Samsung Galaxy Note 3: náčrtník s magickým perem potřetí

24

Samsung dnes na obří tiskové konferenci v Berlíně představil dlouho očekávanou třetí generaci populárního tabletofonu Galaxy Note. Přístroj přichází s osvědčenou kombinací velkého displeje a dotykového pera S Pen, ke kterým se přidává již několik povinných hardwarových upgradů, ale také docela zajímavých inovací. Je libo třeba 4K video?

Rok od roku Samsung zaznamenává rostoucí trend prodejů svých tabletofonů řady Note. Note II se prodává poměrně dobře a patří mezi bestsellery své kategorie. V letošním roce jsou největší inovace softwarového rázu, i když do hardwaru se Samsung rovněž pořádně opřel. Jaké jsou hlavní rysy nového Note 3? Tak především výrobce upustil od římského číslování. Čím se dále novinka vyznačuje oproti svému předchůdci? Má větší, 5,7palcový displej s FullHD rozlišením, přesto je tenčí - 8,3 milimetrů a lehčí - 168 gramů.

Samsung Galaxy Note 3 - oficiální fotografie tří variant zleva - růžové, černé a bílé

Dalšími klíčovými rozdíly je vyšší rozlišení fotoaparátu, které poskočilo z 8 megapixelů na 13 megapixelů a schopnost natáčet 4K video. Přítomná je nově chytrá stabilizace a nový výkonnější typ CRI LED diodového blesku. Note 3 také nově podporuje sít 4G. Nás nejvíce bude zajímat vysokorychlostní technologie LTE. Interní baterie mohla mít větší kapacitu. Zvětšila se o pouhých 100 mA na hodnotu 3200 mAh.

Pořádně našlapaný vnitřek

Do prodeje zamíří novinka ve třech barevných variantách Jet Black (černá), Classic White (bílá) a Blush Pink (růžová). Na své si tak přijdou obě pohlaví. Příjemnou zprávou je, že zařízení vstoupí na první trhy již koncem tohoto měsíce. Jako v případě Galaxy S4 i tady budou dvě varianty, které se budou lišit použitým čipsetem a přítomností technologií. První verze bude disponovat čtyřjádrovým čipsetem Snapdragon 800 s frekvencí 2,3 GHz. Tento čipset bude zahrnovat LTE technologii.

Nepřehlédněte: Samsung Galaxy Note 3 na živých fotografiích z Berlína

Druhá varianta bude obsahovat osmijádrový čipset Octa s frekvencí 1,9 GHz (ve skutečnosti se bude jednat o dva čtyřjádrové procesory architektur A15 x 1,9 GHz a úspornější A7 x 1,3 GHz). Tento čipset bude postrádat LTE modul. Operační paměť RAM pak nabídne vždy velkorysou kapacitu 3 GB. Prodejní verze se budou lišit i velikostí interní paměti, které jsou 32 a 64 GB. Opomenut nebyl ani slot na paměťovou kartu microSDXC až do kapacity 64 GB.

Datový ráj

Ovládání televize bude možné skrze IR port. Dalšími datovými technologiemi budou bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n/AC. Pro navigaci bude připraven GPS modul a GLONASS modul. Nezapomnělo se ani na NFC či MHL funkci 2.0. A konkurenci pak drtí množství senzorů - teploměr, gyroskop, akcelerometr, hallův senzor, barometr, kompas, světločivný senzor, proximity senzor a RGB senzor.

Samsung Galaxy Note 3 - flipová pouzdra S View a bez "okénka" v mnoha různých barevných varicích

Rozměry zařízení jsou poměrně příjemné, na danou kategorii. Nechám mluvit následující čísla 151,2 x 79,2 x 8,3 milimetrů a hmotnost 168 gramů. Tento "macek" bude dále obsahovat 5,7palcový displej Super AMOLED s rozlišením 1920 × 1080 pixelů se zvýšenou citlivostí pro ovládání telefonu za pomocí rukavic. Režim adapt display pak přizpůsobí chování displeje (barvy, sytost) podle konkrétní situace, kdy s telefonem pracujeme. Chybět nebude ochranné sklo Gorilla Glass 3. Ještě abych nezapomněli na design, nepřekvapí. Zadní kryt je vyhotoven z polykarbonátových plastů, a stejným poznávacím znamením pro všechna lepší zařízení letošního roku od Samsungu, je stříbrný rámeček.

Samsung Galaxy Note 3 - flipová pouzdra S View a bez "okénka" v mnoha různých barevných varicích

Zatímco konkurenční novinky v drtivé míře vstoupí do prodeje s Androidem 4.2.2, novinka se nebude chtít "opičit", nabídne nejnovější verzi Androidu 4.3. Za integraci nejnovější verze výrobce chválím. Velkou inovací prošlo dotykové pero S Pen. Naučilo se opět nová gesta, a jeho pole působnosti je opět širší. S jeho pomocí budeme moct pokročileji editovat text, a zejména své uplatnění opět najde při práci s grafikou.

Vylepšený S Pen a softwarové radovánky

S Pen si nově porozumí s tzv. "Air gestures" jedním stiskem na S Penu vyvoláme náhledy "bubliny" s informacemi, náhledy fotek, textů. Na to navazuje další nová funkce "Air Command" s jeho vyvoláme následující úkony. Akční poznámka umožní uživateli transformování kresleného textu do psaného textu, spustí a aktivuje hovor nakreslením či zadáním číslic. Podporuje okamžité hledání textů v internetovém prohlížeči, mapách. Text umí přímo uložit do poznámky.

Další funkcí je Scrapbook. Aplikace se postará o uchování a uložení poznámek z jakékoliv aplikace (internet, YouTube, galerie). Pomocí stylusu a jeho tahů si zvolíme jaké části obrazovky se mají uložit, co všechno je důležité a tomu se přizpůsobí výchozí pole.

Samsung Galaxy Note 3 - flipová pouzdra S View a bez "okénka" v mnoha různých barevných varicích

Screen Write, vlastními slovy bych tuto funkci označil jako vylepšené pořízení screenshotu displeje s jedním rozdílem. K pořízenému snímků je možné ihned přiřadit další informace jako jsou popisky, název a komentáře.

Účelem funkce S Finder bude zjednodušené a chytřejší vyhledávání jen na základě vložených slov, symbolů nebo znaků. Funkce bude intuitivně předpovídat, co daným slovem či znakem chtěl básník říci. S Finder prohledá všechna zákoutí telefonu, případně internetový prohlížeč či jiné agregátory informací.

A nejzajímavější softwarovou funkcí bude vylepšený multitasking. Pen Window. Kdekoliv v telefonu, stačí nakreslit znak (zvolený pro konkrétní aplikaci) a dojde k jejímu spuštění. Můžeme tak být třeba v nastavení telefonu, nakreslíme kruh a spustí se hudební přehrávač. Z mého pohledu je to užitečná a originální inovace.

Samsung Galaxy Note 3 - živé fotografie

Vylepšením prošla i aplikace S note (poznámky). Rozšířeny byly možnosti synchronizace a zálohy dat se Samsung účtem, účtem Evernote. Poznámky jsou také snadněji přístupnější z jiných zařízení Samsung. K dokonalosti přispějí i vylepšené možnosti editace textu, složek i grafických šablon, napomáhajících uživateli s vytvářením nové poznámky.

Nepřehlédněte: Samsung Galaxy Note 3 na živých fotografiích z Berlína

Aplikace My Magazine je konceptem a pojetím příbuzná k aplikaci Flipboard. Nabídne souhrnný a ucelený obsah z mnoha tématických zdrojů (zprávy, sport, sociální sítě, technologie) to vše na jednom místě, kde každý titul bude zobrazen menším či větším náhledem okna.

Nezapomnělo se ani na aplikaci "Multi window" ve stejný čas umí současně zobrazit dvě okna libovolných spuštěných aplikací. Zlepšena byla výkonnost, i možnost variabilně měnit jejich velikost, rozlišení i pozici. Výrobce integroval funkci "drag and drop" čili vezmi a přesuň. Například z jednoho okna vezmeme text a tahem jej přesuneme do druhého okna, to samé platí i pro obrazové materiály. Kdy se to může hodit? V internetovém prohlížeči uvidíme tip na jednu kavárnu, v druhém okně máme editor zpráv s příchozí sms "kam dneska večer vyrazíme na jídlo" označím text a jednoduše jej přesunu.

Samsung Galaxy Note 3 - živé fotografie

Aplikace Group Play se hodí při setkání s přáteli, kteří čirou náhodou budou mít zařízení Samsung :)). V danou chvíli můžeme až na pět zařízení sdílet hudbu, videa, fotky, poznámky a jiné soubory. Nově za pomocí všech zařízení může vzniknout "obří" obrazovka se zobrazovaným obsahem.

Aplikace Samsung KNOX & Find My Mobile uchovají důležitá a citlivá data pod heslem. Pomocí funkce "Find my mobile" nalezneme a lokalizujeme ztracené či odcizené zařízení. K perfektní propracovanosti funkce schází jen funkce "bránícího" prostředku před napadením vlastní cizí osobou. Soubor aplikací pracuje i s firemním řešením pro šifrovanou synchronizaci dat.

Fotoaparát jen s vyšším rozlišením? Nikoliv

Opusťme softwarové novinky, a vraťme se k hardwarovým změnám. Další "major" změnou je vyšší rozlišení fotoaparátu, které nyní činí 13 megapixelů. Když vím, jak za denních podmínek fotí Galaxy S4 tak o obrazové kvalitě fotoaparátu nemám sebemenší pochybnosti. Hlavní fotoaparát je vybavený snímačem typu BSI CMOS. Nechybí automatické zaostřování s chytrou stabilizací. Výkonnější blesk (High CRI) a "Zero Shutter lag" čili nulová odezva spouště fotoaparátu.

Samsung Galaxy Note 3 - živé fotografie

Dobré výsledky bychom mohli očekávat i od předního fotoaparátu s rozlišením 2 megapixely, který je taktéž vybavený chytrou stabilizací a umožní nahrávání videí v rozlišení FullHD. Ještě se vrátím k hlavnímu fotoaparátu. I tady totiž najdeme nespočetně mnoho softwarových vychytávek. Třeba "duální" nahrávání a pořizování fotek, Současné pořizování videa z přední i zadní kamery zároveň nebo plynulá videa s 60 fps či zrychlená videa 120 fps.

Maximální rozlišení standardně pořizovaných videí je FullHD, dokonce a k dispozici bude ale i 4K rozlišení, pouze ale u vybraných verzí Note 3. Pokud chcete nahrávat 4K videa, nebude ale možno v průběhu natáčení fotit ani zapnout dual camera mód. Nahrávaná videa budou opět o něco kvalitnější, protože nedílnou součástí videí je i zvuk. A zvuková stopa bude kvalitnější. Samsung se chlubí přítomností nahrávání zvuku v kvalitě 192 KHz.

Oproti S4 má fotoaparát několik nových režimů. Jako režim golf (pravděpodobně se postará o úpravu kontrastu i sytosti barev), surround shot a režim live. V tuhle chvíli nevím, v jakých situacích naleznou tyto režimy své uplatnění.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 3

Kompletní specifikace
Konstrukce151,2 × 79,2 × 8,3 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt)
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
Janek
To zase nemá podporu Dual sim? Ach jo... :(
Jirka
No, to už je docela dost velká "cihla". Ale je zajímavé sledovat, kam se vývoj mobilů posouvá.
A možná zlevní Note II....
Filip Spěváček
Filip Spěváček
Je to úžasný co dokážou vymyslet! :)
Knoxville
Na konkurenčných weboch píšu že dokaže nahrávať video v 4K rozlíšení tak ako to teda je?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze