Samsung Galaxy Mega 6.3 v redakci: testujeme krále obrů

26

Na redakční test dorazil vůbec největší Samsung řady Galaxy. Řeč je samozřejmě o modelu Galaxy Mega 6.3, který svou velikostí překvapí i majitele současných tabletofonů. Jeho 6,3palcový HD displej budí pozornost veškerého okolí. Nabízí se také otázka, můžeme vůbec stále mluvit o mobilním telefonu?

Samsung Galaxy Mega 6.3 - oficiální fotografie

Nástup tabletofonů nejvíce proslavil právě Samsung v roce 2011 s modelem Galaxy Note, který nabídl 5,3palcový displej. Tehdy jsme mohli jen žasnout, kam až se velikost telefonů dostala. Asi nikdo si nepřipustil, že by displeje u mobilních telefonů měly prostor k razantnímu růstu. A přeci jen jsme se spletli a přesvědčit se nás o tom pokouší opět Samsung. Pro své největší obry zavedl zbrusu novou řadu Galaxy Mega a my se dnes blíže podíváme na vůbec největšího zástupce, jehož displej hravě přeskočil hranici šesti palců.

Jen do obřích rukou

Sami jistě uznáte, že v tomto případě nemůžeme začít jinde, než u rozměrů. Přiznám se, že jsem samozřejmě čekal velký telefon, ovšem po vybalení z krabice jsem byl lehce v šoku. Galaxy Mega 6.3 je neuvěřitelný kolos, který osoby s menší dlaní, mají problém vůbec chytit. Zároveň však částečně působí jako něco nového, neokoukaného. To je však dosti relativní, neboť se Samsungu i tady povedlo prosadit svůj design řady Galaxy, který však musel více než kdy jindy postoupit potřebám velkého displeje.

Samsung Galaxy Mega (6.3) – videopohled

Nyní už k rozměrům, které si rovnou porovnáme s dalšími velikány dnešní doby. Vybrali jsme si Samsung Galaxy Note II (5,5palcový displej), Huawei Ascend Mate (6,1palcový displej) a Asus FonePad (7palcový displej). Posledně jmenovaný zástupce je sice již spíše tabletem, avšak nabízí možnost relativně běžně telefonovat. Navíc má největší displej, kolem kterého jsou silné okraje, proto je jednoznačně největší s náskokem několika centimetrům. Samsung Galaxy Mega 6.3 měří na výšku 167,6 milimetrů, což je o 16 milimetrů více než Galaxy Note II a o 4 milimetry více než Ascend Mate. Šířka činí u Galaxy Mega 6.3 rovných 88 milimetrů, což je o 7,5 milimetrů více než u Galaxy Note II a o 2 milimetry více než u Ascendu Mate. Naproti tomu je Galaxy Mega 6.3 se svými 8 milimetry nejtenčí.

Samsung Galaxy Mega 6.3 Samsung Galaxy Note II Huawei Ascend Mate Asus FonePad
rozměry 167,6 × 88 × 8 mm 151,1 × 80,5 × 9,4 mm 163,5 × 85,7 × 9,9 mm 196,4 × 120,1 × 10,4 mm
hmotnost 199 gramů 180 gramů 198 gramů 340 gramů
velikost displeje 6,3 palce 5,5 palce 6,1 palce 7 palců

Pochvalu si Samsung zaslouží za hmotnost, kterou se mu povedlo dostat pod hranici dvou set gramů, konkrétně se připravte na 199 gramů. Je to jen o 19 gramů více než u Galaxy Note II a pouhý gram navíc oproti Ascendu Mate. S ohledem na svou velikost je Galaxy Mega 6.3 relativně lehké zařízení. Jistě se ptáte, kde takové zařízení nosit. Odpovídám, že s klidem v kapse u kalhot. Většinou se tam celý vejde, avšak dobrá rada zní, nesedat si.

Displej vám nedá spát

Po prvním zapnutí vás k sobě Galaxy Mega 6.3 připoutá na dlouhé hodiny. Jeho displej nepatří mezi nejlepší na trhu, to vůbec ne, jenže je obrovský. Na úhlopříčce 6,3 palce operuje rozlišení 1280 x 720 pixelů, nejde tedy o FullHD. Jemnost se ale i tak dostala na 233 PPI a jednotlivé pixely od sebe nerozeznáte. Typově se jedná dle výrobce o Super Clear LCD displej a o jeho kvalitách nemůže být pochyb. Barvy jsou neuvěřitelně jasné, pozorovací úhly brilantní a čitelnost i na ostrém slunci zcela bezproblémová.

Displej je velmi povedený

Jen ta ovladatelnost… Pokud máte větší ruku, lze i tohoto obra ovládat jednou rukou, ale přehmatům se nevyhnete a telefon v daných chvílích rozhodně nebudete držet pevně. Je proto mnohem lepší v jedné ruce telefon držet a druhou jej ovládat. Je škoda, že chybí stylus, nicméně je to zcela pochopitelné. Ten zůstává výsadou vyšší řady Note. Chválím Samsung za to, že odemykací tlačítko, které je využívání nesčetněkrát za den, je umístěno uprostřed pravého boku. Bohužel jej výrobce zbytečně zapustil a ve výsledku se tak ovládá nepohodlně.

Prostředí obstarává operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean, nad kterým bdí nadstavba TouchWiz.O jeho chod se stará dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus s grafickou akcelerací Adreno 305. Vhod jistě přijde 1,5 GB paměti RAM, ze které po spuštění zbývá zhruba 850 MB RAM. Velmi milým překvapením však je, že se Samsungu povedla optimalizaci. Alespoň po prvních čtyřech dnech testování telefon běží bez jediného zaváhání, animace se netrhají. Mimochodem takto spokojen s optimalizací jsem nebyl ani u vlajkové lodi Galaxy S4.

Prostředí nedoznalo žádných speciálních úprav, kromě jediné. Komplětně celé dokáže pracovat i v horizontální poloze. Dále se můžete spolehnout například na přítomnost funkce Mulit-window, kterou vyvoláte klasicky dlouhým přidržením tlačítka se šipkou. V telefonu se nachází i jakýsi zbytek chytrých funkcí, které jsme obdivovali na Galaxy S4. Přejetím hranou dlani zprava doleva po displeji pořídíte screenshot. Pokud máte zmeškané události, upozorní vás telefon vibracemi v momentě, kdy jej uchopíte. Pokud například sledujete video, ztlumíte jej přejetím ruky nad displejem. Doslova lahůdkou je však klávesnice. Velký displej dělá své a psaní i v horizontální poloze je maximálně pohodlné. K překlepům téměř nedochází.

Fotoaparát

Závěrem prvních dojmů vždy mrkneme i na fotoaparát. V Galaxy Mega 6.3 se nachází běžný 8megapixelový snímač s podporou automatického ostření, kterému nechybí přisvětlovací LED dioda. Záznam videa je umožněn výhradně ve FullHD, menší rozlišení není možné nastavit.

Ukázkové fotografie v rozlišení 6 Mpx (širokoúhle)

Samsung Galaxy Mega 6.3 v redakci právě testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a ptejte se v diskuzi pod tímto článkem. Naší odpověď najdete na stejném místě, případně ji zahrneme do plánované recenze.

Samsung Galaxy Mega 6.3 zapůjčil e-shop Sunnysoft, kde si novinku můžete také zakoupit.

Technické parametry Samsung Galaxy Mega 6.3

Kompletní specifikace
Konstrukce167,6 × 88 × 8 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 6,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 499 Kč
Diskuze ke článku
hukotupokokot
Nechapu proc se predstavujete kdyz Vás stejne nevidime...Uz ste jak smrtmania
Vyko
v článku Super clear LCD ale v parametrech máte TN. Tak který teda? :)
Michal Hejl
Jako dlouholety uzivatel iPhonu opravdu zasnu nad uspechy samsungu a nad tim, ze drtiva vetsina lidi resi ruzne parametry, ale nikdo neresi napr. ty jakesy chybove hlasky co 1 min., polofunkcnost screenu, nemoznost hrat hry vetsi jak 800 mb (:D) a obecne polofunkcnost celeho androidu. Takove problemy, ze by jako na svinu nejaka funkce nesla opravdu neznam. Na jednu stranu je to k smichu, ale na druhou je mi z toho smutno...
Michal Hejl
Jako dlouholety uzivatel iPhonu opravdu zasnu nad uspechy samsungu a nad tim, ze drtiva vetsina lidi resi ruzne parametry, ale nikdo neresi napr. ty jakesy chybove hlasky co 1 min., polofunkcnost screenu, nemoznost hrat hry vetsi jak 800 mb (:D) a obecne polofunkcnost celeho androidu. Takove problemy, ze by jako na svinu nejaka funkce nesla opravdu neznam. Na jednu stranu je to k smichu, ale na druhou je mi z toho smutno...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze