Samsung Galaxy Y: první dojmy z levného Androidu

9

Samsung vyplňuje každou mezeru na trhu a nyní útočí tím nejlevnějším novým Androidem. Za nízkou cenu nabídne svižné prostředí a standardní Android výbavu, ve které nechybí ani GPS a kvalitní webový prohlížeč. Jaké jsou naše první dojmy z nového levného Korejce?

Samsung Galaxy Y máme právě v redakci. Již brzy se můžete těšit na recenzi. Ptejte se nás zatím v diskuzi pod tímto článkem na to, co vás zajímá a co máme vyzkoušet. Jaké jsou vaše názory na tento telefon?

Cenovka nového Samsungu Galaxy Y se nyní pohybuje pod třemi tisíci korunami, za které dostanete model s Androidem a základní výbavou. Přídomek Y (Young) dává podle nového schématu značení modelů Samsungu tušit, že se jedná o nejnižší model s Androidem, který bude mít korejský výrobce v nabídce. V lecčems navazuje na model Galaxy Mini, oproti kterému však došlo dokonce ke zhoršení některé výbavy.

Pochválit musíme konstrukci. Telefon je sice klasický plasťák, ale nepůsobí nijak extra levným dojmem a například zadní strana je svou úpravou a designem poměrně povedená. Na testování máme verzi určenou pro operátora O2, která se oproti té standardní liší jen odlišným designem středové klávesy (obdélníková místo kulaté) a texturou zadního krytu. Dobré je také konstrukční zpracování, nikde nic nevrže. Kvůli nižší ceně musíte překousnout pouze QVGA displej, který má poměrně špatné pozorovací úhly a nijak nevyniká ani na přímém slunci. Zde je tedy nižší cena znát a Samsung zde možná mohl zvolit o stupeň lepší kvalitu a rozlišení.

Uskromnit se musely také fotografické schopnosti a kvůli nízké ceně nabídne Samsung Galaxy Y pouze 2 Mpx fotoaparát bez automatického zaostřování a LED diody. Zde však výčet viditelných negativ končí a jinak byly první dojmy veskrze pozitivní. Potěší poměrně rychlý 832 MHz procesor, který zajišťuje vesměs svižný běh prostředí. Jen reakce na stisk vypínacího tlačítka pro odemknutí by mohla být mnohem rychlejší. Potěší také 2 GB karta v balení s telefonem a 3,5 mm Jack. Po vybalení z krabice tak nový Samsung poslouží i jako hudební přehrávač a možný je i poslech FM rádia.

Díky Androidu se můžeme těšit z kvalitního internetového prohlížeče, který doprovází bohatá datová výbava, ve které nechybí ani HSDPA či Bluetooth 3.0. Součástí výbavy je i užitečná navigace v Google Maps a GPS, propojení se sociálními sítěmi a díky takřka nekonečné rozšiřitelnosti aplikacemi a hrami z Android Marketu si lze dále Galaxy Y personalizovat podle svého.

Samsung Galaxy Y máme právě v redakci. Již brzy se můžete těšit na recenzi. Ptejte se nás zatím v diskuzi pod tímto článkem na to, co vás zajímá a co máme vyzkoušet. Jaké jsou vaše názory na tento telefon?

Technické parametry Samsung Galaxy Y

Kompletní specifikace
Konstrukce104 × 58 × 11,5 mm, 97,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×832 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 290 MB, vnitřní paměť: 190 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 2 600 Kč
Diskuze ke článku
Jakub
No vím že si asi každý nemůže připlatit 1000 kč za xperii mini ale tenhe samsung.. ať se na mě nikdo nezlobí vypadá otřesně. Ale to už je asi úděl řady galaxy, například řada wave a omnia vypadá moc pěkně
stepo
No,me se zas po vzhledové strance celkem libi..samozrejme by mohl byt lepsi,ale muzu rict z vlastni zkusenosti, ze je to celkem pohodovej smartphone. Koupil jsem ho nevlastni dceri k vanocum..je to co se tyce chytrich mobilu zacatecnik a je snim velice spokojena. Reakce jsou rychle,nic se neseka. Ty fotky. Jo,to je asi kamen urazu,ale a dispej. Ale jinak to je pivedenej mobil,na to co stoji. Ja mam xperii mini. A nemuzu si ji vynachvalit.
lubik
Odchází mi turistická navigace... všude při testech vidím navigovat po silnicích... jak je to s navigací v terénu?
Lukas
Nechápu proč na Slovensku vypadá tenhle telefon jinak než vo videorecenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze