto situaci dívá velmi optimisticky a tvrdí, že Face ID je minimálně stejně kvalitní jako Touch ID druhé generace.

Apple iPhone X

Kontroverzní výřez

Kam ale s Face ID? Do výřezu! TrueDepth kamera se nachází na přední straně iPhonu X a jde o velmi vydařenou technologii. „Pro mě je to něco, na co si dokážu velice rychle zvyknout. Podíváte se na to stejně jako na obrazovku a nevidíte nic neobvyklého. Je to něco jako naše logo, vypadá jako vykousnutá obrazovka, stejně jako nakousnuté jablko. Je to jedna z nejpozoruhodnějších technologií, kterou jsme kdy vytvořili,“ dodal Phil Schiller a je velmi hrdý na to, kolik technologií se do tak malého výřezu vešlo. V prostoru se nachází osm komponent, včetně infračervené kamery, senzoru okolního světla, reproduktoru, přední kamery a projektoru.

Apple iPhone X face id

Tvrdá práce za implementací OLED panelu

Apple pracoval na OLED technologii řadu let. „Věděli jsme, že pro iPhone X nebude možné použít klasický OLED, ale flexibilní, aby se mohl ohýbat do stran a být od shora až dolů,“ řekl Riccio. Také dodal, že OLED technologii ještě vylepšují, a to včetně přesnosti barev, zobrazování z jiného úhlu nebo třeba vypalování obrazu do displeje. Federighi také potvrdil, že spolupracovali se Samsungem a museli provést spoustu softwarových úprav, aby překonali různé nevýhody OLED panelu.

Apple iPhone X

Technické parametry Apple iPhone X

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 716 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:39 hodin
Dostupnostlistopad 2017,

Zdroj: mashable.com

Diskuze ke článku
Petr
Tři roky na tomhle??? To je vtip, ne...
Luky
Vyvoj face ID asi bylo na dele, ale to ostani by za 3 roky melo byt bez chybicky a to zrovna neni. iOS11 ma skoro kazdych 14 dni update chyb, ovladani neni zrovna uzivatelsky privetive, ergonomie aplikaci je bidna a teprve se ladi, rizikovy oled, Apple nebyl vubec pripraveny a to me prekvapuje....zustavam u 7plus a snad s verzi 11.4 uz bude vse jak ma byt.
Mno
To im fakt niekto tieto sračky žerie? :D
"Apple považuje klasická USB a 3,5mm jack za zastaralé, a proto se rozhodl s nimi skoncovat."
Tu nejde o zastaralosť, tu ide len a len o peniaze. Odstránením daných konektorov stopia peniaze na redukciách...
M.
To nema cenu ani komentovat... 3 roky a vytvoří takový paskvil. To se museli hodně zapotit nez vymysleli odstranění jacku USB konektoru a výřezu v displeji a použití oled displeje který je už roky na jiných mobilech.
Vymyslet takovýhle kram za 35 tis?
Zlatý Samsung LG Huawei Nokia a další!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze